Haj se narodil mamince Češce a tatínkovi arabskému Palestinci žijícímu v Izraeli. Obě země a jejich kulturu tedy dobře zná. Konflikty mezi sousedními zeměmi nejsou pro místní obyvatele žádnou novinkou, tentokrát to je ale, jak říká sám Jordan Haj, jiné.

"Když jsem jim volal teď, tak jsem se od nich dozvěděl, že je to šílené, prostě katastrofa. A hned následovaly i věty, které jsem předtím nikdy neslyšel. Věty typu „bráchův kamarád je nezvěstný, byl na hudebním festivalu, takže je nejspíš po něm“. A podobně," svěřil se partner bývalé moderátorky Emmy Smetany pro iDnes.cz. 

Sám měl svou rodinu v nejbližších dnech v Izraeli navštívit. Teď místo toho žije ve strachu. První dva dny války vůbec nespal. "Moje sestra je letuška, a když to celé vypuklo, zrovna tam byla. Řešili jsme, jak ji dostat zpátky. Zdálo se nám, že by měla hned jet domů, ale ona nám 7. října oznámila, že ještě letí na Kypr a pak zpět do Tel Avivu. Samozřejmě o pár hodin později už se jejich evakuace řešila, ale my jsme oproti ní měli informační předstih," přiznal Haj. 

Hořkou příchuť ničivého teroru na vlastní kůži ochutná i Jordanův kamarád. "Kamarád už je po vojně, nemá povinnost, ale i tak je povolán. Chránit kibuc nebo jiné oblasti," prozradil. Právě v izraelském kibucu (vesnická osada s kolektivním vlastnictvím - pozn. red.) Jordan vyrůstal od svých 11 do 19 let. Jeho původ je ale palestinský, i proto přiznává, že se v něm emoce nyní velmi mísí. "Čím víc je to ale vzdálené, tím větší zmatek mám v hlavě z toho, jak se k tomu postavit," dodal s tím, že to, co ale předvádí Palestinci z Pásma Gazy, je noční můra a obrovská katastrofa. 

 

Video
Video se připravuje ...

Emma Smetana a Jordan Haj na Kazmovi: Museli se ujistit, že existuje David Turek, Elmer Carvalho

Fotogalerie
41 fotografií