Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Budoucí ředitel ČT Souček: Fridrichová dostala výtku, obmění se třetina vedení televize

Aktualizováno -
29. července 2023
17:37
Autor: simao, ČTK - 
29. července 2023
15:48

Nově zvolený generální ředitel ČT Jan Souček  v podcastu Ptám se já odpovídal na otázky Marie Bastlové. Uvedl, že Nora Fridrichová dostala upozornění na porušení pracovní kázně a obměna čeká dle jeho plánů zhruba třetinu nejužšího vedení televize.

ČT24 v českém kontextu podle něj nemá vážnější konkurenci. Nový ředitel ČT Jan Souček je prý připraven, aby to tak zůstalo. A to navzdory tomu, že ředitelství ČT opouští Zdeněk Šámal, šéf zpravodajství ČT.

ČT však řešila interní problémy - kvůli kauzám údajného bossingu v případě známých tváří Marka Wollnera či Nory Fridrichové. U moderátorky 168 hodin se interní vyšetřovací komise zabývala podezřením na to, zda se dopustila šikanózního jednání vůči ostatním členům redakce.  

Fridrichová dostala upozornění na porušení kázně

Nyní již bývalý zaměstnanec ČT Wollner obvinil Fridrichovou poté, co ona obvinila jeho ze sexuálního obtěžování a šikany některých kolegyň.

„Jsem zastáncem toho, že je dobré pojmenovávat bolavá místa veřejně. Musíme být připraveni kousnout do kyselého jablka, protože je to očistný proces,“ uvedl v podcastu webu Seznam Zpráv nyní budoucí ředitel ČT Souček.

„V tuto chvíli neřeším Marka Wollnera, ale co se dělo v prostředí zpravodajství ČT, jak zajistit bezpečné a korektní prostředí. Řeším to, aby se taková situace opakovat nemohla,“ upozornil Souček a uvedl: „Nora Fridrichová dostala upozornění na porušení pracovní kázně, takže nějaký závěr už z toho vyvozený byl. Musím se seznámit se závěry komise.“ Výtka Fridrichové se týká reportáže o názorech poslanců na sňatky lidí stejného pohlaví z dubna letošního roku, nikoli údajné šikany, kterou zmiňoval Wollner.

Změny ve vedení ČT a jednání s Dvořákem

Výrazné změny čekají nejužší vedení ČT. „Zatím tak, jak to mám usazeno ve své hlavě a v představě o struktuře managementu, tak se to týká zhruba třetiny toho nejvyššího vedení,“ poznamenal Souček, který chce nejvyšší vrstvu managementu zredukovat. „Některé ty divize, některá portfolia chci sloučit,“ poznamenal.

V pořadu u Marie Bastlové pak Souček promluvil i o spolupráci s končícím ředitelem ČT Petrem Dvořákem. „My jsme se potkali naposledy před začátkem prázdnin,“ uvedl Souček s tím, že již dohodli základní harmonogram předávání funkce a měli možnost mluvit i mezi čtyřma očima.

„Komunikace je věcná a funguje, myslím, že tam není, na co bych si stěžoval,“ poznamenal Souček. „Kancelář na Kavčích horách nemám, ale Praha disponuje docela širokou nabídkou kaváren a restaurací,“ dodal.

Video  Hráči: Generální ředitel ČT Dvořák o další kandidatuře, platcích za TV i Železném a Fridrichové  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Uživatel_5522193 ( 31. července 2023 16:21 )

Jasně strejda z Brna nejvyšší dodá korýtka a náplavy se jen hrnou 😅

dynaty ( 30. července 2023 14:16 )

dynaty ( 30. července 2023 08:29 )

dynaty ( 30. července 2023 08:29 )

kteří, ti naplavení?

jajas ( 30. července 2023 08:23 )

....práci.....

Zobrazit celou diskusi