Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obavy ruského ministra obrany: Kyjev chce dle něj napadnout Krym střelami Storm Shadow a HIMARS

Autor: ČTK, swp - 
20. června 2023
13:26

Nasazení amerických raket HIMARS a britských střel s plochou dráhou letu Storm Shadow do útoků na „ruské území, včetně Krymu“, jak plánuje Kyjev, by znamenalo zapojení Spojených států a Británie do konfliktu v plném rozsahu, varoval dnes ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo ukrajinský poloostrov Krym na jaře 2014, po svržení a vyhnání proruského prezidenta z Kyjeva.

Loni na podzim Moskva anektovala další čtyři ukrajinské regiony, které částečně dobyla ruská vojska po invazi z loňského února. Většina světa tyto anexe neuznává. Kyjev si za válečný cíl klade vyhnání ruských vojsk a osvobození všech okupovaných území, včetně Krymu. Ukrajina se těší podpoře a vojenské pomoci Západu: raketomety HIMARS a příslušnou munici dodaly ukrajinské armádě Spojené státy, střely Storm Shadow Británie.

„Podle našich údajů vedení ozbrojených sil Ukrajiny plánuje zasadit údery na území Ruské federace, včetně Krymu, raketami HIMARS a střelami Storm Shadow,“ řekl Šojgu. Ministr podle TASS zdůraznil, že nasazení uvedených raket a střel mimo oblast „speciální vojenské operace“, jak Moskva nazývá svou válku proti Ukrajině, povede k okamžitým odvetným úderům proti ukrajinským rozhodovacím centrům a bude znamenat zatažení USA a Británie do konfliktu v plném rozsahu.

Šojgu připustil, že ukrajinské síly pokračují v útocích na třech frontových úsecích, v Záporožské oblasti, u Doněcka a jižně od Doněcka. Do bojů Kyjev nasadil „elitní jednotky, vycvičené specialisty Severoatlantické aliance“, a také velké množství západních zbraní, dodal ruský ministr.

„Od 4. června (Rusy uváděné datum zahájení ukrajinské protiofenzívy - pozn. ČTK) podnikly ukrajinské ozbrojené síly 263 útoků na pozice ruských vojsk,“ řekl Šojgu a tvrdil, že ruským jednotkám se všechny útoky podařilo odrazit a nepřítel nedosáhl svých cílů.

Ukrajinci od počátku své protiofenzívy osvobodili 113 kilometrů čtverečních včetně osmi obcí, uvádí americký Institut pro studium války (ISW). Na základě snímků s rozpoznatelným místem pořízení potvrdil dobytí vesnice Pjatychatky v Záporožské oblasti, o čemž v předchozích dnech informovaly ukrajinské i ruské zdroje. Ukrajinské síly postoupily rovněž u Bachmutu, jehož dobytí Moskva ohlásila minulý měsíc.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Exploze Kachovské přehrady: V Chersonské oblasti ji vyhodili do vzduchu!  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa