Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Otázky kolem Kadyrovova zdraví: Čečenské limuzíny prý krouží kolem moskevské nemocnice

Aktualizováno -
18. září 2023
12:02
Autor: mav, swp - 
18. září 2023
11:09

Neověřené zprávy na sociálních sítích tvrdí, že čečenský vůdce Ramzan Kadyrov (46) je na tom zdravotně velmi špatně, dokonce v kómatu, ba mrtvý. Zprávy nelze ověřit, co ale ověřit lze, jsou cesty jeho soukromého tryskáče: V minulých dnech byl třikrát v Moskvě. A do ústřední nemocnice tam teď jezdí drahá čečenská auta zřejmě s papaláši a bodyguardy. Podle ukrajinského serveru Obozrevatel jde o transplantaci ledviny.

„Soukromý tryskáč Ramzana Kadyrova od začátku září třikrát přiletěl do Moskvy. Poslední tři dny se letadlo nacházelo v hlavním městě,“ informoval telegramový kanál Vjorstka s odvoláním na údaje letového provozu.

„Podle této služby odletělo letadlo s číslem RA-73417 z Grozného směrem na Moskvu 15. září kolem 14:10. Odpovídač letadla přestal vysílat signál na obloze nad Volgogradem a služba sledování letu nezaznamenala jeho přistání. Tato část trasy však odpovídá jiným letům tohoto soukromého tryskáče do Moskvy. S výjimkou dvou letů do Petrohradu Kadyrovovo letadlo v uplynulém roce neuskutečnilo žádné lety do jiných měst v evropské části Ruska. Letadlo hlavy Čečenska letělo do Moskvy ještě 6. a 9. září,“ pokračuje kanál.

Kanál Agentstvo to v pondělí ráno doplnil informací, že v neděli večer airbus zamířil zase ke Groznému.

Čečenci hlídkují v nemocnici

O mocné přítomnosti Čečenců píše telegramový kanál VČK-OGPU: „Náš zdroj se od rána pohybuje v areálu Ústřední klinické nemocnice prezidentské administrativy a hlásí, že tam po celý den proudí zahraniční auta s čečenskými poznávacími značkami nebo s čečenskými pasažéry. Auta a vysportovaní vousatí muži jsou po celém komplexu.“

Čečenci podle kanálu „zakotvili“ v areálu nemocnice. „Někteří spí s nohama na palubní desce. Někdo chodí kolem aut, má službu. U desáté budovy (hemodialyzační oddělení) je za zaparkovanými terénními mercedesy rozložený kempinkový stůl s balíčky a obaly od ‚Chutné a tečka‘ (ruský nástupce McDonaldu). Stojí tam i auta s majáky, všichni jsou na ulici a na něco čekají,“ dodává kanál.

V dalším příspěvku VČK-OGPU auta přímo identifikuje: „Za jedinou hodinu přijely do Ústřední klinické nemocnice čečenské vozy: Maybach se dvěma vozy ochranky, Porsche Cayenne, čtyři Mercedesy Gelendvagen, dvě BMW atd.“ A doplňuje, že někteří příchozí se dost podobají některým představitelům autonomní Čečenské republiky. Zatímco jiné vozy musejí při příjezdu do vládní nemocnice podstoupit přísnou bezpečnostní prohlídku, Čečenců se to netýká.

Když letí Kadyrov na jednání do Moskvy třeba za Vladimirem Putinem či jiným potentátem, obvykle o tom dá vědět na svém telegramu, kde má docela aktivní účet. Nyní tam o žádné cestě do ruské metropole nehovoří.

„K žádnému setkání s Putinem nedošlo,“ odpověděl v pondělí novinářům mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. A otázku zdraví čečenského vůdce odmítl komentovat: „O tom nemáme žádné informace. V každém případě prezidentská administrativa může jen stěží vydávat zdravotní potvrzení. Takže k tomu nemáme co říci,“ vysvětlil mluvčí Kremlu podle agentury TASS.

Předtočené video?

Jediné video, kde se v poslední době Kadyrov sám objevuje, je velice vágní: Vůdce se prochází za deště a říká cosi nesrozumitelného. „Vřele doporučuji všem, kdo na internetu nedokážou odlišit pravdu od lži, projít se na čerstvém vzduchu a urovnat si myšlenky. Déšť je úžasně povzbuzující,“ říká komentář pod videem – a nijak nespecifikuje, o jaké lži by se mělo jednat, o zdraví se vůbec nezmiňuje. Video mohl natočit v předstihu a na sociální síť ho třeba zveřejnila jeho kancelář.

Agenstvo dodává, že poslední video s Kadyrovem, u kterého lze určit čas natočení, bylo zveřejněno před dvěma týdny. Šlo o zahájení školního roku. Dřív jemu blízké kanály na sociálních sítích často zveřejňovaly videa, kterak čečenský vůdce cvičí a trénuje – to už se skoro neděje, uvádí Rádio Svaboda.

Od poloviny tohoto týdne se v kanálech Telegramu začaly objevovat zprávy o prudkém zhoršení Kadyrovova zdravotního stavu. Čečenský opoziční kanál NIYSO ve čtvrtek napsal, že čečenský vůdce „je v kómatu“. O den později totéž uvedl ukrajinský deník Obozrevatel s odvoláním na zdroje z čečenské diaspory.

Ukrajinský server Obozrevatel uvádí, že Kadyrov podstoupil transplantaci ledviny, orgán se však neuchytil. Podle informací serveru z čečenské diaspory se proto chystá transplantace další.

Čečenský aktivista za lidská práva Abubakar Jangulbajev v neděli odpoledne napsal, že „Kadyrov je mrtev“.

Video  Ramzan Kadyrov - bohatství a manželky Putinova muže na černou práci  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa