Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Skutečný důvod vzpoury? Prigožinova msta, že dceři nedali pozemky, tvrdí čečenský vůdce Kadyrov

Autor: unj, swp - 
26. června 2023
18:15

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov popsal „skutečné důvody", proč wagnerovci táhli na Moskvu. Majitel žoldnéřské skupiny, oligarcha a podnikatel Jevgenij Prigožin se podle něj chtěl pomstít za neúspěšné obchodní dohody. Dosud k sobě vojevůdci měli blízko, souzněli v kritice vojenského vedení ruské armády.

„Kvůli osobním ambicím, zisku a aroganci mohou lidé kašlat na svou náklonnost a lásku k vlasti,“ rozepsal se Kadyrov na sociální síti Telegram, kde bývá dost aktivní.

Čečenský vůdce údajně přesvědčoval Prigožina, aby své podnikatelské aktivity nemíchal s věcmi národního významu: „Myslel jsem, že mě vyslyšel, ale jen v něm celou dobu rostl vztek.“

Kadyrov: Arogantní oligarcha mohl skončit hůř

Vše dosáhlo vrcholu, když úřady v Petrohradu, kde má oligarcha různé byznysy, nepřidělily jeho dceři jisté vyhlédnuté pozemky. „Arogance jednoho člověka mohla vést k nebezpečným důsledkům a vtáhnout do konfliktu velké množství lidí,“ odsoudil čečenský vůdce.

Na závěr Kadyrov vyzval wagnerovské bojovníky, aby zachovali chladnou hlavu a mysleli na své rodiny, a varoval je, že i když vše skončilo nakonec pokojně, mohlo to se vzbouřenci dopadnout mnohem hůře.

Majitel žoldnéřské skupiny na sociálních sítích dlouhodobě kritizoval vojenská rozhodnutí ruského ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, v čemž mu Kadyrov na sociálních sítích přizvukoval. 

Dva svérázní vojevůdci, stojící bokem od formálních struktur ruské armády, k sobě měli patrně blízko. „Očerňovali současné ruské vojenské vedení a snažili se demonstrovat svou blízkost k prezidentu Putinovi,“ popsal v zimě ruský aktivista Vladimír Osečkin, zakladatel skupiny Gulagu.net. Dokonce prý společně s generálem Sergejem Surovikinem spřádali plány na převzetí ruského ministerstva obrany. O spiknutí se však podle Osečkina dozvěděla ruská bezpečnostní služba FSB a Prigožin se Surovikinem upadli v nemilost.

Ještě začátkem května mělo ke stabilizaci situace na straně dobyvatelů Bachmutu pomoci právě Čečensko - Prigožin si stěžoval na špatnou součinnost ruské armády a ministerstva obrany, ohlásil poté, že by měli pomoci Kadyrovovi bojovníci.

Video  Putinovi zlí muži: Kdo velí armádě a kdo řídí invazi na Ukrajinu?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa