Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Synové a dcery Ramzana Kadyrova: Převezmou jeho tyranii nad Čečnou? Putin v tom už pomáhá

Aktualizováno -
26. září 2023
07:28
Autor: RFE/RL, mav, swp - 
26. září 2023
05:00

Ramzan Kadyrov (46) vládne Čečensku pevnou rukou - ale co bude po něm? Se sílícími spekulacemi o jeho zdraví se pozornost upírá na jeho děti. Nezletilí synové se předvádějí, jak to umí se zbraněmi, dokonce na Ukrajině; nejstaršího přijal Vladimir Putin, píše server Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL).

Na první pohled vypadá jako každý jiný středoškolák v drsňáckém oblečení a baseballové čepici s kšiltem dozadu. Ale Adam Kadyrov (15) není typický teenager, alespoň co se týče jeho původu. Je jedním z mnoha dětí Ramzana Kadyrova, nechvalně proslulého vládce ruského Čečenska jmenovaného Kremlem - a v poslední době se zdá, že se o něm píše nejvíce. A to nejen ve státních médiích v Čečensku, ale do jisté míry i v Moskvě.

Je líčen jako statečný mladík, který bojoval v ruské válce proti Ukrajině a zajal ukrajinského vojáka, obdržel ocenění za boj proti terorismu a porazil ruské speciální jednotky na mistrovství v taktické střelbě.

Hlavní státní televizní kanál v Grozném pravidelně natáčí reportáže o Adamovi a jeho dvou starších bratrech, sedmnáctiletém Achmatovi a šestnáctiletém Zelimchanovi neboli Eliovi (jehož Ramzan pojmenoval po svém jediném bratrovi, jenž zemřel roku 2004), kteří doprovázejí svého otce na oficiální akce a setkání nebo s ním cestují po regionu.

Zkazky o smrti Ramzana Kadyrova

V posledních týdnech se rychleji než kdy jindy šířily zvěsti o Kadyrovově zdravotním stavu a vyvolávaly úvahy, co by se mohlo stát, kdyby diktátor dominující Čečně přes 15 let zemřel nebo byl neschopen funkce. Tato nejistota přispěla k otázkám o účelu a politických důsledcích publicity, které se dostává jeho dětem. Podle pozorovatelů Kadyrov, občas s pomocí Kremlu, připravuje půdu pro nástupnictví některého ze synů či jejich zapojení do správy autonomní Čečenské republiky.

Jak silně tento signál rezonuje, není jasné. Podle analytiků by Kadyrovova smrt mohla odstartovat boj o moc, který by se vláda ruského prezidenta Vladimira Putina snažila velmi tvrdě kontrolovat; plány Kremlu na takový vývoj nejsou známy.

Putin jmenoval Kadyrova prezidentem Čečenska (nyní už se funkce nazývá Hlava Čečenské republiky) v roce 2007. Kritici tvrdí, že Kreml přivírá oči nad rozsáhlým porušováním lidských práv i ruské ústavy ze strany Kadyrova a jeho lidí. Putin totiž spoléhá, že bývalý povstalecký velitel bude kontrolovat separatistické nálady a násilí v Čečensku, které bylo dějištěm dvou ničivých válek a islamistického povstání, jež se rozšířilo do dalších převážně muslimských regionů na severním Kavkaze.

Není zcela jasné, kolik má vůdce dětí. Některé zprávy a životopisy uváděly deset. Když dříve Spojené státy uvalily sankce na Kadyrova, jeho manželku a dvě nejstarší dcery, sám se nechal slyšet, že má i dalších dvanáct potomků.

Veřejně se uvádí, že kromě dvou adoptovaných má všechny děti s manželkou Medni. Média však hovoří o dalších manželkách - coby muslim by si další dovolit mohl, ovšem ruské zákony to nedovolují. Každopádně Spojené státy, když před rokem uvalovaly na Kadyrovovu rodinu sankce, zahrnuly k manželce a třem dospělým dcerám také Fatimu Chazujevovou a Aminat Achmadovovou - každou označily „jedna z Kadyrovových manželek“. 

Dcery ve vládě

Tři z Kadyrovových dcer zastávají vládní funkce: Ajšat (24) je čečenskou ministryní kultury, o rok mladší Chadídžat (Karina) dohlíží na regionální zdravotnictví a Chutmat (neboli Chedi, 20) je zástupkyní vedoucího Kadyrovova sekretariátu. Synové Achmat, Zelimchán a Adam si však získali větší pozornost než většina jejich sourozenců.

Letos v březnu, den před svou svatbou, se Achmat v Moskvě setkal s Vladimirem Putinem mezi čtyřma očima, což podpořilo zvěsti, že Kadyrov a Kreml se připravují na jeho nástupnictví. Kadyrov tehdy odmítl spekulace o svém zdraví a popsal Achmatovu diskusi s Putinem jako neoficiální rozhovor o politice mládeže na severním Kavkaze.

Nejstarší Ramzanův syn Achmat Kadyrov u Vladimira Putina (2023) Nejstarší Ramzanův syn Achmat Kadyrov u Vladimira Putina (2023) | Instagram R. Kadyrova

Jméno dostal Achmat po svém dědečkovi, bývalém povstaleckém bojovníkovi, který ve druhé čečenské válce přešel na stranu Kremlu - a od té doby je Čečensko v rukou klanu Kadyrovů. V roce 2004 podlehl atentátu, otěže převzal díky Putinovi Ramzan. Achmat mladší stojí v čele hnutí čečenských mládežnických organizací, které zřídilo ruské ministerstvo školství. To prý bylo smyslem prestižního jednání v Kremlu - přičemž ale zástupci mládežníků z jiných oblastí by si mohli o takové příležitosti nechat jen zdát.

Kadyrov je na Adama pyšný

A dospívající syny Kadyrov zapojuje do reality vládnutí i jinak. Muž vězněný v Čečensku za údajné spálení výtisku Koránu Nikita Žuravel si stěžoval, že Adam Kadyrov navštívil jeho celu a zbil ho. Úřady to nijak nerozporovaly, čečenští představitelé naopak říkali, že Žuravel dopadl ještě dobře.

Kadyrov uvedl, že je hrdý na svého dospívajícího syna Adama, který na videu bije vězně obviněného ze spálení koránu. Informovala o tom agentura Reuters. Kadyrov na komunikační platformě telegram připojil komentář ke snímku, na němž je vidět, jak patnáctiletý Adam v khaki oblečení bije a kope jiného muže krčícího se na židli, načež ho povalí na zem a udeří ho do hlavy.

Kadyrov vyjádřil hrdost na svého syna, který na videu bije vězně Kadyrov vyjádřil hrdost na svého syna, který na videu bije vězně | reprofoto/telegram

„Zmlátil ho a udělal správnou věc,“ uvedl Kadyrov. „Bez přehánění, ano, jsem na Adamův čin hrdý,“ dodal s tím, že si svého syna váží za to, že si osvojil „dospělé ideály cti, důstojnosti a obrany svého náboženství“.

I druhorozený syn Zelimchan (Eli) se dostal na titulní stránky novin. V prosinci 2022 absolvoval cosi, co bylo označeno za „profesionální debut“, a to jako boxer lehké váhy za organizaci Absolute Championship Akhmat-Mixed Martial Arts (ACA-MMA) svého otce. Na jeho profilu je však k dnešnímu dni uveden pouze jeden zápas. I jeho bratři se předváděli na exhibicích v ringu, nejednou byli prohlášeni za vítěze, byť tomu zrovna průběh zápasu neodpovídal - nebo se protivníci drželi zkrátka.

Ramzan Kadyrov tvrdí, že od února 2022, kdy Rusko zahájilo „speciální vojenskou operaci“ na Ukrajině, vyslal do bojů na 26 000 vojáků. A pochlapit se tam měli i jeho synové.

V říjnu 2022, když bylo Adamovi 14 let, údajně navštívil spolu s Achmatem a Zelimchanem frontu v Doněcké oblasti. Na videu ze sociálních sítí je vidět, jak tři chlapci sedí v mělkém zákopu a střílejí z automatických pušek a granátometu. V dálce je slyšet jiná střelba. Vizuální srovnání videí naznačuje, že se chlapci ve skutečnosti nacházeli několik kilometrů od frontové linie.

Kadyrov později na telegramu tvrdil, že každý z jeho synů se vrátil z fronty se zajatým ukrajinským vojákem. Na videozáznamech údajných zajatců měli všichni tři chlapci stejné sluneční brýle a nesli stejné automatické pušky; Adam a Achmat měli na sobě oblečení s nápisy „K13“ a „Dustum“.

To byly příklady vlastní módní „značky“ Adama Kadyrova (ostatně jeho matka Medni je původně módní návrhářkou a otec se v luxusních značkách také okázale předvádí). „K jako Kadyrov,“ vysvětlil čečenský lidskoprávní aktivista Abubakar Jangulbajev pro Kavkaz Realii. „Dustum bylo bojové jméno Ramzana Kadyrova od prvních let tisíciletí,“ dodal. Často se tak obléká Adam Kadyrov a jeho přátelé, jinak podle Jangulbajeva toto oblečení nikdo moc nenosí.

V listopadu 2022, s dosažením patnáctin, Adam absolvoval tradiční obřad dospívání. Na telegramu jeho otec uvedl, že tento milník spočívá v „bezchybném“ dodržování „kodexu cti kjonacha“ - čečenského čestného označení, které se překládá jako „ctihodný muž“ nebo „hrdina“. Na znamení přechodu dostal Adam dýku a tradiční vysokou vlněnou čepici zvanou papacha.

„Být kjonachem znamená spoustu věcí: Být pokorný, oddaný svému slovu a svému lidu. Mladý člověk v jeho věku by neměl mít žádnou pýchu, aroganci ani povýšenost. Síla charakteru kjonacha je dána mimo jiné jeho snahou o spravedlnost,“ komentoval pro Kavkaz Realii Ruslan Kutajev, předseda Shromáždění kavkazských národů, skupiny nezávislých regionálních expertů. „Adam si toto jméno rozhodně nezasloužil tím, že si nasadil papachu a uvázal drahý opasek s dýkou.“

Jiným „důkazem dospělosti“ byla únorová fotografie, kterak v Dubaji - nelegálně - řídí auto. V Čečensku zase nelegálně nosil na veřejnosti zbraň (americkou automatickou pušku), přičemž před dosažením 21 let to je v Ruské federaci povoleno jen vojákům.

„Napravil“ to koncem srpna, kdy se Adam připojil k bezpečnostní jednotce, aby v čečenském městě Gudermes soutěžil se speciálními jednotkami z celého Ruska. K disciplínám patřila střelba, překážková dráha, boj nablízko a řízení obrněných a jiných vozidel. Ačkoli se čečenský tým v konečném pořadí neumístil, Adam dostal medaili „za vůdčí schopnosti“.

V březnu čečenské ministerstvo vnitra udělilo Adamovi a Achmatovi odznaky „za zásluhy v boji proti terorismu“. Žádné konkrétní důvody nebyly uvedeny.

Ceny, vyznamenání a ocenění udělovaná Kadyrovovým dětem jsou podle politologa Kutajeva varováním pro všechny, kdo by snad měli politické ambice. Je to „signál“ z Kadyrovova okolí, abyste „nehráli hry“, protože nikdo nemá v úmyslu pustit vás k moci, řekl RFE/RL. „Zůstane to u Kadyrovových dětí“.

Video  Kadyrov odmítl zvěsti o svém úmrtí: V nemocnici jsem byl, ale za strýcem.  - Telegram Kadyrov_95
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa