Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman výjimečně souhlasí se Schwarzenbergem: Trump to v Íránu zpackal

Video se připravuje ...
Autor: for, vr - 
12. ledna 2020
12:40

Zabití íránského generála Kásema Solejmáního americkými vojsky byla podle prezidenta Miloše Zemana „zpackaná akce“. V pořadu S prezidentem v Lánech uvedl, že to ajatolláhy akorát spojilo a mělo to za důsledek sestřelení letadla. Dodal, že výjimečně souhlasí s knížete Karlem Schwarzenbergem, že se jednalo o zločin. Obavy ohledně třetí světové války prezident nemá, Írán podle něj není dostatečně silný na to, aby vyvolal velký konflikt. Zmínil ale, že nejsou vyloučeny zásahy „osamělých vlků“, tedy individuálních teroristických útoků. Především pak na území USA. 

Smrt Solejmáního a následné sestřelení letadla vyvolalo obavy, že konflikt přeroste v třetí světovou válku. To odborníci oslovení Bleskem popřeli a stejně to vidí i prezident Miloš Zeman.

„Nevěřím tomu, že to bude obrovský konflikt, na to Írán nemá. Vývoz pohonných hmot z jejich území klesl, jediná možnost, kterou mají, je uzavřít Hormuzský průliv, kudy teče ropa i odjinud. V tom případě může vzniknout konflikt menšího rozsahu,“ komentoval prezident Zeman pro Blesk situaci na Blízkém východě.

Nicméně usoudil, že je možnost vyslat do akce „osamělé vlky“. „Írán nemá tu možnost jako Talibán před rokem 2001. Nicméně je tu možnost individuálních teroristických útoků, ty možná nebudou mít takový dosah, ale nelze vyloučit odvetu na americkém území,“ konstatoval.

Zeman: Zabití generála vedlo k milionovým demonstracím

Zabití íranského generála přišlo z iniciativy amerického prezidenta Donalda Trumpa. Někteří odborníci a politici tento čin odsoudili jako zbrklý. Prezident Miloš Zeman to vnímá podobně.

„Zabití generála vedlo k milionovým demonstracím. Oni se kvůli tomu sjednotili, což Trump asi nechtěl. Proto si myslím, že to byla zpackaná akce. Ajatolláhům to pomohlo, nikoliv uškodilo,“ zmínila hlava státu v pořadu S prezidentem v Lánech.

Za zbrklý a dokonce za zločin považuje zabití Solejmáního také exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). „Tady bych docela výjimečně souhlasil se Schwarzenbergem. Zabití oficiálního představitele fungujícího státu, ať si o něm myslím, co chci, je porušení mezinárodního práva,“ dodal Zeman. 

Kníže dále uvedl, že má obavy, že se někteří politici nakazili terorismem. Zeman odmítl, že on by takto nakažený byl, stejně tak Donald Trump. „Těžko budu mluvit za něj, ale zopakuji -  z hlediska zamýšlených efektů to bylo zpackané. Když něco podniknu a posílám nepřítele, tak je to zpackaná akce,“ doplnil.

Video  Zeman: Trump to zpackal. Výjimečně souhlasím se Schwarzenbergem  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Írán se přiznal k sestřelení letadla: Lidská chyba

Život Kásema Solejmáního zhasl 3. ledna při nočním raketovém útoku z dronu. Smrt generála oslavovali Íračané tancem, Íranci naopak protestovali a slibovali odvetu. Za hlavu Donalda Trumpa dokonce vypsali odměnu 80 milionů dolarů.

Jen pět dní nato se ale poblíž Teheránu zřítil ukrajinský letoun, na jehož palubě zemřelo 176 lidí a členů posádky, včetně 20 dětí. Nejmladšímu byl jeden rok. Téměř okamžitě se začalo spekulovat o tom, že letadlo bylo sestřeleno, či na jeho palubě byla odpálena bomba. 

Kanadský premiér Justin Trudeau, který přišel o 63 občanů, jako první oficiálně vyslovil obavu, že byl letoun sestřelen. Odvolával se na informace ze zpravodajských služeb. 

Video  Prezident Zeman o Válkové, kauze Alexie, polibku dcery i tanci s Babišovou  - Blesk TV
Video se připravuje ...

V sobotu 11. 1. Írán nakonec oficiálně potvrdil, že se jednalo o sestřelení. Jako důvod uvedl velitel gardového letectví  Amir Ali Hajizadeh lidskou chybu. Údajně přestaly fungovat radary a operátor se obával, že se jedná o raketu protivníků.

Zeman během rozhovoru zmínil, že by nebyl proti tomu, aby se čeští vojáci raději z Blízkého východu stáhli. „Mluvili jsme na tom s Janem Hamáčkem (ČSSD) na obědě. Měli bychom mít připravena letadla pro případnou evakuaci,“ řekl. 

Amir Ali Hajizadeh - velitel gardového letectví, který informoval o chybě, jež stála život více jak 170 lidí na palubě ukrajinského letounu (11.1.2020) Amir Ali Hajizadeh - velitel gardového letectví, který informoval o chybě, jež stála život více jak 170 lidí na palubě ukrajinského letounu (11.1.2020) | ČTK

CtenarBlesku ( 12. ledna 2020 17:22 )

Solejmani neni zadny oficialni predstavitel Iranu. byl to general Rudych gard ktere slouzi k ochrane cirkevni siitske mocina Blizkem Vychode a centrum maji v Iranu.
v Iranu je i oficialni vlada, oficialni prezident, vse demokraticky zvolene lidmi, je to ale jen loutkova vlada bez prakticke moci.Iran ma i svoji armadu ktera s Rudyma gardama nema nic spolecneho.
je velmi smutne ze se nas stat zastava diktatury ktera vladne v Iranu jen diky tomu ze ma neomezenou moc a lidi se ji boji. nikdy bych neocekaval ze nas stat bude oficialne podporovat diktatora, je to ostuda!

Korespondent- ( 12. ledna 2020 15:37 )

Líbí se mi a mam radost jako dítě když vidím jak ovar Zeman prasedent rozpaluje do běla tu svoloč nenávistnou, která ho volila 😆😁👍🤗👌😀😁🤣😂
Asi vam už brzo natrhne prdeI ta zàšť a nenavist vy anofertská tupá hovada😂🤣😁😁😀👌🤗👍
Jsem si na 100 % jist,že ovar Zeman má tu zanedbatelnou část imbeciIů zakomplexovaných co zde píší ty sra..čky na jeho obhajobu naprosto u prdeIe a proto se těm skřetům všichni smějeme.
Bravo pane prasedente i pane estébáku ❤❤🍀🍀

yokky ( 12. ledna 2020 14:53 )

Jedine vyhladit jak plevel­.🐷🐷🐷🐷🐷­🐷🐷🐷🐷🐷🐷­🐷🐷🐷🐷🐷🐷­🐷🐷🐷

jirka68 ( 12. ledna 2020 12:58 )

Nelze jinak, nežli souhlasit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa