Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Přijde Putin o smrtící drony? Írán pomalu couvá z dodávek důležitých zbraní

Autor: DVL - 
8. prosince 2022
05:05

Mychajlo Podoljak prohlásil, že kvůli diplomatickému tlaku a veřejným nepokojům není pro Teherán pomoc Moskvě prioritou. Írán přitom Rusko zásoboval smrtícími drony, které pak Kreml nasadil při útocích na Ukrajině. Spekulovalo se i tom, že chce Rusku poslat balistické rakety. Napsal o tom deník The Guardian

Írán dosud nedodal balistické rakety Rusku a možná tak neučiní v důsledku diplomatického tlaku a vlastních vnitropolitických nepokojů, řekl poradce prezidenta Volodymyra Zelenského.

Mychajlo Podoljak také řekl Guardianu, že ruským silám došla první várka íránských bezpilotních letounů, a že ve svých zásobách mají pouze dostatek vlastních řízených střel na „dva nebo tři“ další masové útoky proti Ukrajině.

Rusko se snažilo doplnit svůj arzenál tak, že udělali nabídku na nákup íránských raket. Tajemník bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev navštívil Teherán v listopadu a údajně měl na svém nákupním seznamu rakety.

Podoljak ale řekl, že dohoda ještě neprošla. „Írán se dostal pod obrovský diplomatický tlak a protesty také zvýšily tlak na vládu,“ řekl Guardianu ze své kyjevské kanceláře.

„Vláda začíná ztrácet kontrolu nad íránskou společností a jejich vnitřní domácí problémy narůstají. Proto prostě nemají čas na jednání s Ruskem. Není to jejich priorita," sdělil Podoljak.

2 400 smrtících dronů

Na samostatném brífinku se západní představitelé do značné míry shodli s Poldojakovými poznámkami a zdůraznili, že Rusko během dvou měsíců vyčerpalo své zásoby íránských bezpilotních letounů, většinou ve vlnách útoků namířených proti ukrajinské energetické síti.

Jeden západní představitel pod podmínkou zachování anonymity v úterý uvedl, že Rusku „došly“ íránské bezpilotní letouny asi před dvěma až třemi týdny a „předpokládá obnovení zásob“.

Írán podle Ukrajiny zpočátku dodal až 2400 svých dronů, které byly použity při smrtících útocích na města jako Kyjev a Záporoží. 

Západní vlády se také domnívají, že Írán neučinil rozhodnutí o tom, zda dodat Rusku rakety, což částečně odráží, jak dalece chce být Teherán vtažen do ukrajinské války. 

„Írán si bude chtít pečlivě promyslet, čeho se dopustí, ale dojde také k hlubšímu rozhovoru o tom, k jakým dohodám Íránci a Rusové dospějí," dodal představitel.

Podoljak řekl, že věří, že stále probíhají rozhovory mezi Moskvou a Teheránem ohledně raket. „Jednání probíhají, ale k dnešnímu dni nebyly do Ruska převezeny žádné rakety," uvedl.

Kritika Macrona

Podoljak dále prohlásil, že Ukrajina se zahraniční pomocí také pracuje na tom, aby byla její elektrická síť odolnější a přepracovala ji tak, aby usnadnila jednomu regionu s přístupem k energii pomáhat jinému, který byl odříznut. Pondělní nálety způsobily řadu výpadků elektřiny, ačkoli tamní ministr energetiky Herman Galuščenko v úterý řekl, že energetický deficit bude do konce dne z velké části obnoven.

Podoljak, blízký spolupracovník Volodymyra Zelenského, byl také ostře kritický k sobotním poznámkám Emmanuela Macrona, ve kterých francouzský prezident navrhl, že Západ by měl nabídnout „záruky Rusku“, pokud bude Vladimir Putin souhlasit s mírovými jednáními.

Je to docela divné, když se nesnažíte pomoci oběti, a je zcela jasné, kdo je zde obětí, ale přemýšlíte, jak uspokojit vraha," uzavřel prezidentský poradce Podoljak.

9:15
Dnes

V Bělgorodu dnes od rána opět hoří. Již dříve byla ve městě vyhlášena raketová hrozba.

8:47
Dnes

Si Ťin-pching pojede do Francie, aby přesvědčil evropské země, aby pozvaly Rusko na summit do Švýcarska, píše zpravodajství Politico. Podle zdrojů zpravodaje může Čína odmítnout účast na budoucích mírových rozhovorech o Ukrajině, pokud se jich Rusko nezúčastní.

8:05
Dnes

Rusko přes noc zaútočilo na Selydove v Doněcké oblasti. Jsou nahlášeni čtyři zranění lidé.

Zobrazit celý online

Video  Duel europoslankyň: Na Rusko se chystá 8. sankční balíček. A jak se využije zmražený majetek oligarchů?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa