Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Vydírají je těly jejich blízkých.“ Rodiny obětí ze sestřeleného boeingu mají zákaz mluvit

Autor: Darina Jíchová - 
16. ledna 2020
19:55

Rodiny Íránců, kteří zemřeli na palubě sestřeleného ukrajinského boeingu, jsou pod nátlakem vlády. S odkazem na íránské novináře žijící ve Spojených státech o tom informoval kanadský deník The National Post a přidal detaily. „Režim tlačí na pozůstalé, vůdci jsou si vědomi toho, že pokud je rodiny obviní ze smrti jejich milovaných, jejich vláda padne,“ sdělil zdroj reportérům.

Ve středu 7. ledna íránské revoluční gardy omylem sestřelily komerční letadlo ukrajinských aerolinek Ukraine International Airlines, nikdo ze 176 lidí na palubě neštěstí nepřežil. Většina z obětí byli Íránci nebo lidé s íránskými kořeny. Írán vinu přiznal až po třech dnech zapírání, což v zemi vyvolalo obrovské protesty.

„Vláda si uvědomuje, že pokud proti nim vystoupí byť jen jedna rodina nějaké z obětí, postaví se za ně nejen ostatní pozůstalí, ale v podstatě celá společnost. Dobře ví, že takový tlak nemůžou ustát. Proto truchlícím zakázali komunikovat s tiskem,“ sdělil kanadskému deníku íránský novinář Masíh Alínedžád pobývající v USA, který obdržel zprávu od matky jedné z obětí.

Oběti letecké havárie ukrajinského Boeingu. Oběti letecké havárie ukrajinského Boeingu. | archiv Blesku, Blesk - Aneta Schurgerová

„Teherán neponechává nic náhodě, situaci bedlivě sleduje. Rodiny obětí drží v ústraní, vydírají je těly jejich blízkých, zdržují vydání ostatků,“ dodal další zdroj. „Víme, že jednu rodinu navštívila státní policie potom, co se matka obrátila na Kanadu s prosbou o pomoc,“ uvedl Alínedžád. Poznamenal ale, že některé rodiny uvítaly soukromí během smuteční doby, chtějí zkrátka nerušeně truchlit.

S rodinami se chce sejít kanadský velvyslanec

„Vláda ví, že lidé jsou rozzuření. Je jim jasné, že pokud pozůstalí vystoupí na veřejnosti a podělí se o bolest, kterou prožívají, nebo ještě hůře přímo vládu obviní ze smrti lidí na palubě, zbytek Íránu se za ně postaví a režim svrhne. Mají strach,“ vysvětlil Alínedžád. Pracovníci kanadského velvyslanectví v Íránu se snaží s rodinami obětí spojit, o nátlaku ze strany íránské vlády byli informováni, což potvrdil i mluvčí ministra zahraničí John Babcock.

„Kanadskou vládu zajímá zejména to, kdy nám budou vrácena těla našich občanů,“ nechal se slyšet Babcock, aby doplnil: „Jsme znepokojeni zprávami o tom, že íránské úřady naléhají na rodiny kanadských Íránců, aby nepřistoupili na repatriaci ostatků.“ „Íránská vláda musí respektovat přání rodin v otázce vydání ostatků. To je zpráva pro náš protějšek, íránské ministerstvo zahraničí,“ prohlásil Babcock.

„Řekli nám, že ostatky nedostaneme, jestli budeme mluvit s tiskem“

„Přišli jsme poskytnout vzorky DNA, abychom urychlili identifikaci a vydání těla. Vzali nás do vedlejší místnosti a řekli nám, že jestli jsme o nehodě mluvili s tiskem, zvláště pak se zahraničním, že ostatky jen tak nedostaneme, že proces vydání bude pozdržen na dobu neurčitou a že budeme čelit následkům naší akce, že nás zavřou do vězení,“ svěřili se Alínedžádovi pozůstalí, kteří si ze strachu přáli zůstat v anonymitě.

Video  Děsivý pohled na místo pádu letadla v Íránu: Pytle s mrtvými cestujícími, ohořelé oblečení a rozervané kusy Boeingu  - Reuters
Video se připravuje ...

Alínedžád doplnil, že vláda této rodině „doporučila“, aby si na smuteční obřad nezvali moc lidí, současně jim oznámili, že na pohřeb dorazí dva vládní úřednici, aby dohlédli, zda všechno probíhá „podle stanovených předpisů“.

Režim se pozůstalé snaží umlčet vyhrožováním

Další svědectví poskytl Hamíd Mo, íránský Kanaďan žijící v Torontu. Ten reportérům vypověděl, že rodiny oběti nesmí mluvit s novináři. „Vyhrožují jim, chtějí je umlčet,“ Mo se opírá o zprávy, které obdržel od svých známých, kteří žijí v Íránu, jsou mezi nimi i pozůstalí po obětech letecké havárie.

„Ještě před 20 lety by neměli žádný problém celou věc ututlat. Nikdo by jim na to nepřešel, kolovaly by jen domněnky a spekulace. V dnešní době sociálních sítí a mobilů s kamerami toho nebudou schopní. Člověk, který video sestřelení rakety sdílel na twitteru, je dokonce ve vězení. Režim se opravdu snaží všechno utajit,“ prohlásil Mo.

O sestřelení ukrajinského letadla však s tiskem odmítají mluvit i rodiny kanadských občanů žijící v Kanadě. Obávají se, že jejich příbuzní v Íránu by z toho mohli mít problémy. „Mám strach, vím, že nás režim sleduje. Nejsme v bezpečí, nemůžeme o tom mluvit,“ sdělil krátce tisku jeden z pozůstalých.

Zobrazit celou diskusi