Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Ani nedokázali spočítat mrtvé.“ Kadyrovcům u Bachmutu se nedaří, podlehli raketám HIMARS

Autor: mav, swp - 
18. července 2023
05:00

Přístřešky čečenských bojovníků na Ukrajině údajně zlikvidovala raketa systému HIMARS, zabila několik příslušníků jednotky, jejímž nasazením na Ukrajině se chlubí čečenský vůdce Ramzan Kadyrov. „Kadyrovci ani nedokázali spočítat mrtvé,“ uvádí na svém webu ukrajinská televizní stanice 24. kanál.

Video s následky úderu na internetu tento týden zveřejnil aktivista Sergej Sternenko, natočil ho údajně velitel kadyrovců. „Prošel se po území, kde si okupanti zřídili základnu, a ukázal, co z ní zbylo. Zatímco hrdina ‚tiktokových jednotek‘ obcházel území, ukázal nejméně pět mrtvých okupantů. Nezajímají ho však ani tak ‚spolubojovníci‘, jako zničený dům, kde je místo dveří sprchový závěs,“ uvádí 24. kanál. 

O „masových ztrátách“ kadyrovců u Bachmutu hovoří i představitelé partyzánského hnutí Ateš, v němž působí Ukrajinci i Krymští Tataři. Podle nich má Kadyrovův prapor desítky mrtvých a zraněných. „Tradičně pak začali kadyrovci prchat, protože se nechystají bojovat. Raději natáčejí videa a zveřejňují je na sociálních sítích,“ dodal 24. kanál.

Informace o působení Čečenců u Bachmutu nejsou jednoznačné, měli prý nahradit stažené wagnerovce. Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov minulý týden hovořil o nasazení jeho speciálních sil, ukrajinští vojáci se ale vyjadřují, že je nepotkali. „Je nepravděpodobné, že by jejich údajné nasazení v oblasti Bachmutu mělo takticky významný dopad,“ konstatoval v každém případě americký think-tank Institut pro studium války (ISW).

Video  Čečenský vůdce Kadyrov ukázal své syny, jak údajně bojují na Ukrajině  - Reprofoto Telegram Ramzan Kadyrov
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa