Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Bombardované Pásmo Gazy: Hrozí nemoci a smrt tisíců pacientů, dochází zásoby jídla, varuje úřad OSN

Autor: ČTK, lig - 
17. října 2023
11:02

V palestinském Pásmu Gazy se dále zhoršuje už tak krizová humanitární situace, podle úřadu OSN tam mimo jiné hrozí šíření nemocí kvůli nedostatku čisté pitné vody a dochází i zásoby jídla. Místní nemocnice jsou po masivním izraelském bombardování přeplněné a tisícům pacientů hrozí smrt, protože nemocnicím rychle ubývá palivo pro provoz nouzových generátorů. Totální blokádu palestinského Pásma Gazy nařídil Izrael v odvetě za brutální útok palestinského hnutí Hamás na Izrael ze 7. října. Podle palestinských úřadů izraelská armáda bombarduje i jih Pásma Gazy, kam přitom poslala civilisty ze severu před očekávanou pozemní operací.

„Stovky lidí sdílí jednu toaletu, náš personál musí dávat pitnou vodu na příděl, jeden litr denně,“ řekla rozhlasové stanici BBC Juliette Toumaová, která pracuje pro Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA).

„Naši zaměstnanci jsou také velmi unavení, přišli jsme o 14 lidí a ztráty stále rostou,“ dodala. „Naše zásoby se tenčí a rychle mizí,“ popsala dále situaci na jihu Pásma Gazy, kam uprchly desítky tisíc Palestinců ze severu pásma.

Totální blokáda

Totální blokádu palestinského Pásma Gazy nařídil Izrael v odvetě za brutální útok palestinského hnutí Hamás na Izrael ze 7. října, jemuž padlo za oběť 1400 Izraelců, zejména civilistů.

Podle palestinských úřadů izraelská armáda bombarduje i jih Pásma Gazy, kam přitom poslala civilisty ze severu před očekávanou pozemní operací. Mluvčí izraelské armády dnes podle Reuters uvedl, že izraelské síly „dělají všechno pro to, aby se vyhnuly nechtěným obětem“.

Nemoci ze špinavé vody

UNRWA v prohlášení dnes podle televize Al-Džazíra také uvedl, že má obavy kvůli „dehydrataci a nemocem ze špinavé vody“ po kolapsu dodávek vody a sanitárních služeb. Podle něj dnes v Gaze přestalo fungovat poslední odsolovací zařízení.

Voda podle UNRWA dnes vystačí na jihu Pásma Gazy jen asi pro 14 procent lidí. Úřad OSN také varoval, že jsou ohroženy životy tisíců lidí v nemocnicích v Pásmu Gazy, protože jim dochází palivo pro nouzové generátory elektřiny.

Čekání na humanitární pomoc

Stále není jasné, kdy se otevře pro humanitární pomoc jediný možný přechod, který leží na hranici Pásma Gazy s Egyptem. Káhira tvrdí, že přechod Rafáh neuzavřela, ale že nemůže fungovat kvůli izraelským náletům.

Izraelská armáda i v noci na dnešek pokračovala v odvetných leteckých úderech na Pásmo Gazy, kde jen dnes v noci zasáhla více než 200 cílů. Armáda tvrdí, že šlo o objekty, které využívají hnutí Hamás a Islámský džihád.

Další mrtví po bombardování

Podle palestinských úřadů dnes v noci izraelské údery zasáhly i obytné domy ve městech Chán Júnis a Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde zahynulo nejméně 71 lidí a stovky dalších utrpěly zranění.

Sanitky vozí zraněné do již přeplněných nemocnic a mnoho lidí je stále pod troskami bombardovaných domů, protože záchranáři je nestačí vyprošťovat.

Agentura Reuters dnes napsala, že z egyptského Sinajského poloostrova míří k přechodu Rafáh na 160 nákladních vozů s humanitární pomocí, několik kamionů už u přechodu čeká, až ho úřady otevřou.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Útok terorisů z Hamásu na Izrael: Exploze a mrtví v izraelských ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

nadčasový MP ( 17. října 2023 15:02 )

Pozemní operace se nebojíme.. na množství nehledíme, říká Hamás. Tak kde je problém? S krizí počítali, není to poprvé a asi ani naposled.

Zobrazit celou diskusi