Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nový šéf ČT Souček v Blesku: Jaká bude televize pod ním? Co vyšší poplatky a chystá se propouštět?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. září 2023
15:04
Autor: pah, hol, simao - 
27. září 2023
13:33

 Navýšení koncesionářských poplatků, méně kriminálek, více žen a nové tváře nejen na obrazovce, i takových změn se s největší pravděpodobností dočká Česká televize - po dvanácti letech ji opouští nejdéle sloužící ředitel Petr Dvořák a vlády na Kavčích Horách se už v pondělí ujme Jan Souček. Kam chce veřejnoprávní televizi směřovat? Jak to bude s koncesionářskými poplatky a kolik na „ Kavkách“ Kavčích Horách padne hlav? Nejen na tyto otázky odpovídal Jan Souček v dnešním Epicentru na Blesk.cz.

„Pokud bych soudil podle lidí, které potkávám na chodbách, nebo v jídelně, tak bych řekl, že ta nálada je tam fajn. Já potkávám usměvavé lidi, kteří mi dávají najevo, že jsou rádi, že mně tam vidí a zdraví mně už z dálky. Nemyslím si, že by tam byla nějaká negativní atmosféra, související s mým příchodem,“ říká Souček.

„Já se budu snažit, pokud to jenom trochu půjde, abychom v příštím roce nemuseli radikálně omezovat počet zaměstnanců ČT, ale slíbit, to teď nemůžu. Stejně tak budeme hledat další optimalizace v letech příštích,“ upozornil Souček. V ČT přitom existuje plán od odcházejícího vedení v čele s Petrem Dvořákem propustit v roce 2024 až 200 lidí. 

Platíte proto, že máte možnost koukat

Co se týče navýšení koncesionářských poplatků, měl by se podle něj hledat dlouhodobý mechanismus, jak financovat média veřejné služby. Aktuální výše poplatků je 135 korun měsíčně pro ČT a 45 korun měsíčně pro Český rozhlas.

Chystaná mediální novela výši poplatků upraví. Vláda přišla s návrhem po 15 letech navýšit koncesionářské poplatky, a to tak, že televizní by se měl od začátku roku 2025 zvýšit o 25 Kč na 160 Kč měsíčně, ten rozhlasový o 10 Kč na 55 Kč za měsíc. Podle Součka je to dobré východisko pro stabilizaci České televize na dobu 3-5 let.

„Není to řešení navždy, protože ani ta novela neobsahuje inflační doložku nebo jiný způsob valorizace televizních poplatků. Samozřejmě všechno záleží na tom, jak se bude vyvíjet inflace v České republice, protože Česká televize se v nákupu služeb stejně tak jako ve mzdách pohybuje na volném trhu,“ uvedl nastupující generální ředitel.

Nově budou koncesionářské poplatky platit i lidé, kteří nevlastní televizi, ale mají počítač, nebo mobilní telefon. To vzbudilo obrovskou vlnu nevole. Nabízí se tedy otázka: Co když se někdo nechce dívat na Českou televizi?

„Ten poplatek neplatíte za to, že sledujete ČŤ, ten poplatek platíte jako příspěvek na to, že v ČR máte tu možnost a že v tom českém audiovizuálním prostředí existuje instituce, která naplňuje úkoly, které nám dává zákon. To není: dívám se, proto platím. Platíte proto, že máte možnost se dívat (...) ,Tahle příměra - nechci se dívat na ČT, tím pádem neplatím - je nepochopení toho, jakou roli média veřejné služby vlastně plní," dodal Souček.

Čenda půjde s ním

Od nástupu a převzetí žezla a vlády v České televizi Součka dělí jen několik dní. Ve studiu Epicentra řekl, že nervozitu necítí a je připraven. Celé letošní léto strávil přípravami na svou novou funkci a přechod tak podle něj bude pozvolný. Navíc ho do budovy české televize doprovodí jeho věrný přítel, pes Čenda.

„Čenda půjde se mnou, je to provozní nutnost, protože Čenda je pes z útulku a on trpí separační úzkostí. V Praze bydlíme v bytě, který je pro něho úplně nový a trochu tam chytá paniku, že jsem ho tam nechal a už se nikdy nevrátím. Tak v pondělí druhého určitě Čenda půjde se mnou, ale není to rituál,“ vysvětlil s úsměvem Jan Souček.

„Příchod nového šéfa po 12 letech je vždycky provázený určitým rozechvěním. Já  lidem pracujícím v České televizi vzkazuji, že i pro mě je to jisté rozechvění, že stejně tak, jako když jsem začínal kdykoliv na jakémkoliv novém místě, tak i teď vlastně prožívám takovéto ztotožňování se s tou novou rolí, s novými lidmi, se kterými se potkávám, takže jsme na tom všichni stejně,“ uvedl Souček v Epicentru.

Zatřesou programovým schématem

„Chtěl bych, abychom postupně zatřásli tím programovým schématem ČT, abychom si řekli, co jsou naše milované brandy, pořady, bez kterých by Česká televize nebyla Českou televizí. Abychom, pokud možno, zpřehlednili to schéma. A abychom namísto velkého počtu pořadů ty finance využili na ještě lepší podobu toho, co nás definuje a co považujeme za klíčové i do budoucna,“ uvedl nastupující ředitel ČT:

„Před námi je doba, kdy se pozornost konzumentů audiovizuálního obsahu jednoznačně přesouvá do prostředí internetu, takže tímhle směrem napřeme maximum sil, které máme k dispozici,“ poznamenal Souček.

Milan Klement ( 27. září 2023 23:56 )

Nejlépe tento pozůstatek komunistické éry je třeba zrušit, aby občan konečně mohl sám a svobodně se rozhodnout co bude sledovat a kolik za to zaplatí.
Ale aby vláda se podřizovala tomuto komunistickému spolku ČT je zrada a proto je třeba zrušit koncesionářské poplatky zcela a tím osvobodit občany od diktátu jedné televize .
Bolševici prý byli již dávno ve smetišti, ale díky zrádci národa českého pivaře, jsme totálně v pr....

Celebrity-chachacha ( 27. září 2023 19:54 )

👍👍👍

Celebrity-chachacha ( 27. září 2023 19:54 )

Asi tak! H N U S !

Celebrity-chachacha ( 27. září 2023 19:51 )

A příště budu platit za dálnici,jen protože mám možnost po ní jet ,i když jezdím jen do práce z Turovky do Prašivý!?
H N U S 🤮🤮🤮

Jirik-ta ( 27. září 2023 19:08 )

doporučil bych porodnu prasnic a výkrm vepřů na 10 let se dovzdělat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa