Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Deset let za mřížemi za smrt 176 lidí. Íránský soud potrestal viníky sestřelení civilního letadla

Autor: ČTK - 
16. dubna 2023
19:25

 Soud v Íránu udělil tresty vězení v rozmezí od jednoho roku do deseti let skupině deseti vojáků v souvislosti se sestřelením ukrajinského dopravního letadla v lednu 2020. Dnes o tom podle agentury AFP informovala íránská justice. Při havárii tehdy zemřelo 176 lidí a Írán teprve tři dny po nehodě přiznal, že stroj omylem sestřelily jeho ozbrojené síly.

Desetiletý trest dostal velitel systému protivzdušné obrany za to, že neuposlechl rozkazů nadřízených a ukrajinský boeing sestřelil. Devět vojáků má podle rozsudku strávit ve vězení jeden až tři roky.

Stroj Boeing ukrajinských aerolinek UIA zasáhly protiletadlové střely krátce po startu z teheránského letiště 8. ledna 2020. Předběžná zpráva íránské organizace pro civilní letectví (CAO) o půl roku později konstatovala, že za havárii mohla lidská chyba, konkrétně špatné seřízení vojenského radaru. Íránská protivzdušná obrana byla v době neštěstí ve vysoké pohotovosti, protože Teherán jen krátce předtím zaútočil na dvě vojenské základy v Iráku, které hostily americké vojáky. Chtěl se tím pomstít za vraždu klíčového íránského generála Kásema Solejmáního v Iráku, kterou provedly USA o pět dní dříve.

Vztahy mezi Ukrajinou a Íránem jsou v současnosti na bodu mrazu. Teherán podle Kyjeva dodává Rusku střely a bezpilotní letouny, které pak ruská armáda využívá k útokům proti cílům na Ukrajině.

Video  Děsivý pohled na místo pádu letadla v Íránu: Pytle s mrtvými cestujícími, ohořelé oblečení a rozervané kusy Boeingu  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi