Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pár kilometrů letu, rána, oheň a pak pád. Takhle vypadala cesta zříceného boeingu

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
10. ledna 2020
14:41

Let PS752 ukrajinské společnosti Ukraine International Airlines (UIA) odletěl z teheránského Mezinárodního letiště Imáma Chomejního ve středu v 6:12 tamního času (3:12 SEČ). Téměř plně obsazený spoj do Kyjeva měl skoro hodinové zpoždění, další komplikace nastaly během několika následujících minut. Podle údajů stroj při rychlosti 500 kilometrů v hodině vystoupal do výšky 2400 metrů a pak se zřítil nedaleko fotbalového hřiště teheránského předměstí Parand. Havárii nepřežil nikdo ze 176 lidí na palubě, Íránci ihned po nehodě oznámili, že příčinou byla technická závada. Západní státy jsou však toho názoru, že letadlo omylem sestřelila íránská raketa.

K nehodě došlo zhruba 30 kilometrů severozápadně od letiště, stroj se podle svědků dostal do problémů nad rezidenční oblastí, pilot však Boeing 737-800 nasměroval nad fotbalové hřiště. Letoun nakonec dopadl mezi hřiště a zavlažovací kanál. Z letadla zbyly jen trosky, které společně s těly obětí a jejich věcmi pokryly tamní pláň.

Video  Děsivý pohled na místo pádu letadla v Íránu: Pytle s mrtvými cestujícími, ohořelé oblečení a rozervané kusy Boeingu  - Reuters
Video se připravuje ...

Íránci tragédii svedli na technickou závadu

Jen pár hodin před katastrofou Íránci zaútočili na americké síly v Iráku, proto se okamžitě začaly šířit teorie o tom, že si Íránci spletli civilní letadlo s americkým bombardérem a nechali ho sestřelit. Íránská organizace pro civilní letectví (CAO) uvedla, že za nehodou je „technická závada jednoho z motorů“, že „letadlo nekontaktovalo řídicí věž“, ale že se „otočilo a vracelo se na letiště“.

Protiraketový systém Tor-M1 na archivním snímku Protiraketový systém Tor-M1 na archivním snímku | Reuters

Na místo neštěstí se sjeli záchranáři a hasiči, ale už hodinu po zřícení letadla skončilo pátrání po možných přeživších s tím, že nikdo nepřežil. Na palubě cestovalo 82 Íránců, 63 Kanaďanů, 10 Švédů, 4 Afghánci, 3 Němci a 3 Briti, 128 pasažérů mířilo do Kanady. Nejstarší oběti bylo 62 let, nejmladší pak pouze rok, mezi mrtvými byly celé rodiny.

Závěry o technické příčině vyvrací video očitého svědka, které publikoval list The New York Times a které analyzovala investigativní skupina Bellingcat. Na záběrech je vidět, že letadlo něco nad Parandem zasáhlo. Západní novináři spekulují o tom, že se mohlo jednat o raketu Tor-M1 ruské výroby, kterými íránská armáda disponuje.

Video zachycující moment údajného střetu letadla s íránskou raketou:

Ani letečtí odborníci nepřijali, že letadlo k zemi poslala porucha. „Všechny důkazy, které máme, všechno, co víme, ukazuje na známky záměrného činu. Letadlo se prostě takhle jen tak nerozpadne,“ uvedl někdejší vyšetřovatel americké Federální letecké správy Jeff Guzzetti. Podobného názoru je i český letecký publicista Martin Salajka nebo britský pilot Mike Vivian.

Aerolinky: Nejlepší letadlo a vynikající posádka

Letecká společnost UIA rovněž nepřijala hypotézu o technické závadě a doplnila, že poslední technická kontrola stroje proběhla v pondělí 6. ledna a že vše bylo pořádku. Také variantu, že za pád může pilot Volodymyr Gaponěnko považuje vedení aerolinek za nepravděpodobnou. „Bylo to jedno z našich nejlepších letadel s vynikající posádkou,“ prohlásil prezident UIA Jevhen Dychne.

Vyšetřování se ujal tým CAO, od čtvrtka mu asistuje 45 ukrajinských specialistů. Írán pod tlakem přizval také experty z Kanady, Spojených států, Švédska a Ruska, přístup k zajištěným důkazům by měli mít i technici ze společnosti Boeing. Obě černé skříňky – letový záznamník a záznamník z kokpitu, byly vyzvednuty již ve středu, jejich analýza začala v pátek. Podle CAO však celé vyšetřování může trvat jeden až dva roky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, kanadský premiér Justin Trudeau a britský premiér Boris Johnson požadují úplné a transparentní vyšetřování. „Naší prioritou je pravda,“ prohlásil Zelenskyj, teorii o sestřelení ani nevyvrátil, ani nepotvrdil.

starymlok ( 10. ledna 2020 20:05 )

Ty musíš být totální kret-én.Nehul tolik

sorgedoktor ( 10. ledna 2020 18:16 )

Nevydavej se za novinyre...
Urazis jejich profesi

Zobrazit celou diskusi