Světoznámé supermodelky Gigi a Bella Hadidovy jsou dcerami nizozemské modelky Yolandy Hadidové (59) a palestinského realitního developera Mohameda Anwara Hadida (74) z Nazaretu v Izraeli. Válka, která začala o víkendu brutálními krvavými útoky ze strany Hamásu, se jich tak ostře dotýká na osobní úrovni. 

Krvavé peklo si vyžádalo už více než 1400 obětí na obou stranách, což Gigi velmi těžce nese. Modelka teď prolomila mlčení a vydala veřejné prohlášení. „V myšlenkách jsem se všemi, které tato neospravedlnitelná tragédie zasáhla,  každý den, kdy tento konflikt připravuje o život nevinné lidi – z nichž příliš mnoho je dětí. Hluboce soucítím s palestinským utrpením a životem pod okupací, láme mi to srdce. Je to zodpovědnost, kterou nesu každý den,“ rozepsala se. Její mladší sestra Bella, která je známá svou podporou Palestiny, zatím mlčí. 

Video
Video se připravuje ...

Vrazi z Hamásu unesli Němku z festivalu: Svlékli jí, mučili a fotili se s jejím tělem Sociální síť X

„Stejně tak cítím zodpovědnost vůči svým židovským přátelům, abych se stejně jako v minulosti znovu jasně vyjádřila. I když mám sny a naděje pro palestinský lid, nic z toho nezahrnuje ubližování Židům. Terorizování nevinných lidí není v souladu s hnutím za svobodnou Palestinu a nedělá mu vůbec dobrou službu. 

Myšlenka, že ano, podněcuje bolestivý, desítky let trvající cyklus odvetných akcí tam a zpět (jejichž obětí si nezaslouží být žádný nevinný civilista, ať už Palestinec, nebo Izraelec) a pomáhá udržovat falešnou představu, že být pro Palestinu = být antisemita,“ pokračovala. Zároveň poslala svou podporu všem, na které aktuální situace nějakým způsobem dopadá. 

„Ve hře je mnoho komplexních, osobních a oprávněných pocitů, ale každý člověk si zaslouží základní práva, lidské zacházení a bezpečí; bez ohledu na jeho národnost, náboženství, etnickou příslušnost nebo místo, kde se narodil. Vím, že má slova nikdy nebudou stačit a nezahojí hluboké rány tolika lidí, ale modlím se za bezpečí nevinných životů, vždycky,“ zakončila svůj text. 

Brutální řež v Pásmu Gazy

Palestinští teroristé z Hamásu zahájili v sobotu 7. října ráno mohutný útok z Pásma Gazy. Vypálili tisíce raket a zároveň do Izraele vyslali komanda, která vraždila a unášela zpět do Gazy rukojmí. Až 150 lidí teroristé unesli. Izraelská armáda i premiér Netanjahu uvedli, že je Izrael ve válečném stavu, a slíbili, že se bude bránit. „Občané Izraele, jsme ve válce,“ vzkázal Netanjahu. „A vyhrajeme,“ slíbil.

Palestinci rozpoutali teror i v izraelském městě Sderot, nedaleko od hranic s Pásmem Gazy. Nechali za sebou ulice poseté těly nevinných Izraelců. „Vyšel jsem ven, viděl jsem spoustu těl teroristů, civilistů, rozstřílená auta. Moře těl, uvnitř Sderotu podél silnice, na dalších místech spousta těl,“ hořekoval Šlomi, jeden z místních, který masakr přežil díky tomu, že se dobře ukryl. Přes 250 těl zabitých mladých lidí za sebou teroristé nechali poblíž kibucu Re'im na tanečním festivalu.

Izraelská armáda zahájila již v sobotu 7. října odvetné a tvrdé letecké údery v Pásmu Gazy. Začal hon na teroristy z Hamásu. Při útoku Hamásu zemřela i řada cizinců. 

Video
Video se připravuje ...

Útok terorisů z Hamásu na Izrael: Exploze a mrtví v izraelských ulicích Reuters

Fotogalerie
78 fotografií