Ministerstvo vnitra souhlasilo s tím, že budovu můžeme prodat. Bude to formou e-aukce, přihlásit se může kdokoli a budovu koupit ten, kdo nabídne nejvyšší nabídku,“ uvedl mluvčí pošty. Dodal, že pošta bude chtít v místě zachovat služby pro klienty, součástí prodeje tak bude i podmínka nájemní smlouvy.

Zájem o koupi už dřív projevilo hlavní město. Pokud by Praha budovu v Jindřišské ulici odkoupila, jednou z variant využití je, že by v ní v budoucnu mohli sídlit magistrátní úředníci. Zda se tak stane, ale není jasné, píše server.

Novorenesanční kulturní památka

Rozsáhlá novorenesanční budova byla postavená v letech 1871 až 1874 a následně rozšiřována. V roce 1998 byla prohlášena za kulturní památku. Pošta v ní nabízí široký okruh služeb, v bočním traktu s vchodem z ulice Politických vězňů sídlí ředitelství České pošty. Zajímavostí je 1780 poštovních přihrádek, které se v budově nacházejí. Některé z nich mají původní podobu, některé jsou moderní. Česká pošta v budově sídlí od roku 1873.

Pošta ve ztrátě

Česká pošta loni vykázala ztrátu 1,73 miliardy korun, letos to měly být až čtyři miliardy, proto musela sáhnout k úsporným opatřením. Pošta zaměstnává téměř 23 000 lidí, ke konci května zrušila v souvislosti s rušením poboček 924 míst, z toho dostalo výpověď asi 600 zaměstnanců a víc jich by už nemělo být.

Video
Video se připravuje ...

Rakušan hájil ve Sněmovně rušení poboček České pošty: Jde o její přežití! PSP ČR

Fotogalerie
26 fotografií