Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Lipavský se v Izraeli setkal s vnučkou unesené ženy (85): Babička bez léků nepřežije, plakala

Autor: ČTK, red, Mii, ula - 
11. října 2023
17:10

Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) se v Izraeli setkal s vnučkou 85leté ženy, kterou palestincké hnutí Hamás uneslo do Pásma Gazy. Adva Adarová se mu roztřeseným hlasem svěřovala, že její babička Jaffa nemůže bez svých léků přežít. Dále mu řekla, že nemůžeme žít ve světě, kde se toto děje, a je třeba o tom mluvit.

Dvouminutové video, který sdílel izraelský novinář, zveřejnilo i izraelské velvyslanectví v Česku. „Český ministr zahraničí Jan Lipavský je v Izraeli. Jako vůbec první ministr zahraničí, který Izrael navštívil od teroristického útoku Hamásu,“ uvedla ambasáda.

Mladá žena popsala Lipavskému, jaká tragédie postihla její rodinu. Palestinské hnutí Hamás uneslo do Pásma Gazy její 85letou babičku.

„Nebyl tam nikdo, kdo by ji ochránil. Přišli, vtrhli do jejího domu a odvedli ji. Nevíme, kde se nachází. Je nemocná a máme o ni ohromný strach. Nevíme, jak dlouho dokáže bez léků přežít,“ svěřuje se žena s pláčem a dodává, že izraelský národ potřebuje všechnu pomoc, kterou může získat.

„Unášení 85letých stařenek, unášení dětí… to vůbec nedává smysl. Nemůžeme žít ve světě, kde se tohle může stát. Nemůžeme mlčet, musíme o tom mluvit, abychom je dostali zpět domů,“ pokračuje žena. Není to ale jediná tragédie, která se nejen její rodině přihodila.

„Můj dědeček se také nacházel v kibucu. Jeho dům vypálili, když spal. Nemohl dýchat, zachránila ho jeho manželka. Pak leželi několik hodin v garáži a přáli si, aby je někdo přišel vysvobodit. Bratranec šel zachránit rodinu „a teď je nezvěstný (…) má dvě malé děti,“ sdělila českému ministrovi, který pozorně naslouchal a slíbil, že se za rodinu bude modlit.

Lipavský se v Izraeli setkal s prezidentem Jicchakem Herzogem i se svým protějškem Elim Kohenem. S ministrem z Izraele do Prahy odletělo vládním speciálem 34 Čechů, kteří v zemi uvázli kvůli teroristickým útokům palestinských radikálů. Na pomoc čekají ještě desítky Čechů, podle systému Drozd je jich v Izraeli 181. 

 „Já jsem považoval za důležité osobně vyjádřit napadenému Izraeli podporu,“ vysvětlil Lipavský na brífinku ve středu ráno, proč se na cestu vydal. Podle něj byl útok Hamásu barbarský. Aspirace Palestinců na vlastní území jsou podle něj legitimní, ale „je potřeba jednoznačně říci, že Hamás tyto aspirace nenaplňuje“, zdůraznil Lipavský, podle kterého hnutí přináší jen teror.

„Rozumím tomu, že to Izrael nenechá bez odezvy,“ podotkl posléze ministr. A popsal, jak se setkal s vnučkou ženy unesené Hamásem. „Toto svědectví bylo opravdu silné,“ uvedl Lipavský.

Od sobotního zahájení útoku Hamásu na Izrael zahynulo přes 3300 lidí, vyplývá z údajů zveřejněných oběma stranami. Při palestinských útocích na izraelském území podle izraelské armády přišlo o život více než 1000 lidí, zatímco zdravotnické úřady v Hamásem ovládaném Pásmu Gazy hlásí 830 obětí izraelských protiúderů. Izraelské ozbrojené síly zároveň oznámily, že na izraelském území dosud nalezly na 1500 těl ozbrojenců Hamásu.

Video  Lipavský po návratu z Izraele: Pryč chtějí desítky Čechů.  - ČTK
Video se připravuje ...

Papanikula ( 11. října 2023 20:14 )

Lipanrk ji muže přivézt Penicilin

y1xcvbnm ( 11. října 2023 18:46 )

Neříkám , život je život ale umírá ta tolik lidí a v Blesku se pořád řeší 85 babička

srandicky ( 11. října 2023 18:35 )

bohužel děvče , s ministrem válkem bez šance...

Zobrazit celou diskusi