Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Útok na kritičku Putinova spojence Kadyrova: Novinářku brutálně zbili a oholili jí vlasy

Autor: ČTK - 
4. července 2023
13:57

 V autonomním Čečensku na ruském severním Kavkazu přepadli a zbili reportérku listu Novaja gazeta Jelenu Milašinovou a advokáta Alexandra Nemova. "Neznámí (útočníci) v maskách je přepadli na cestě z letiště do Grozného, surově je zmlátili, zničili jim techniku a dokumenty," oznámila redakce zmíněného listu na sociální síti. Novinářka a advokát se nyní podle ruské organizace na ochranu lidských práv nacházejí v nemocnici v Grozném. O případ se podle státní agentury TASS zajímá ruský svaz novinářů, rada pro lidská práva působící při úřadu prezidenta Vladimira Putina a šéf mediálního výboru ruského senátu. O incidentu byl Putin informován, řekl novinářům prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov, podle kterého "tento velmi vážný útok vyžaduje energická opatření".

„Nemov stěží hovoří a hýbe se, Milašinové zlámali prsty a pravidelně ztrácí vědomí. Má podlitiny po celém těle, oholili jí hlavu a celou ji polili zeleným barvivem,“ uvedla ruská redakce BBC s odvoláním na organizaci na obranu lidských práv Memorial. Roztok zeleného barviva se v Rusku používá jako antiseptikum. Útoky touto látkou jsou v Rusku docela časté. Nyní uvězněný opoziční předák Alexej Navalnyj v roce 2017 po takovém útoku málem oslepl. Z poleptání se zotavoval několik měsíců a ve Španělsku podstoupil operaci oka.

Napadená novinářka Jelena Milašinová. Napadená novinářka Jelena Milašinová. | Reuters

Šéf svazu novinářů Vladimir Solovjov doufá, že pachatelé útoku nezůstanou beztrestní. „Útoky na novináře jsou nepřijatelné. Věříme, že strážci zákona vyvinou veškeré úsilí potřebné pro potrestání viníků,“ řekl agentuře TASS. Šéf výboru pro informační politiku Rady federace, horní komory ruského parlamentu, Alexej Puškov pokládá za nezbytné obrátit se na vedení federální kriminální ústředny a generální prokuratury, aby případu věnovala „zvláštní pozornost“.

Soudcovu manželku Zaremu Musajevovou ale loni v lednu uneslo čečenské komando z Nižního Novgorodu do Čečenska. Podle syna Musajevové také desítky příbuzných zmizely beze stopy. Čečenské ministerstvo vnitra tvrdí, že Musajevová byla předvedena jako svědkyně k výslechu o podvodu, podle Kadyrova ale už v Čečensku napadla policistu a málem jej zmrzačila. Státní žalobce pro ni žádá 5,5 roku odnětí svobody, obžalovaná vinu odmítá. Ve vazbě je už déle než rok.

Zaremu Musajevovou soud v Grozném dnes odsoudil k 5,5 roku odnětí svobody za násilí proti policistovi a podvod, uvedl TASS s odvoláním na svého zpravodaje v soudní síni.

Zlomené prsty a pohmožděniny

Milašinová a Nemov přiletěli do čečenské metropole na vynesení rozsudku nad Musajevovou. Jejich vůz na silnici z letiště zablokovala tři auta s ozbrojenci a následně byli zbiti. Lékaři v Grozném zjistili četné pohmožděniny, útočníci novinářce zlomili několik prstů, napsal list Kommersant s odvoláním na organizaci Tým proti mučení, dříve známou jako Výbor proti mučení.

„Při mlácení jim říkali: varovali vás, odjeďte odsud a nic nepište,“ uvedl Memorial podle BBC. Nemov má zraněnou nohu, patrně nožem, Milašinová není schopna převozu. „Oba je kopali, bili je rukama a plastovými trubkami a připomínali jim všechny jejich aktivity: práci, soudy, soudní procesy, na které jezdili, a o čem Milašinová psala. Soudě podle toho všeho to zjevně nebylo loupežné přepadení. Byli přepadeni kvůli své činnosti,“ uvedl vedoucí Týmu proti mučení Sergej Babinec.

Oba zraněné převezla sanitka do nemocnice v Beslanu v sousedním regionu, Severní Osetii. Na nemocniční chodbě Milašinová ztratila vědomí, ale zachytil ji čečenský ombudsman a okolní muži, napsal TASS.

Kadyrov se sice těší podpoře Kremlu, ale má údajně velmi napjaté vztahy s některými ruskými donucovacími orgány, připomněla agentura AP a upozornila, že dnešní útok rychle vyvolal velmi rozzlobenou reakci zákonodárců napojených na Kreml, což by mohlo signalizovat záměr omezit čečenského vůdce v rozletu.

Milašinová jako reportérka Nové gazety psala o obchodu s drogami, boji proti terorismu a o vraždách novinářů. Zabývala se vyšetřováním vraždy kritičky Kremlu a Kadyrova Anny Politkovské. V roce 2006 byl na Milašinovou spáchán atentát v Beslanu, připomněl Kommersant.

Video se připravuje ...
Další videa