Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Stříbrná medaile pro Halíka či moderátora ČT Stacha. Vystrčil ocenil i autora Dárku pro Putina

Aktualizováno -
28. září 2023
21:19
Autor: ČTK - 
28. září 2023
18:31

Mecenáš, podnikatel a organizátor pomoci pro Ukrajinu Dalibor Dědek, kněz Tomáš Halík, fotograf Jindřich Štreit nebo moderátor a popularizátor vědy Daniel Stach patří mezi osobnosti, které letos obdržely stříbrnou medaili předsedy Senátu. Celkem 13 ocenění na ceremoniálu, který se konal podvanácté, jim dnes vpodvečer předal předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil (ODS). Ocenění se při příležitosti svatováclavského svátku předává od roku 2012.

Dědek je spoluzakladatelem jablonecké firmy Jablotron, českého výrobce zabezpečovací a komunikační techniky. Loni v květnu po ruské invazi na Ukrajinu vyhlásil iniciativu Dárek pro Putina, jejímž prostřednictvím lidé mohou přispět na obranu Ukrajiny. Prostřednictvím nadace podporuje veřejně prospěšné aktivity.

Teolog, pedagog a farář Halík je prezidentem České křesťanské akademie, zasazuje se o dialog mezi náboženstvími a ateisty, jeho činnost byla mnohokrát oceněna na mezinárodní úrovni.

Uznávaný dokumentární fotograf a vysokoškolský pedagog Štreit se ve svých projektech v poslední době věnuje sociálním tématům. Stach je hlavním moderátorem redakce vědy České televize, je uznáván pro schopnost objasnit vědecké otázky laické veřejnosti.

Ocenění obdržela také herečka a influencerka Nikol Leitgeb, známější pod rodným příjmením Štíbrová, která na sociální síti Instagram podporuje sbírky pro humanitární projekty, naposledy pro zahraniční léčbu chlapce s vzácným onemocněním AADC syndrom.

Medaili obdržely rovněž cestovatelka, matematička, horolezkyně a humanitární pracovnice Dina Štěrbová nebo Dagmar Kocmánková jako spoluzakladatelka a ředitelka společnosti Nový Prostor, která pomáhá sociálně znevýhodněným lidem přilepšit si prodejem stejnojmenného časopisu.

Společnou cenu získali Linda Šejdová a Tomáš Zahradník jako zakladatelé firmy Snuggs, českého výrobce menstruačních kalhotek. Souhrnně byla oceněna čtveřice představitelů českého start-upu Sharry, který pronikl i do USA se svou aplikací pro správu budov. Medaili obdržel rovněž klavírista a skladatel Tomáš Kačo, který ve svém díle propojuje klasickou, jazzovou a tradiční romskou hudbu.

Ocenění obdržel i spisovatel, básník a dokumentarista Miloš Doležal, jehož básnická sbírka Jana bude brzy sbírat lipový květ se stala knihou roku 2022 a hlavním vítězem cen Magnesia Litera. Dalšími nositelkami ocenění jsou aktivistka a dobrovolnice Anna Stejskalová a ředitelka Hvězdárny a planetária České Budějovice Jana Tichá.

Vystrčil v úvodu ceremoniálu řekl, že ocenění patří mezi lidi, kteří pomáhají ostatním, když jim nedokážou pomoci jejich blízcí či stát a běžná pomoc nestačí. „Žijí mezi námi lidé, kteří se víc než my ostatní z vlastní vůle ponořili do života těch druhých a pomáhají. Jejich životní příběhy jsou nádherné, pokorné a fascinující,“ uvedl.

Video  Vystrčil u Českého rozhlasu: Přijely tanky, přišla deprese. Nevzdali jsme to.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

pindal ( 9. října 2023 01:00 )

Halík,jeho příjmení mluví za něj. Ale pro Vystrčila vzor?

trintin ( 29. září 2023 14:55 )

...medaile pro Halíka?? Sexuální skandály s nezletilými se neprovalily, tak ano?

bersimalinecka ( 29. září 2023 08:25 )

kolik měla KDU při volbách procent ,kdo to volil???

bersimalinecka ( 29. září 2023 08:23 )

Tesat vaše slova do kamene.To jako za druhé světové řídili válku ti mocní někde z klidu s doutníkem a whisky usazeni v koženém křesle.A miliony chlapců a chlapů umírali v blátě ....Za co Halík ?Za co??A že vytáhli Stacha který je abnormálně inteligentní a s politikou si moc netykal Jeho rozhovory se známými osobnostmi byly feno­menál­ní.Po­chybu­ju že o něm měl Vystrčtchajvanec povědomí do té doby, než mu dal někdo seznam kde byl i Stach...

Jirik-ta ( 29. září 2023 05:13 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa