Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V troskách sestřeleného letadla umíraly děti i celé rodiny. Nejmladší oběti byl pouhý rok

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
10. ledna 2020
13:10

Novomanželé, akademici, rodiny. Íránci, Kanaďané, Švédové, Afghánci, Britové, Němci, Ukrajinci, celkem 176 osob, včetně 20 dětí, zemřelo během středečního neštěstí, kdy se krátce po svém vzletu z íránského letiště zřítil Boeing 737-800 ukrajinské společnosti Ukraine International Airlines (UIA). Nejmladší oběti byl pouhý rok. Co přesně se během několika minut letu na trase Teherán-Kyjev stalo, není jasné. Zatím se jen spekuluje o tom, co stojí za smrtí tolika lidí, západní politici v čele s kanadským premiérem Justinem Trudeauem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem jsou toho názoru, že letoun omylem sestřelil Írán. Zatímco probíhá vyšetřování, rodiny a blízcí obětí se scházejí při vzpomínkových akcích.

Podle oficiálních údajů bylo v letadle 82 Íránců, 63 Kanaďanů, 10 Švédů, 4 Afghánci, 3 Němci a 3 Briti.

Na palubě letadla cestovalo několik čerstvě sezdaných párů, mezi nimi také Sajíd Tahmasedí a Nilúfar Ebrahímová, kteří společně žijí v Londýně. V Teheránu se zdrželi při čekání na svatební fotky, což se jim stalo osudným. Museli změnit předem plánovaný let a nakonec nasedli na palubu UIA. Krátce po svatbě měli také Araš Pourzarabí a Pouneh Gordžíová, ti měli z Kyjeva pokračovat do Kanady.

Umíraly celé rodiny

Do Kanady mířilo 128 cestujících, potvrdil Trudeau. Spoj společnosti UIA nabízel jeden z nejlevnějších letů, právě proto ho využívali hlavně studenti, mladí akademici nebo celé rodiny. Při nehodě zemřela profesorka univerzity v Albertě Mojgan Danešmandová s rodinou, cestovala s manželem Pedramem Mousávím a dvěma dcerkami, Dariou (†10) a Dorinou (†14).

Video  Děsivý pohled na místo pádu letadla v Íránu: Pytle s mrtvými cestujícími, ohořelé oblečení a rozervané kusy Boeingu  - Reuters
Video se připravuje ...

Mezi oběťmi byla řada středoškoláků a vysokoškoláků. Mehdí Eshaghian zemřel krátce před svými 25. narozeninami, kanadská vysoká škola Western University přišla hned o 4 studenty: Sadžídah Saraeíanovou, Hadís Hajátdavúdíovou, Ghazál Núríanovou a Milada Nahavandího. Do Kanady se vraceli také středoškoláci Arad Zare nebo Aršía Arbabbahrámí, který snil o tom, že se stane lékařem.

Obrovskou tragédií je rovněž smrt švédské rodiny Lindbergových, při havárii zemřeli, jak manželé Raheleh a Mikael, tak jejich dva malí synové Erik a Emil. Tragédii nepřežila ani rodina Gholamíových, profesor Razgar Gholamí cestoval do Kanady s manželkou Farideh a tříletým synem Jiwanem.

V letadle zemřela také rodina váženého člena íránské komunity Ardalana Hamidi Ebnoddina. On, jeho žena Niloufar a patnáctiletý syn Kamyar často přispívali společnosti a pořádali akce, které napomáhali komunitě, řekl rodinný přítel portálu Global News. 

Poslední fotografie před smrtí

Snímek ze kterého mrazí pak sdílela v pietě škola Wali ul Asr. Jedna z cestujících byla tamní učitelkou. Společně se svou osmiletou dcerou Elsou, která ve škole studovala, se vyfotila v letadle krátce před vzletem.

„Máme půl hodiny spoždění, ale už poletíme,“ napsala Sahara svému muži. 

„Elsa byla nádherná dívka, která se vždy usmívala a dáli Bůh, bude  v nebi,“ napsala škola k fotografii, kde jsou v pozadí vidět sedadla. 

Sahara Haghjoo se svou osmletou dcerou Elsou Jadidi. Snímek údajně pochází z letadla krátce před vzletem. Obě dívky zahynuly Sahara Haghjoo se svou osmletou dcerou Elsou Jadidi. Snímek údajně pochází z letadla krátce před vzletem. Obě dívky zahynuly | Sociální sítě

Mladá letuška zbožňovala svou práci

Katastrofu nepřežila ani posádka letounu. V kokpitu ten den seděli dva zkušení piloti, kapitán Volodymyr Gaponěnko, který po sobě zanechal dvě malé dcery a manželku, a pilot-instruktor Oleksej Naumkin, jenž pochází z rodiny pilotů a letušek. Kapitánům sekundoval kopilot Serhij Choměnko. Palubnímu personálu, který se skládal ze 4 letušek a 2 stevardů, šéfovala Kateryna Statniková. Jedna z letušek Valerija Ovčaruková ve svém posledním příspěvku na instagramu sdílela, že „miluje svou práci“.

Sestřelila letadlo raketa?

Vyšetřování tragédie je v plném proudu. Podle americké televize CBS jsou američtí představitelé přesvědčeni, že ukrajinský letoun sestřelil Írán, jen pár hodin po íránském raketovém útoku na americké síly v Iráku. Zpravodajské služby podle CBS zachytily signál o zapnutí radaru íránské protivzdušné obrany a americké družice odhalily odpálení dvou protiletadlových raket ze země krátce před zřícením letadla.

Íránská organizace pro civilní letectví toto obvinění ostře odmítla, podle prvotních závěrů jejích vyšetřovatelů letadlo havarovalo kvůli technické závadě jednoho z motorů. Na místě jsou od čtvrtka odborníci z Ukrajiny, přizvání byli specialisté z Kanady, Spojených států, Ruska či Švédska. Do šetření by se měli zapojit i technici ze společnosti Boeing.

vrahusa ( 12. ledna 2020 09:18 )

je škoda,že letadlo nebylo plné amíku nebo ukra­jincu­.zku­.rve­.ných děcek není škoda.jsou to potencialní fašisti.sestřel,jde na vrub americe.

jameson ( 11. ledna 2020 13:12 )

Protože všichni byli Íránci, kteří kvůli ohrožení života z Íránu emigrovali.
Kukačky.

11karel11 ( 11. ledna 2020 10:23 )

Amíci si mohou na svá bedra přičíst smrt 176 nevinných lidí. Nebýt vraždy, nestalo by se to. Jsou to sprostí krvežízniví okupanti a všichni, co jsou tam bez pozvání Mise= okupace.

holahej ( 11. ledna 2020 09:35 )

Iránci si zabili vlastní lidi v letadle v domnění, že sestřelili americkou útočnou raketu. To je ke vzteku ještě nabudí.

iFender ( 10. ledna 2020 19:01 )

Predstavte si ,ze by tento islamsky rezim mel atomove zbrane.

Zobrazit celou diskusi