Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kadyrova přijal po zvěstech o chátrajícím zdraví Putin: Nová vlna pochybností!

Aktualizováno -
28. září 2023
21:11
Autor: simao, ČTK, mav - 
28. září 2023
13:25

Zatímco internetem se v poslední době šířily zvěsti a spekulace o špatném zdravotním stavu čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, obávaný „řezník“ ve čtvrtek dorazil do Kremlu a sešel se přímo s ruským prezidentem Putinem. Promluvil i na kameru TV Rossija. Pochybnosti však zcela nerozptýlil. Podle kanálu Nexta TV se jeho hlas a vzhled dramaticky změnily.

Šestačtyřicetiletý Kadyrov vládne Čečensku tvrdou rukou od roku 2007, kdy se stal prezidentem.

Vladimir Putin mu poskytl štědré finanční prostředky na obnovu převážně muslimského regionu, který byl zpustošen ve dvou válkách po rozpadu Sovětského svazu, když se pokusil vymanit z kontroly Moskvy.

Zdravotní stav Kadyrova je předmětem intenzivních spekulací. Tento měsíc se objevily zprávy o tom, že je mrtvý, nebo v kómatu. Minulý týden Kadyrov zveřejnil na telegramu příspěvek, ve kterém uvedl, že je v pořádku a že důvodem jeho cesty do moskevské nemocnice byla návštěva nemocného strýce.

Video  Kadyrov odmítl zvěsti o svém úmrtí: V nemocnici jsem byl, ale za strýcem  - Telegram Kadyrov_95
Video se připravuje ...

Nyní se z Moskvy ukázal opět. A při setkání s Vladimirem Putinem navzdory zvěstem o zdravotních potížích nešetřil úsměvy. Pochybnosti se mu však zcela rozptýlit nepodařilo.

„Hlas a vzhled čečenského vůdce se dramaticky změnily,“ uvedl zpravodajský kanál Nexta TV. Nevypadá to, že by dobře popadal dech.

Při té příležitosti si Kadyrov krátce promluvil i s reportérem TV Rossija Pavlem Zarubinem. „Je pravda, že se v posledních dnech hodně psalo o vašem zdraví. Co těm lidem můžete odpovědět?“ zeptal se ho žurnalista. „Achmat je síla!“, odvětil čečenský vůdce svým oblíbeným heslem a zaťal biceps. Achmat Kadyrov byl jeho otec a první prezident Čečenské republiky, po něm se teď jmenuje čečenská elitní jednotka.

„Soudě podle metadat publikovaných souborů byla videa stažena na nepřátelský Macbook. A jak si pamatujeme, produkty Applu začaly být ve vládních úřadech a zejména v Kremlu zakazovány zhruba před měsícem,“ upozornil telegramový kanál VČK-OGPU. „Buď video natočili před měsícem, nebo propagandisté ​​jako vždy porušují pravidla, která si sami nastavili.“

Kanál dodává, že Kadyrovův soukromý tryskáč je podle dat z leteckých radarů v Moskvě. A v Ústřední klinické nemocnici zůstává čečenská ochranka, jen se od jedné budovy přestěhovala do jiné.

Chlubil se Ukrajinou

Oficiální zápis schůzky na webu Kremlu se věnuje prakticky jen nasazení čečenských bojovníků a záchranářů ve „speciální vojenské operaci“ na Ukrajině.

„Chtěl jsem se pochlubit, co děláme od počátku operace dodneška - jak humanitárně, tak bojově. Náš oddíl vykazuje dobré výsledky: Každý den bere zajatce, každý den ničí techniku. Nezastraší nás žádné tanky Abrams,“ posmívá se Kadyrov americkým obrněncům, které nedávno začaly bojovat v ukrajinských službách.

„A tak dnes mají vojáci dobrou náladu. Občas se podívám, jak se jim daří. Řešíme naprosto všechny jejich záležitosti - nemají žádné problémy: komunikace, vybavení. Od začátku do dneška jsme nakoupili asi 1100 vozidel, z toho stovku obrněných,“ pokračuje Hlava Čečenské republiky, jak zní oficiální název funkce vůdce autonomní součásti Ruské federace na Kavkaze. „Za tu dobu jsme v republice vytvořili pět pluků a tři prapory a všechny jsou dnes zapojeny do speciální operace.“

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

Zobrazit celý online

Putin Kadyrovovi vyjádřil vděčnost, prý prezidentovi ruští velitelé pějí na „kluky z Čečenska“ chválu. „Popřejte chlapcům všechno nejlepší, i jejich rodinám. Vím, že se osobně neustále zabýváte těmito problémy, včetně podpory rodin našich chlapů, kteří bojují v první linii - bojují sebevědomě, dobře, odvážně a hrdinně.“

A co situace v Čečensku? „V republice nemáme žádné zvláštní problémy - ty jsme vyřešili už dávno. Teď jsou tu technické otázky, v nichž jako vždy potřebujeme vaši pomoc,“ končí oficiální popis schůzky. Vůdci se nezmínili o ničem konkrétním, co by mohlo potvrdit, že jsou záběry aktuální, a ne natočené v předstihu.

Video  Ramzan Kadyrov - bohatství a manželky Putinova muže na černou práci  - Videohub
Video se připravuje ...

Podobně nekonkrétně shrnul schůzku telegramový účet Ramzana Kadyrova. „Diskutovali jsme také o dlouhodobých plánech a úspěších regionu. Hlava státu zaznamenala pozitivní dynamiku rozvoje v tomto směru. Bylo velmi příjemné slyšet milá slova na adresu našeho týmu. Podrobně jsem referoval o sociálně-ekonomické situaci v republice a vyslovil několik problémů, při jejichž řešení potřebujeme pomoc federálního centra. Hlava státu slíbila, že všem pomůže problém vyřešit,“ stojí v příspěvku.

„Ano, na schůzce byly vzneseny další otázky. Více o tom později. Jsme věčně vděční Vladimíru Vladimirovičovi za vše, co udělal a dělá pro to, aby čečenský lid, který je nedílnou součástí mnohonárodnostní ruské společnosti, mohl prospět naší velké vlasti - Rusku,“ uzavírá Kadyrov.

Video Ramzan Kadyrov u Vladimira Putina - video publikované 28. 9. 2023. - VK R. Kadyrova
Video se připravuje ...

Ani Kreml či Kadyrovův telegramový účet, ani režimní ruská média nezmiňují, že by dva vůdci řešili aktuální otázky - například kauzu Kadyrovova syna Adama (15), který surově zbil ruského vězně. Ozvývají se proti němu kritické hlasy i z řad ruských prominentů, Ramzan Kadyrov však za to mladíka vychválil.

NovyZakon ( 29. září 2023 16:16 )

Deset tisíc vojáků ozbrojených sil Ukrajiny se vzdalo prostřednictvím rádiové vlny 149.200 "Volha", která byla zahájena v polovině léta. S pomocí této vlny počet vězňů stále roste, a to i díky proruskému podzemí, které šíří informace o této možnosti ve městech kontrolovaných Kyjevem.

Jarek Novotný ( 28. září 2023 20:47 )

Kadyrov je vůdce a dobře že je a přeji mu vše dobré.

Než další rozvrácený stát, tak radši tisíc Kadyrovů a Putinů.

Sýrie, Irák, Afghanistán, ... Tolik zla, tolik utrpení. Proč to agresoři pořád dělají? Proč nejde ČR na pomoc? Proč neřekne svému spojenci, přestaň rozvracet svět?

Měsíční mzda v Sýrii když máte štěstí je 40 dolarů a koupíte si za to jedno kuře. A ropa a zemní plyn?

Krade ho USA a Rusko.

Th0r_z_h0r ( 28. září 2023 14:20 )

Hm dva dvojnici se sesli 🤣 Nejvetsi reznik soucasnosti je sskret Zelensskej. Za Greckem uz odeslal zhruba 800 000 tzv. Ukrajincu a porad nema dost. Z dalsich desetitisicu nadelal invalidy a nechava si za to placat po ramenou. Od senilniho Bidena, kterymu se tlemi doslova celej vesmir. To je realita.

Zobrazit celou diskusi