Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Místo Evropy Írán: Ruské cestovky lákají turisty na dovolenou, kde nejsou společné pláže ani alkohol

  • Autor: amb,swp - 
    10. 5. 2023
    20:00

    Írán nebo Arktida - tam pořadatelé zájezdů lákají ruské turisty, kteří přišli o možnosti cestovat do Evropy. „Turisté, kteří se vydají na výlet do Íránu, se budou moci plně cítit jako průkopníci," píše cestovatelský web. Má to ale jeden háček... Otevřené pro Rusy zůstaly také státy bývalého SSSR a luxusní letoviska ve Spojených arabských emirátech či na Maledivách. 

    Po zahájení invaze totiž EU zavřela dveře ruským aerolinkám a na podzim přestala Rusy se schengenskými turistickými vízy pouštět přes hranice. Zatímco „Západní“ svět před ruskými turisty kvůli válce na Ukrajině zavírá dveře, Rusové hledají nové destinace a znovuobjevují stará místa, kam by se nejen v zimě mohli vydat za teplem. 

    Podle informací Ruské unie cestovního ruchu (PCT) byly na podzim nejoblíbenější zájezdy napříč Ruskem, a to až z 35 %. Následovaly Spojené arabské emiráty (20 %), Thajsko (13 %) a po 10 % Turecko a Egypt. Na Nový rok se Rusové chystají vyrazit také na Srí Lanku, Maledivy a Kubu, oblíbené je také Tunisko.

    Mluví se ale i o jiných destinacích, například o Íránu, Arktidě či o zvýšení turismu do Uzbekistánu...

    Video  Oteklý Putin se šampaňským: Začala si Ukrajina  - Reuters
    Video se připravuje ...

  • 1.Írán

    Podle ruského regionálního kanálu 78 začali tamní zprostředkovatelé zájezdů nabízet klientům neobvyklé cesty třeba do Íránu. „Podle zástupců cestovního ruchu je Írán známý svou staroperskou historií a nádhernou starobylou architekturou, takže poznávací zájezdy do této země mají velký potenciál,“ píše web.

    „Pokud jde o Írán, tento směr ještě nelze nazvat masovým, ale vidíme, že si získává stále větší popularitu,“ řekla stránkám ředitelka Ruské unie cestovního ruchu (PCT) Ekaterina Šadskajová. V poslední době se skutečně objevují nabídky skupinových zájezdů do Íránu a údajně je o ně i zájem.

    „Írán je pro nás velmi tajemný směr, skutečně orientální, originální, zachovává si národní chuť a kulturu. Jde o potenciální hit,“ uvádí se dále.

    „Írán příznivě vyčnívá mezi všemi výletními zeměmi poměrně krátkým přímým letem, adekvátními cenami a bohatou historií.“ „Turisté, kteří se vydají na výlet do Íránu, se budou moci plně cítit jako průkopníci – existuje zde jedinečná kultura, která se nepodobá žádné jiné na světě,“ přečtou si Rusové.

    Od nového roku budou moct Rusové do Teheránu cestovat z 11 ruských měst a bez víz, přičemž musí utvořit turistickou skupinu od 5 do 50 lidí a vyjet nejdéle na 15 dní. Mluví se dokonce o možnosti, že v Íránu začne fungovat ruský platební systém Mir. V zemi totiž nefungují karty Visa a MasterCard, stejně jako kvůli agresi na Ukrajině v Rusku.

    Zatím se však ruští turisté do Íránu nehrnuli. Možná i proto, že se tam musí zahalovat, v zemi se navíc nepije alkohol a společné pláže pro muže a ženy tam také nejsou. Těžko tak říct, jestli Írán nahradí destinace, na které dřív byli Rusové zvyklí. Cestovatelské weby tak lákají na historii a kulturu.

  • 2.Arktida

    „Arktida se stává oblíbenou pro cestování. Naším cílem je zpřístupnit Arktidu turistům. Vše nasvědčuje tomu, že arktická turistika má všechny důvody stát se významným průmyslovým odvětvím v regionech ruského severu a samozřejmě i v autonomním okruhu Čukotka,“ řekl státní tajemník a náměstek ministra Ruská federace pro rozvoj Dálného východu a Arktidy Pavel Volkov.

    Musí se prý myslet nejen na to, aby Arktidu vybavili moderními hotely a poskytli turistům širokou škálu služeb a zábavy.

    Televize Mir 24 napsala o tom, že Arktidě chybí „reklamní značka a uznání, zatímco obyvatelům Ruska znalosti o Dálném severu“. Vláda už prý ale podniká kroky k rozvoji arktické turistiky a Arktida se prý může stát v ruském turistickém průmyslu důležitým trendem pro náročné i VIP turisty.

  • 3.Thajsko

    Podle Nikkei Asia tvoří 90 % turistů na thajských plážích Rusové, lety z Ruska do Thajska se znásobily. Mezi hlavní důvody patří to, že cestovní ruch je pro Thajsko klíčový a země se snaží vyrovnat s úbytkem čínských turistů, kteří nyní zápasí s covidem. Letos se tam očekává milion ruských návštěvníků.

    Občas jim pobyt něco znesnadní – například na jaře jim pozastavili platby platebními kartami vydanými v Rusku. Ruští turisté to však řešili hotovostí nebo si půjčili od ostatních Rusů, kterým pak částku elektronicky poslali na účet.

    „Obecně tu je dost turistů, Rusy jsme registrovali hlavně v jedné thajské destinaci, kde jsme byli a nacházelo se jich tam opravdu hodně. Hlavně ruské rodiny s dětmi, mluvili i na cizince jen rusky. Všichni měli značkové oblečení,“ řekla Blesk Zprávám Češka Kateřina, která se momentálně v Thajsku nachází. Mladé Rusy tam ale příliš neviděli. 

  • 4.Uzbekistán

    „Co víme o Uzbekistánu a jeho občanech? Nejspíš to, že přijíždějí pracovat do Ruska, často se chovají vyzývavě, hulákají na dívky a často řídí taxíky,“ píše ruský web Vostokmedia. Vzápětí dodává, že chce o Uzbekistánu vyvrátit mýty.

    Přímé spoje z Vladivostoku do uzbeckého hlavního města Taškentu jsou rychlejší, než kdyby se Rusové vydali do Moskvy. „Na první pohled se může zdát, že se v Uzbekistánu nedá nic dělat. Není tu moře ani pětihvězdičkové hotely s all inclusive. Přesto se tu pobyt stává nezapomenutelný,“ lákají stránky. A doplňují, že jedno z měst Samarkand se podobá „staré dobré pohraniční Číně“.

    Také ruští podnikatelé v turismu označují Uzbekistán za zemi s velkým potenciálem pro ruské turisty, diskutuje se o navýšení smluv s tamními hotely. „Uzbekistán je připraven přijmout velké množství ruských turistů,“ píše Asociace touroperátorů. Mezi důvody návštěvy Uzbekistánu má patřit i to, že je levnější než Rusko.

    Do zemí bývalého sovětského svazu jako je Uzbekistán, Arménie, Kazachstán či Bělorusko také Rusové cestují za bankovní turistikou, chtějí si tam zařídit kartu Visa nebo MasterCard, což už v Rusku nemůžou. Využijí ji pak na zahraniční nákupy.

  • 5.Bělorusko

    „Bělorusko nabírá na oblibě. Evropské budovy, monumentální sovětská architektura a idylické krajiny,“ píše Večernaja Moskva.

    Prodeje zájezdů do Běloruska narostly až o 60 %. Velká má být také obsazenost minských hotelů. Možná za tím stojí i důvod, že na rozdíl od Ruska se z běloruského spotřebitelského trhu nestáhly zahraniční značky.

    „Objevil se nový trend, a to nakupování v Bělorusku. Zvlášť pokud máte bankovní kartu platebního systému Mir. V Bělorusku na rozdíl od Ruské federace nedošlo k masovému exodu západních značek, všechny prodejny v obchodním centru fungují,“ radí web Asociace touroperátorů.

    Rusové se chodí procházet po nákupních centrech, chodí do H&M, Zary, Pull&Bear nebo Mango, obědvají v McDonald's. Dostupné jsou pro ně také dražší značky jako Massimo Dutti, Calvin Klein a Levis nebo prodejny s nábytkem Ikea.

    Kromě toho v Bělorusku vyhledávají lázně. „Turistům, kteří dřív létali na radonové procedury do českho Jáchymova, lze doporučit podobnou léčbu ve specializovaném sanatoriu Alfa Radon 5* na Grodně," píše stejný server.

  • 6.Další státy bývalého SSSR

    „Nezapomínejme na země bývalého SSSR, které jsou Rusům vždy otevřené: Arménie, Bělorusko, Abcházie, Gruzie,“ píše ruský Starhit v článku o tom, kam vyrazit na dovolenou.

    Také Meduza napsala o tom, že Tádžikistán či Kyrgychstán patřily mezi nejoblíbenější destinace v roce 2022. Vedle Uzbekistánu vedly i Arménie, Ázerbajdžán, Kazachstán a Gruzie.

    „Prudký nárůst zájmu o lety do Tádžikistánu, který je více než čtyřnásobný, stejně jako do Kazachstánu, kde je pětinásobný, zaznamenala také služba OneTwoTrip,“ píše web.

    „Tato dynamika souvisí s tím, že přibývá přímých letů do sousedních zemí Ruska,“ uvedl pro Meduzu prodejce letenek Tutu.ru.

    Rusům zlevnily letenky do Běloruska nebo Ázerbajdžánu, letenky do Arménie stojí stejně jako vloni. Výrazně však podle ruské korporace poskytující internetové služby Yandex zdražily letenky do Kazachstánu, Moldavska či Gruzie.

  • 7.Turecko a Egypt

    V roce 2019 přijelo do Turecka 7 milionů návštěvníků, letos předpovědi hovořily o méně než 2 milionech. To na zemi ekonomicky dopadá a vliv to má na tamní pracovní místa i ceny.

    Egypt chtěl nalákat ruské turisty, kteří se nedostali do evropských destinací. Usnadnit jim pobyt v Egyptě mělo přijmutí rublu mezi používané měny v Egyptě.

    Mnoho Rusů tam podle iRozhlasu i uteklo před mobilizací, země je pro ně levná. Často nejdřív přijedou sami muži bez rodin, aby sehnali bydlení.

    Egypt se jinak snaží mezeru po Rusech nahradit návštěvníky z Latinské Ameriky, Izraele či Asie. Ruské turisty v Turecku zase alespoň trochu nahrazují Němci či Íránci, píše The Conversation.

  • 8.SAE, Maledivy, Seychely

    Bohatší Rusové mohou stále zamířit do Spojených arabských emirátů a dopřát si třeba Dubaj. Podle ruských stránek Russian Travel Digest je o tuto destinaci skoro o polovinu větší zájem než v předchozích letech. Movitější Rusové stále mohou také na Maledivy nebo Seychely.

Video se připravuje ...
Další videa