Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Britský chirurg o situaci v Gaze: Kolaps zdravotnictví je na spadnutí. Chybí obvazy i antiseptika

Autor: mav, lig - 
16. října 2023
18:20

Londýnský profesor plastické chirurgie Ghassan Abu-Sittah je synem palestinských uprchlíků, na původní vlasti mu nadále záleží. A tak tam často létá pomáhat v mimořádných situacích. Do Gazy vyrazil i tentokrát. V příštích dnech očekává kolaps celého zdravotnictví, nejsou volná lůžka ani materiál.

„Jakmile jsem v sobotu uviděl zprávy, bylo to jasné. Znám zdravotnictví v Gaze, školil jsem zde plastické chirurgy. A vím, co je k dispozici, jaké je vybavení a kapacita personálu. Věděl jsem, že to bude prostě boží dopuštění,“ popsal britskému deníku Daily Mail.

V pondělí večer, když přijel do Gazy (v poslední skupince, kterou ještě Egypťané pustili přes přechod Rafah), se měl ubytovat u rodiny. Jenže zazněly sirény, spěchali do úkrytu. Když se druhý den ráno vrátil, byla celá ulice zničená, jak ukazuje na facebooku.

Jeho nejtěžším případem byla krásná šestiletá dívka. „Její matka - porodní asistentka v nemocnici - a její sestra byly obě zabity a holčička... po výbuchu jí chyběla polovina obličeje.“ Otec, radiolog v nemocnici, je mezitím v Jordánsku. „Jen bůh ví, kdy se vrátí. Zůstala jen ona. Je to neúprosné.“

Ale moc nad takovými věcmi přemýšlet nemůže, práce má nad hlavu. Až večer, kdy operace ustávají - musí se šetřit palivem do generátorů, dodávky elektrického proudu ustaly. „Když pracujete, tak vám proudí adrenalin, ale jak večer skončíte, tak na vás tvrdě dopadne ta lidská část - všechny ty děti,“ popisuje Abu-Sittah. Přestože má zkušenosti z řady válek a krveprolití, hrůzy se ho nadále dotýkají.

Stejně jako ostatní personál si musí vystačit s nějakými čtyřmi hodinami přerušovaného spánku každou noc. „Je příliš nebezpečné, aby se někdo vracel domů,“ říká. Personál nocuje, kde se dá.

A nejen personál. V celém Pásmu Gazy je 2500 nemocničních lůžek. „Teď mají 6500 raněných,“ uvedl v rozhovoru vydaném v pátek (palestinské údaje ze sobotního rána hovoří o devíti tisíci raněných v Gaze). A k tomu připočtěte příbuzné pacientů, kteří se snaží ukrýt před bombardováním a nemají kam jít: „V areálu nemocnice Aš-Šifá‘ jsou jich tisíce. Chodby plné a další jsou prostě na parkovišti - celé rodiny, které spí v autech,“ vypověděl Brit.

Lékaři musejí počítat nejen s neustávajícím přísunem raněných, ale také s docházejícími zásobami zdravotnického materiálu. „Nedávno jsme měli v nemocnici Aš-Šifá‘ čtrnáctiletou dívku se sedmdesátiprocentními popáleninami,“ říká. „Popáleniny musíte vyčistit antiseptikem, abyste zabránili sepsi. Ale antiseptik nebylo dost, tak jsme vzali kostku mýdla,“ uvedl Abu-Sittah. Docházejí i obvazy, voda se musí dovážet v barelech… „Myslím, že celý systém má pár dní a pak se zhroutí - pokud neotevřou humanitární koridor.“

Je to podle něj vyvrcholením neutěšené situace, kdy se Izrael stáhl z Gazy, ale izoloval ji od světa: „Systém už byl na kolenou po 15 letech blokády, zdravotnictví nezvládá,“ popsal Abu-Sittah pro CNN podmínky, které důvěrně zná. Do Gazy létal pomáhat po bojích mnohokrát - v letech 2009, 2012, 2014 a 2021. Operoval také v Jemenu stiženém občanskou válkou, iráckém Mosulu a libanonském Bejrútu.

Co očekává od chystané pozemní ofenzivy izraelské armády? „To nevím. Prostě nevím,“ uzavírá pro Daily Mail. „Nedokážu si představit, že by to bylo horší, než to je, ale samozřejmě, že bude.“

Video  Bombardování Gazy  - Twitter
Video se připravuje ...

Marek Badatel ( 17. října 2023 01:17 )

Ať tam přistaví zdravotní loď k pobřeží. Pod vlajkou Turecka. Ať ji pošle Turecko nebo nějaká jiná bohatá muslimská země. KAŽDÝ ZRANĚNÝ bez ohledu na jaké straně je MÁ PRÁVO NA ZDRAVOTNÍ OŠETŘENÍ KTERÉ NESMÍ BÝT ZÁMĚRNĚ UPÍRÁNO NEBO ZNEMOŽŇOVÁNO. I Izrael který sám sebe označuje jako demokracii pokud válčí MUSÍ RESPEKTOVAT ŽENEVSKÉ KONVENCE. Pokud ne, není to civilizovaná země a nepatří mezi civilizované národy.

Marek Badatel ( 17. října 2023 01:12 )

Záměrné vyvolání humanitární katastrofy s vysokým počtem obětí a zmrzačených bez možnosti zdravotního ošetření bude velmi tvrdě ztrestáno. Může dojít k situaci kdy Izraelci kompletně ztratí celé město nebo nějakou oblast. S tím že budou obvinění z genocidy a z vytvoření koncentračního tábora jménem Gaza.

Megera z Makrel ( 16. října 2023 21:30 )

Presne tak! 👍🏻

e.lesanova ( 16. října 2023 20:45 )

Upřímně...nevěřím, že Izrael tak nějak "nemá prsty" před záhadně zamhouřenýma očima ohledně Hamásu...a vzhledem k tomu, co se kdy, kde děje, aby bylo "dosaženo cíle", mohlo být Hamásu úmyslně umožněno běsnění, aby se právě mohla uskutečnit tato neadekvátní "odplata" proti obyvatelům Gazy. A způsob, který Izraelci uskutečňují, je ta nejhorší verze, Utěsnit miliony lidí na prostoru velkém jako Praha, zamezit přístup k vodě, elektřině, zásobování, charitativní pomoci a nemít ani jeden přechod, abyste mohl uniknout mi silně připomíná bezmoc lidí v koncentračních táborech a odchodu do plynových komor. Konečné řešení. Ztráta paměti jak Židů, tak Němců atd. ?? Pokud neukončí masakr v Gaze, nevyspí se už Židé klidně nikde na světě, padne to tvrdě na jejich hlavy. Odplácet zlo zlem stokrát horším, nelze akceptovat

ivana kollerova ( 16. října 2023 19:52 )

on jim hamas pomuze, kdyz ho maji tak radi. tak good luck

Zobrazit celou diskusi