Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Ukrajina hlásí rekordní zásah: Odstřelovač zastřelil dva okupanty téměř ze tří kilometrů!

Autor: pma, swp - 
6. prosince 2022
12:59

Na konci listopadu ukrajinská armáda upozornila na nevídaný úspěch. Jednomu z odstřelovačů se podařilo zasáhnout ruského vojáka z více než 2 700 metrů. Pokud bude vzdálenost potvrzena, bude se jednat o druhý nejdelší zásah na světě.

Na sociálních sítích se před nedávnem objevily záběry, které ukazují na neskutečně přesnou mušku ukrajinského vojáka. „Ruský okupant byl zlikvidován přesnou střelou našich speciálních jednotek ze vzdálenosti 2710 m,“ uvádí Kancelář strategické komunikace ukrajinské armády na sociální síti Telegram.

Video  Ukrajinský voják údajně zasáhl dva okupanty z téměř tří kilometrů.  - Telegram/AFUStratCom
Video se připravuje ...

Jednalo se o T-Rex nebo Snipex Alligator?

Na videu jde vidět, jak ruský voják prochází mezi stromy, kde má podle Ukrajiny protistrana vybudované zákopy. Po pár vteřinách ukrajinský sniper i na dálku téměř tří kilometrů zaměřuje. Krátce na to okupant padá k zemi. Odstřelovač si počkal také na dalšího ruského vojáka, který běžel na pomoc padlému kolegovy. I toho sniper zasáhne.

Podle serveru Popular Mechanics se mohlo jednat o odstřelovací pušku typu T-Rex nebo Snipex Alligator. Obě mají stejnou ráži 14,5 mm a jejich náboje patří k těm nejtěžším, co jsou k dispozici. Běžně mají zbraně podobného typu účinný dostřel okolo dvou kilometrů, jenže listopadový zásah ukrajinského snipera měl být ještě o několik stovek metrů delší.

První místo drží Kanaďan

Popular Mechanics uvádí, že video bylo natočeno zřejmě ze zařízení pro noční vidění. Zda jsou záběry skutečné a vzdálenost odpovídá, to se z více zdrojů nepodařilo určit. Pokud by došlo k potvrzení, jednalo by se o druhý nejdelší zásah na světě. První místo zaujímá výstřel kanadského odstřelovače, který při plnění úkolu v Iráku zasáhl cíl na 3 540 metrů.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

 

Video se připravuje ...
Další videa