Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ruská televize ukázala budování protivzdušné obrany. Spíš než Moskvu chrání před drony Putina

Autor: mav, swp - 
18. září 2023
05:00

Skoro každé ráno poslední dobou přicházejí z Ruska zprávy, kterak protivzdušná obrana zastavila ukrajinské drony nad ruským územím včetně Moskvy a okolí. Nezřídka moskevská letiště z opatrnosti přerušují provoz. Starosta ruské metropole Sergej Sobjanin uklidňuje občany, že se kapacity protivzdušné obrany na jejich ochranu posilují – ale ruská státní televize k tomu zvolila trochu zvláštní ilustrační záběry.

Zpravodajský pořad Vesti nedeli (Zprávy týdne) v neděli přinesl záběry stavebních strojů, kterak pracují na protivzdušné obraně. Starosta Sobjanin k tomu hovořil o četných útocích ukrajinských dronů, kterým Moskvané čelí (na videu od času 2:07:00).

Rádio Svoboda ovšem dohledalo, kde přesně se zobrazovaná pozice nachází – a tím také dokázalo, že neslouží až tak k obraně občanů hlavního města, jako spíš prezidentu Vladimiru Putinovi.

„Systémy protivzdušné obrany Pancir S-1, které byly ukázány v pořadu Vesti, byly instalovány nedaleko Putinova sídla,“ napsalo Rádio Svoboda na svém telegramu. Nachází se poblíž obce Zarečje, u hranic vlastní Moskvy a Moskevské oblasti; do centra metropole je to zhruba 40 kilometrů. Zato baterie leží ani ne 10 kilometrů od venkovského sídla ruského prezidenta v Novo-Ogarjovu.

Ve venkovské rezidenci Putin pobývá velmi často, možná víc než v Kremlu, má tam identickou pracovnu, takže ani z fotografií nejde poznat, odkud zrovna úřaduje. „Jak je v Rusku zvykem, bezpečnost je určena pouze pro úřední představitele,“ komentoval rozmístění raket Anton Heraščenko z ukrajinského ministerstva vnitra.

Navíc nejde o novou pozici, pancir tam stojí už od ledna. Akorát to tehdy bylo na volném poli, nyní stavební technika připravila podesty a stabilnější zázemí pro radar, protivzdušné rakety i jejich obsluhu.

Podobně bylo posíleno více protivzdušných pozic v Moskvě a širším okolí.

Video  Údajný útok dronů na moskevský Kreml  - Telegram
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa