Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nábytek z „gulagu“? Dodavatelé známého řetězce podle zprávy využívali práci běloruských vězňů

Autor: ČTK - 
18. listopadu 2022
20:41

Část běloruských dodavatelů švédského obchodního řetězce s nábytkem IKEA využívala ve výrobě práci vězňů. Napsal to server Politico s odkazem na zprávu francouzské nevládní organizace Disclose. Podle ní dodavatelé například využívali pracovní síly v trestanecké kolonii pro mladistvé. Švédská společnost tvrdí, že v současné době nemá přímé obchodní vztahy s firmami, které jsou ve zprávě zmíněné. Obchodní vztahy v zemi ukončila letos.

Organizace Disclose tvrdí, že má svědectví a dokumentaci, která dokazuje, že deset běloruských dodavatelů švédského řetězce využívalo ve výrobě práci běloruských vězňů. Mezi nimi jsou přitom i lidé, kteří skončili za mřížemi kvůli svému politickému přesvědčení. Bělorusko navíc není právním státem.

IKEA se začala zásobovat u běloruských dodavatelů v roce 1999. V březnu oznámila, že pozastavuje vývoz a dovoz zboží s Běloruskem kvůli válce na Ukrajině a v červnu smlouvy s běloruskými dodavateli ukončila, píše Politico. Předtím ale podle běloruských úřadů její nákupy v zemi výrazně rostly. V roce 2021 dosáhly objemu 300 milionů eur (7,5 miliardy korun), v roce 2018 to bylo jen 130 milionů eur.

Jeden z případů, na které organizace upozorňuje, se týká trestanecké kolonie pro mladistvé IK-2, se kterou spolupracovalo šest dodavatelů švédské firmy. Zpráva zmiňuje společnost Mogotex vyrábějící textil a Borwood, která se věnuje výrobě zboží ze dřeva.

„V současnosti nemáme se zmíněnými společnostmi přímé vztahy,“ reagovala IKEA na zprávu. Podle mluvčího bere společnost informace velmi vážně a nehodlá tolerovat porušování lidských práv ve svém dodavatelském řetězci.

„Výroba v běloruských trestaneckých koloniích představuje velmi rozvinuté hospodářské odvětví s obchodními společnostmi fungujícími přímo v těchto koloniích,“ uvedl specialista na Bělorusko Jauhen Kryžanuvski. Podle něj stránky těchto firem jsou často k nerozeznání od obvyklých podniků. Tyto podniky fakticky používají nucenou pracovní sílu, která podle nevládních organizací dostává mnohanásobně menší plat, než je v Bělorusku zvykem.

Disclose také upozorňuje, že IKEA v roce 2012 přiznala, že její dodavatelé využívali v 70. a 80. letech nucenou pracovní sílu politických vězňů ve východním Německu. Společnost tehdy uvedla, že ji to velice mrzí a že nedovolí, aby do výroby jejího zboží byli zapojeni političtí vězni.

Video  Na Václavském náměstí vznikl nový obchod zaměřený na nábytek, tzv. Ikea Point. Lidé si v něm budou moci vybrat nábytek, které jim firma nechá dovézt domů.  - David Zima
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi