Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Máte den: Izrael nařídil přesun milionu Palestinců z Gazy, teroristé se schovávají v tunelech

Aktualizováno -
13. října 2023
20:36
Autor: ČTK - 
13. října 2023
06:59

Izraelská armáda ve čtvrtek pozdě večer informovala OSN, že 1,1 milionu Palestinců v Pásmu Gazy by se mělo v příštích 24 hodinách přesunout do jižní části tohoto úzkého pobřežního pásu, uvedl mluvčí OSN. Tento krok by podle agentury Reuters mohl být předzvěstí izraelské pozemní ofenzivy. Dnes ráno izraelská armáda vyzvala k evakuaci civilních obyvatel města Gaza na jih. Hamás naopak podle agentury AP na civilisty apeluje, aby zůstali ve svých domovech a nepodlehli "psychologické válce". Podle izraelských úřadů se teroristé z Hamásu schovávají v tunelech a krytech budov s civilisty.

Představitelé OSN v Pásmu Gazy „byli informováni svými styčnými důstojníky v izraelské armádě, že veškeré obyvatelstvo (Pásma) Gazy severně od (údolí) Vádí Gaza by se mělo během příštích 24 hodin přemístit na jih (Pásma) Gazy,“ uvedl mluvčí generálního tajemníka OSN Stéphane Dujarric. „Jedná se přibližně o 1,1 milionu lidí,“ dodal. To je téměř polovina z 2,3 milionu obyvatel Pásma Gazy.

„OSN považuje za nemožné, aby se takový přesun uskutečnil bez ničivých humanitárních následků,“ upozornil Dujarric. „OSN důrazně apeluje na to, aby jakýkoli takový příkaz, pokud bude potvrzen, byl zrušen a zabránilo se tak tomu, co by mohlo již tak tragickou situaci změnit v katastrofální,“ dodal.

Oznámení izraelské armády se týká města Gaza. „Teroristé z Hamasu se skrývají ve městě Gaza v tunelech pod domy a uvnitř budov obývaných nevinnými civilisty z Gazy. Civilisté města Gaza, evakuujte se na jih pro svou vlastní bezpečnost a bezpečnost svých rodin a distancujte se od teroristů Hamasu, kteří vás používají jako lidské štíty,“ píše izraelské ministerstvo.

„Reakce OSN na včasné izraelské varování určené obyvatelům Gazy je ostudná,“ prohlásil izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan. OSN by se podle něj měla zaměřit na odsouzení Hamásu a podporu práva Izraele na sebeobranu.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Izraelská armáda později vydala varování pro obyvatele města Gaza, kde hodlá v následujících dnech významně působit. Do svých domovů se podle armády budou moci lidé vrátit až po vydání dalšího oznámení. Armáda také varovala obyvatele Gazy, aby se nepřibližovali k hraničnímu plotu.

Dujarric řekl, že příkaz izraelské armády se vztahuje i na všechny zaměstnance OSN a osoby ukryté v zařízeních organizace, včetně škol a zdravotnických zařízení.

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) na síti X informoval, že přemístil své ústředí a mezinárodní personál na jih Pásma Gazy.

Úřad Hamásu pro záležitosti uprchlíků obyvatele severní části Pásma Gazy vyzval, aby „zůstali ve svých domovech a pevně se postavili odporné psychologické válce okupantů“, píše agentura AP.

Izrael se stal v sobotu terčem překvapivého útoku asi tisícovky ozbrojenců Hamásu z Pásma Gazy. Na izraelské straně podle poslední bilance zemřelo více než 1300 lidí, většinou civilistů. Odvetné letecké útoky Izraele na Pásmo Gazy dosud podle palestinských představitelů připravily o život více než 1500 Palestinců, včetně 500 dětí. Zraněno bylo přes 6600 osob. Své domovy v Pásmu Gazy kvůli izraelským útokům opustilo podle OSN přes 423.000 lidí.

Zmatek v Gaze

V palestinském Pásmu Gazy, které od soboty čelí masivnímu bombardování izraelskou armádou, dnes zavládl ještě větší chaos. Důvodem je výzva izraelské armády, aby obyvatelé do 24 hodin opustili město Gaza a sever oblasti. Lidé ale kvůli izraelské blokádě nemají elektřinu ani palivo a dochází jim i zásoby pitné vody a potravin. Zatímco doteď několik dní řešili, kam jít pro pitnou vodu, nyní se ptají, jak odejít a kam, popsal zpravodaj televize Al-Džazíra.

„Z praktického hlediska jde o 1,1 milionu lidí, nemají prostředky, aby se přesunuli. Jak to mají udělat? Na oslech? Aut je málo a navíc nemají kvůli blokádě palivo,“ řekl reportér Al-Džazíry Safvat Kahlút.

Situaci v Pásmu Gazy pod totální blokádou popsala také zpravodajka Al-Džazíry Júmna Saídová. „Nemocnice nestíhají ošetřovat zraněné, márnice jsou plné mrtvol,“ uvedla. „Lidé jsou v Pásmu Gazy jako v kleci, snaží se uniknout, ale běhají jen z rohu do rohu,“ popsala Saídová zoufalou situaci civilistů. „Stovky lidí jsou v sutinách. Arabové se na nás vykašlali, celý svět mlčí,“ postěžoval si na videozáznamu této novinářky jeden z obyvatelů Gazy.

Ještě dnes ráno byly ulice rozbombardované Gazy vylidněné, vidět byly jen sanitky. „Mnozí se domnívali, že je to jen psychologická válka. Nemají totiž přístup k informacím médií, mobily si nedobíjí, nemají kde,“ popsal reportér Al-Džazíry. Během dne ale začali být v ulicích vidět prchající lidé s pár věcmi v igelitových taškách. Někteří jeli auty, jiní čekali u silnic, jestli je někdo sveze.

Video  Velvyslankyně o životě ve válce: Pošle Izrael do Pásma Gazy tanky?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

gabreta ( 14. října 2023 19:11 )

Ten kurz, jsi absolvoval ty! Všechno je o vzniku Izraele prokazatelný, tedy pokud umíš číst!!

gabreta ( 14. října 2023 19:06 )

Jestli pak si Lipánek povolá velvyslance Izraele na kobereček, za genocidu Palestinců v Gaze?

Dana Nagyova ( 14. října 2023 10:15 )

Vsichni lide sveta musi verejne odsoudit to co provedl hamas v izraeli. Pokud nekdo umyslne vrazdi deti, zeny, vsechny ty nevinne lidi,Ti co to udelali jsou vrazi, at se muslimove nedivi, ze ted je bude nenavidet cely svet. Koran jsem nikdy necetla, ale neverim, ze by jejich svata valka vybizela k tekovemu to vrazdeni. Pokud nekdo,s tim souhlasi at jede okamzite do Gazy. Uprimne lituji obycejne palestinske lidi, kteri s takovym zverstvem nemaji nic spolecneho a ted budou hazeni do jednoho pytle s vrahy.

nadčasový MP ( 14. října 2023 06:58 )

Misto toho chodil někam na kurzy demagogie.

Martin32 ( 14. října 2023 04:06 )

Izraelci? Snad Hamas zemřela v tom kibuci ne v Gaze.

Zobrazit celou diskusi