Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Íránu budou „padat hlavy“. Prezident slíbil potrestat viníky sestřelení boeingu

Aktualizováno -
14. ledna 2020
12:38
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
14. ledna 2020
09:20

Íránský prezident Hasan Rúhání během televizní rozhovoru prohlásil, že potrestá ty, kdo jsou zodpovědní za sestřelení ukrajinského letadla se 176 lidmi na palubě. Je to podle něj neodpustitelný omyl. Doplnil, že incident bude důkladně prošetřen, protože „není možné, aby za všechno nesl odpovědnost jen jeden člověk“, uvedla stanice Sky News.

„Íránské ozbrojené síly přiznaly svou chybu, to byl první krok správným směrem,“ prohlásil Rúhání, aby dodal: „Měli bychom ujistit lidi, že něco podobného se nebude opakovat. Naše vláda se musí zodpovídat svým lidem i dalším národům, které přišly o své občany.“

Video  Děsivý pohled na místo pádu letadla v Íránu: Pytle s mrtvými cestujícími, ohořelé oblečení a rozervané kusy boeingu  - Reuters
Video se připravuje ...

Mluvčí íránské justice Gholámhosejn Esmáílí oznámil, že v souvislosti s tragédií bylo zatčeno několik lidí, detaily ale neposkytl.

Podle Rúháního by měl být ustaven „zvláštní tribunál s jedním soudcem a desítkami odborníků“, který bude vinu obviněných posuzovat. „Není to běžný případ, tento soud bude sledovat celý svět,“ řekl prezident. „Odpovědnost padá na více než jednoho člověka,“ dodal a řekl, že by tito viníci měli být potrestáni.

K letecké katastrofě u Teheránu došlo minulý týden ve středu 8. ledna, krátce po svém startu bylo sestřeleno letadlo ukrajinských aerolinek Ukraine International Airlines, na palubě bylo 176 osob, z nichž nikdo neštěstí nepřežil. Většina cestujících byli Íránci, případně lidé s íránskými kořeny. Írán nejdříve vinu na zřícení letounu popíral, tamní úřady až do soboty tvrdily, že příčinou byla technická závada.

Po přiznání viny propukly protesty

O víkendu Írán přiznal, že letadlo „neúmyslně“ sestřelil. Toto prohlášení vyvolalo v zemi rozsáhlé protesty, lidi pobouřilo, že se vláda snažila svou vinu na tragédii zatajit.

Írán připustil, že letadlo bylo sestřeleno v době, kdy byla jeho obrana v pohotovosti kvůli předchozímu raketovému útoku na základny v Iráku. Šlo o odvetu za zabití íránského generála Kásema Solejmáního, jehož 3. ledna v Bagdádu zabil americký bezpilotní letoun.

PPP150W ( 14. ledna 2020 11:05 )

Bilance iránských odvetných opatření za hloupé zabití Sulejmáního je hrozivá.
56 muslimů se ušlapalo u jeho hrobu, víc jak 300 jich zemřelo při shromážděních a nyní 150 muslimů zemřelo v letadle, které sami sestřelili. A zřejmě to nekončí. Teď se budou nejspíš popravovat viníci. Ani jeden Američan se nestal obětí odvetných opatření. Tak si říkám čím to asi bude? A Trump se asi tlemí.

Jarabak ( 14. ledna 2020 11:03 )

Nutno podotknout, že íránská islámská diktatura je mnohem férovější a odvážnější, než rusko. Na rozdíl od ruska se dokázali přiznat a omluvit, což by se mělo ocenit.

Zobrazit celou diskusi