Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kyjev viní Orbánův režim: Maďaři drží v izolaci 11 ukrajinských vojáků, přivezených z Ruska?!

Autor: ČTK - 
19. června 2023
22:02

Maďarsko drží v izolaci 11 ukrajinských válečných zajatců, které vyvezlo z Ruska, uvedl dnes na Facebooku mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko. Budapešť podle něj navíc brání ukrajinskému diplomatickému zastoupení v zemi navázat s dotyčnými vojáky kontakt.

„Všechny pokusy ukrajinských diplomatů z minulých dnů navázat přímý kontakt s ukrajinskými občany selhaly. Tato skutečnost a také informace od příbuzných těchto ukrajinských obránců naznačují, že ujišťování maďarské vlády o jejich údajném svobodném statusu v Maďarsku neodpovídá skutečnosti,“ napsal Nikolenko na Facebooku. Kromě toho, že jsou podle něj vojáci v izolaci, mohou se svými příbuznými komunikovat jen za přítomnosti třetí osoby.

Mluvčí ukrajinské diplomacie zároveň Budapešť vyzval, aby okamžitě umožnila ukrajinskému konzulovi válečné zajatce navštívit, zhodnotit jejich zdravotní a psychický stav, informovat je o jejich právech a poskytnout jim konzulární služby.

Maďarské úřady podle Nikolenka vyvezly ukrajinské zajatce z Ruska bez vědomí ukrajinské vlády nebo mezinárodních organizací. Ukrajinský server The Kyiv Independent připomněl, že 8. června ruská pravoslavná církev oznámila, že předala Maďarsku skupinu ukrajinských zajatců původem ze Zakarpatí, a to na žádost Budapešti.

Rozhodnutí podpořil patriarcha Kirill. Maďarský vicepremiér Zsolt Semjén následující den potvrdil, že vojáci jsou už v Maďarsku, a uvedl, že tam pobývají jako „svobodní lidé“.

Nejmenovaný ukrajinský činitel portálu RBK-Ukrajina už dříve prohlásil, že se propuštění vojáci ze zajetí dostali díky „zakarpatskému původu“. Zakarpatská oblast na západě Ukrajiny je domovem zhruba 150 000 příslušníků maďarské menšiny. Citovaný činitel ale zároveň zdůraznil, že všichni vojáci ve skupině předané Budapešti jsou ukrajinskými občany, takže by jejich převoz do třetí země neměl být možný bez souhlasu Ukrajiny.

Budapešť dlouhodobě Kyjev viní z utiskování maďarské menšiny na Ukrajině. Maďarsko se kvůli tomu snaží blokovat snahy o sbližování Kyjeva s NATO nebo Evropskou unií. Zároveň vláda konzervativního maďarského premiéra Viktora Orbána jako jediná v EU udržuje navzdory ruské invazi na Ukrajinu s Moskvou zejména obchodní kontakty.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Zobrazit celý online

Video  Rusové během války unesli desítky tisíc dětí.  - Bandicam
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa