Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šéf ČT Souček o známých tvářích televize: Nastínil změny u Fridrichové. Co řešil se Železným?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
28. září 2023
05:00

Nový nastupující ředitel České televize Jan Souček nechce na Kavčích horách vyvolat revoluci, netají se však velkými plány a ambicemi. O některých změnách promluvil v pořadu Epicentrum a prozradil také, kdo by mohl být novým šéfredaktorem zpravodajství, co řešil s Jakubem Železným i proč chce znovu otevírat kauzu Marka Wollnera a Nory Fridrichové.

Jedny z prvních kroků Jana Součka směřují k inovaci struktury divize zpravodajství a publicistiky. „My vedeme s Petrem Mrzenou debatu jak o inovované struktuře celé té divize zpravodajství a publicistiky, tak stejně tak se bavíme o tom, jakými jmény chceme, nebo Petr chce, tu strukturu zpravodajství a publicistiky obsadit,“ uvedl Souček.

Jedním ze jmen, které padlo v průběhu této diskuze, je jméno zkušeného moderátora a oceněného novináře Michala Kubala. „I jméno Michal Kubal v těch diskuzích padá, takže ano, můžu potvrdit, že i Michal Kubal je ve hře,“ prozradil Souček.

Českou televizí poměrně nedávno otřásly nedávné kauzy spojené se známými tvářemi televize, Norou Fridrichovou a Markem Wollnerem. Ředitel Souček potvrdil, že má zájem o znovuprošetření obvinění z bossingu a obtěžování v pořadu Reportéři ČT. „Můj primární zájem je si přečíst, co a k čemu ty komise dospěly, co jsou vlastně obsahy výpovědí, a potom si udělat obrázek, a to především z toho důvodu, abychom byli schopni jako management České televize do budoucna zabránit tomu, že by takové vyšetřování ještě někdy muselo probíhat,“ vysvětlil.

Návrat Wollnera a změny u Fridrichové?

Co se týče možného návratu Marka Wollnera do televize, ředitel Souček zůstává zdrženlivý. „Zatím o tom neuvažuju právě proto, že jsem nic z těch protokolů zatím neviděl, takže to je naprosto irelevantní,“ uvedl. Zdůraznil, že se nemůže vyjádřit ani pozitivně, ani negativně, dokud nepozná obsah vyšetřovacích zpráv.

Odcházející ředitel České televize Petr Dvořák v dubnovém rozhovoru v pořadu Hráči zdůraznil potřebu změny v dramaturgii pořadu „168 hodin“ a návratu k jeho původnímu zadání. Podle jeho názoru by se měl více soustředit na aktuální události a poskytovat analytické komentáře. Zdůraznil také, že se v poslední době z pořadu trochu vytratila zahraniční témata, která jsou pro diváky rovněž důležitá. Souček se s tímto pohledem ztotožňuje.

„Já jsem měl možnost se v průběhu prázdnin potkat s Norou Fridrichovou a svůj nějaký divácký pohled na věc jsem jí sdělil,“ popsal Souček s tím, že jakoukoliv budoucí debatu by vedl na stejných základech jako jeho předchůdce Petr Dvořák.

„Po 2. říjnu, kdy já usednu do židle generálního ředitele, se určitě žádný okamžitý skok v pořadu 168 hodin neodehraje. Teď se rozběhla podzimní televizní sezona a uprostřed sezony se nikdy podstatné změny v těch formátech nedělají. Já bych vlastně rád vedl dál tu debatu s týmem, který tento pořad připravuje,“ uzavřel nastupující generální ředitel s tím, že by chtěl přinášet potřebné inovace a změny, které budou ale prospěšné pro diváky i kvalitu televizních pořadů.

Snídaně s Jakubem Železným

Jan Souček rovněž prozradil, že se setkal na snídani s Jakubem Železným a vedli konstruktivní rozhovor na téma novinářské etiky. 

„Hlavní téma našeho setkání bylo můj pohled na striktní dodržování kodexu, protože on bývá často spojován s tím, že komentuje i věci, které jsou mu potom zvenčí televize vyčítány, že tohle by člověk, který ovlivňuje obsah v České televizi, komentovat neměl,“ uvedl Souček.

Jakub Železný má v plánu koncem roku ukončit moderování Událostí a komentářů, což bylo také součástí jejich diskuse. Nicméně Souček zdůraznil, že konkrétní závěry nebyly během jejich setkání stanoveny a o všech dalších krocích rozhoduje Jakub Železný v rámci své debaty se šéfem Zpravodajství a publicistiky Petrem Mrzenou. 

Jirka Cvrk ( 28. září 2023 12:02 )

Proč skončily přímé přenosy z protivládních demonstrací a přenosy z parlamentu? Když se stávkovalo proti Babišovi, bylo tam pět přenosových vozů Čt, teď když se demonstruje proti pětikolce, je ticho......😡

pl54 ( 28. září 2023 10:13 )

Takže moc, vše při starém, jenom malé kodmetické úpravy a vše je zapomenuto. I Wollner se vrátí Zak to nudr CČT opět lhát. Pořady Reportéři a 168 hodin, ksou profláknuté tolika průšvihy, ale máme nové koště. Posledním ředitelem byl pan ( nemohu si vzpomenout, ale jeho syn dělá redaktora v zahraniční tedakci). To byl ředitel který nepotřeboval zvyšovat poplatky.....-)

jarda304 ( 28. září 2023 10:06 )

Hlavním úkolem ct je živit všechny ty správné kamarády. Za peníze lidi, kteří to povinne musí platit.

jarda304 ( 28. září 2023 10:03 )

Především nechci všechny ty nacucle na ČT živit. Ať si je platí, kdo se chce dívat a pak ať si řeší, co chtějí. Ale ne za moje.

hahans ( 28. září 2023 09:44 )

To je zcela jednoznačně vyjádření reality !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa