Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ukrajina hlásí rekordní zásah: Odstřelovač zastřelil dva okupanty téměř ze tří kilometrů!

Autor: pma, swp - 
6. prosince 2022
12:59

Na konci listopadu ukrajinská armáda upozornila na nevídaný úspěch. Jednomu z odstřelovačů se podařilo zasáhnout ruského vojáka z více než 2 700 metrů. Pokud bude vzdálenost potvrzena, bude se jednat o druhý nejdelší zásah na světě.

Na sociálních sítích se před nedávnem objevily záběry, které ukazují na neskutečně přesnou mušku ukrajinského vojáka. „Ruský okupant byl zlikvidován přesnou střelou našich speciálních jednotek ze vzdálenosti 2710 m,“ uvádí Kancelář strategické komunikace ukrajinské armády na sociální síti Telegram.

Video  Ukrajinský voják údajně zasáhl dva okupanty z téměř tří kilometrů.  - Telegram/AFUStratCom
Video se připravuje ...

Jednalo se o T-Rex nebo Snipex Alligator?

Na videu jde vidět, jak ruský voják prochází mezi stromy, kde má podle Ukrajiny protistrana vybudované zákopy. Po pár vteřinách ukrajinský sniper i na dálku téměř tří kilometrů zaměřuje. Krátce na to okupant padá k zemi. Odstřelovač si počkal také na dalšího ruského vojáka, který běžel na pomoc padlému kolegovy. I toho sniper zasáhne.

Podle serveru Popular Mechanics se mohlo jednat o odstřelovací pušku typu T-Rex nebo Snipex Alligator. Obě mají stejnou ráži 14,5 mm a jejich náboje patří k těm nejtěžším, co jsou k dispozici. Běžně mají zbraně podobného typu účinný dostřel okolo dvou kilometrů, jenže listopadový zásah ukrajinského snipera měl být ještě o několik stovek metrů delší.

První místo drží Kanaďan

Popular Mechanics uvádí, že video bylo natočeno zřejmě ze zařízení pro noční vidění. Zda jsou záběry skutečné a vzdálenost odpovídá, to se z více zdrojů nepodařilo určit. Pokud by došlo k potvrzení, jednalo by se o druhý nejdelší zásah na světě. První místo zaujímá výstřel kanadského odstřelovače, který při plnění úkolu v Iráku zasáhl cíl na 3 540 metrů.

9:15
Dnes

V Bělgorodu dnes od rána opět hoří. Již dříve byla ve městě vyhlášena raketová hrozba.

8:47
Dnes

Si Ťin-pching pojede do Francie, aby přesvědčil evropské země, aby pozvaly Rusko na summit do Švýcarska, píše zpravodajství Politico. Podle zdrojů zpravodaje může Čína odmítnout účast na budoucích mírových rozhovorech o Ukrajině, pokud se jich Rusko nezúčastní.

8:05
Dnes

Rusko přes noc zaútočilo na Selydove v Doněcké oblasti. Jsou nahlášeni čtyři zranění lidé.

Zobrazit celý online

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa