Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Exmanžel Adély unesl syna a dceru do Pásma Gazy: Ve válečné zóně jsou české děti!

Autor: Maxmilián Nový - 
9. října 2023
18:18

Uprostřed válečné vřavy se pravděpodobně nachází také dvě české děti. O jejich případu už dříve Blesk informoval. Podle posledních zpráv, které má jejich matka, je otec odvezl do Pásma Gazy. Otec s nimi po rozvodu odletěl do Dubaje, od té doby je matka už neviděla.

Češka Adéla, jejíž identitu Blesk kvůli její ochraně pozměnil (její pravé jméno redakce zná), by měla mít nyní syna a dceru v Pásmu Gazy. Blesk před rokem upozornil na případ dětí, které jejich otec vzal sám na dovolenou do Dubaje.

Zpět už se ale s nimi nikdy nevrátil, naopak požadoval po své manželce, jež se s ním rozváděla, aby přijela ona za ním. Ta to ale po letech údajného týrání odmítala a chtěla, aby jí děti pomohly vrátit české úřady. Nestalo se. Matka nakonec po vlastní ose před několika měsíci zjistila, že jsou v Pásmu Gazy.

Selhání úřadů?

„Za tu dobu jsme se setkali pouze s netušícími vyjádřeními. Liknavost úřadu pro mezinárodní ochranu dětí, Interpolu a dalších institucí nás dostala do fáze, kdy jsou děti ve válečné zóně,“ uvedla pro Blesk Michaela Studená z organizace Pod svícnem. „Nelze ani spočítat dny, po které zaznívalo z míst, která by se měla starat o zájmy dětí, že se matka nemá bát, že se třeba vrátí,“ doplňuje pro Blesk poslankyně Barbora Urbanová (32, STAN).

„Vzhledem k tomu, že Pásmo Gazy je ovládáno islamistickým hnutím Hamás, s nímž nelze komunikovat, není možné se ani obrátit na tamní de facto úřady,“ sdělila Blesku Mariana Wernerová z tiskového odboru ministerstva zahraničí. S matkou je ale resort v kontaktu, konzultuje prý situaci se svým zastupitelským úřadem v Ramalláhu a je připraveno předat kontakt na právníka působícího v Gaze, jenž se takovým případům věnuje.

Z milého muže agresor?

Adéla se s mužem seznámila v zahraničí, popsala ho jako velmi milého a pozorného muže. To se ale po narození dcery změnilo. „Jen dva týdny po porodu na mě řval, že jsem neschopná. Hádky se zhoršovaly. Nezdráhal se držet svou pěst před mým obličejem, když jsem dceru kojila. Ignoroval mě. Cítila jsem se čím dál víc jako odpad. Vše, co jsem udělala, bylo špatně,“ popsala paní Adéla před rokem.

Když muž zjistil, že si dopisovala s jejím bývalým, začal teror. „Manžel to zjistil, musela jsem odevzdat telefon a za každou zprávu jsem dostala facku. Celý týden na mě plival, škubal mi vlasy, přitlačil mě ke zdi a držel mě pod krkem, až jsem ztrácela vědomí. Byla jsem jako fackovací panák. Jednoho večera se mnou hodil na gauč a strhal ze mě oblečení. Neustále jsem brečela a prosila, ať přestane, ale to ho ještě víc provokovalo, znásilnil mě,“ dodala. Přitom šlo jen o přátelské povídání, kdy chtěla Adéla zase slyšet hezká a vlídná slova.

Děti viděla naposledy před odletem

Tomu, že by se její muž z dovolené v Dubaji s dětmi už nevrátil, nic nenasvědčovalo. „Naposledy jsem je viděla ráno v den odletu, což je před měsícem. Od té doby jsem s nimi mluvila krátce jen dvakrát. Občas pošle fotky nebo krátkou nahrávku, ale většinou je zase rychle smaže. Denně se dožaduji hovoru, a když zavolá, tak hovor záměrně ztiší, abych nic neslyšela,“ zakončila mladá žena.

Video  Palestinci vraždí a unášejí! Kadyrov chce zrušit volby v Rusku. A Soukup žene k soudu Agátu  - Bára Horáková, Lukáš Červeny, reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání
Články odjinud