Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Žiju, vysmál se řezník Kadyrov zvěstem o kómatu. Video ale budí další pochybnosti

Autor: amb, ČTK - 
17. září 2023
16:23

Vládce autonomního Čečenska na jihu Ruské federace Ramzan Kadyrov popřel zprávy médií a sociálních sítí, že onemocněl a jeho zdravotní stav se prudce zhoršuje. Na svém ruskojazyčném webu to dnes uvedl server BBC News. Kadyrov zveřejnil video, jak se prochází. Není ale možné ověřit, kdy bylo natočeno. V posledních dnech kolují informace, že Kadyrov je v kómatu. 

„Vřele doporučuji všem, kdo na internetu nedokážou odlišit pravdu od lži, projít se na čerstvém vzduchu a urovnat si myšlenky. Déšť je úžasně povzbuzující,“ napsal Kadyrov jako komentář k videu, které zveřejnil v aplikaci Telegram a které jej zachycuje, jak se prochází alejí.

Zprávy o prudkém zhoršení Kadyrovova zdraví se začaly objevovat z různých zdrojů od čtvrtečního večera. Čečenský opoziční zpravodajský kanál na telegramu dokonce tvrdil, že Kadyrov je v kómatu. Ukrajinský server Obozrevatel s odvoláním na zdroje v čečenské diaspoře pak napsal, že Kadyrov je v kómatu už několik dnů, že jej letecky přepravili do Moskvy, ale ani tam mu nedokázali pomoci. Mluvčí ukrajinské rozvědky Andrej Jusov serveru potvrdil, že Kadyrovovi se zhoršilo staré onemocnění a že je v kritickém stavu. Už po zveřejnění videa s Kadyrovovou procházkou čečenský opozičník Abubakar Jangulbajev psal o Kadyrovově úmrtí, připomíná BBC News.

Portál Agenstvo upozornil, že na jednom z videí, které Kadyrov zveřejnil, si lze povšimnout budovy podobající se Kadyrovově rezidenci. Na záběrech prší a čečenský vládce je v bundě, což odpovídá údajům o počasí v čečenské metropoli Grozném. Agenstvo nicméně poznamenalo, že poslední video s Kadyrovem, u kterého lze určit čas, kdy bylo natočeno, bylo zveřejněno před dvěma týdny. Šlo o zahájení školního roku.

Kadyrov je pokládán za blízkého spojence ruského prezidenta Vladimira Putina a opoziční kruhy jej spojují s několika vraždami Putinových oponentů či kritiků. Německý soud poslal v srpnu na deset let do vězení ruského občana, který byl obžalován z přípravy vraždy čečenského opozičníka. Proces začal před rokem, podle prokuratury příkaz k vraždě vzešel z blízkého okruhu Kadyrova.

Pokud by Kadyrov zemřel, Čečensko by mohl zachvátit chaos. Mohl by to být základ pro třetí čečenskou válku proti Rusku. V první z nich stál přitom Kadyrov spolu se svým otcem, bývalým nejvyšším duchovním představitelem Achmatem Kadyrovem, na straně rebelů. Po druhé válce se jeho otec stal správcem Čečenska, v roce 2004 zemřel po a rtentátu radikálů. V roce 2006 se stal Ramzan Kadyrov premiérem a posléze i prezdentem země. 

V Čečensku mezitím zmizel Kadyrovův blízký přítel, devětačtyřicetiletý lékař Elchan Sulejmanov, uvedl DailyMail. Působil jako ministr zdravotnictví a vicepremiér, údajně ale Kadyrova otrávil. Loni přestal dávat příspěvky na Instagram a od té doby o něm nikdo neslyšel. 

Šest dětí, potlačování opozice a zmizelý kůň 

Kadyrov má šest dětí, 5. října mu bude 47. Na oslavy jeho pětatřicetin dorazili do Grozného například belgický herec akčních filmů Jean-Claude Van Damme, britská houslová virtuoska Vanessa Mae nebo hollywoodská herečka Hilary Swanková. Je o něm známo, že utrácí miliony dolarů. 

V České republice kdosi odcizil Kadyrovova koně, který se nacházel v Krabčicíc u Roudnice nad Labem. Anglický plnokrevník Zazou (16) ze stájí zmizel 8. března. Avšak po pár týdnech se zřejmě vrátil ke svému pánovi. Kadyrov tvrdí, že ho koupil od speciálních služeb Ukrajiny, na svém kanálu na síti Telegram z krádeže koně obvinil Kyjev a českou policii.

Zástupci ukrajinských služeb mu prý nabídli odkoupení Zazou přes prostředníky na začátku roku. „Věděli o mé náklonnosti ke koni. Samozřejmě jsem souhlasil. Nyní je Zaza na cestě domů,“ napsal.

Video  Čečenský vůdce Kadyrov ukázal své syny, jak údajně bojují na Ukrajině  - Reprofoto Telegram Ramzan Kadyrov
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa