Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Protesty v Íránu: Slzný plyn a zadržený velvyslanec. Trump demonstrace podpořil

Aktualizováno -
12. ledna 2020
21:13
Autor: ČTK, kal - 
12. ledna 2020
07:15

Íránské úřady v sobotu přechodně zadržely britského velvyslance Roba Macairea pro podezření z podněcování protivládních protestů. Informovala o tom agentura Reuters. V Teheránu od soboty, kdy Írán přiznal, že nedopatřením sestřelil ukrajinské dopravní letadlo, neustále přibývá protestujících. Demonstrace se přesunuly i do dalších měst. Účastníky demonstrací podpořil americký prezident Donald Trump. Objevují se zprávy o akivitě pořádkové policie, která tahá slzný plyn.

Britský ambasador byl během protestních akcí zatčen před jednou z teheránských univerzit, které se staly centrem demonstrací. Po více než hodině zadržování byl opět propuštěn. Británie v souvislosti s incidentem obvinila Teherán z porušení mezinárodního práva.

„Zatčení našeho velvyslance v Teheránu bez důvodu a bez vysvětlení je hrubým porušením mezinárodního práva,“ uvedl v reakci britský ministr zahraničí Dominic Raab. „Íránská vláda stojí na křižovatce. Může pokračovat ve své cestě a stát se politicky a ekonomicky izolovaným vyvrhelem, nebo může přijmout kroky ke zmírnění napětí a diplomacii,“ dodal.

Za zničení ukrajinského civilního letadla přijaly odpovědnost íránské revoluční gardy, které uvedly, že letoun byl omylem pokládán za nepřátelskou střelu s plochou dráhou letu. Incident označil Írán za lidskou chybu a poukázal na to, že ke katastrofě přispělo zvýšené napětí v oblasti po vyhrocení vztahů se Spojenými státy. Až do soboty Teherán sestřelení letadla popíral.

Protesty v Íránu nabírají na síle. Policie tahá slzný plyn Protesty v Íránu nabírají na síle. Policie tahá slzný plyn | ČTK/AP

„Od počátku zde nebyl žádný záměr tajit příčiny nehody, obzvláště o její povaze a technické charakteristice,“ citovala tajemníka íránské Nejvyšší rady národní bezpečnosti Alí Šamcháního íránská agentura IRIB.

Až do pátku přitom íránští představitelé popírali tvrzení některých západních činitelů, že Írán letadlo velmi pravděpodobně sestřelil. Teherán to označoval za lži. V troskách letounu zahynulo všech 176 lidí, vesměs Íránců či lidí s dvojím občanstvím.

„Lžou, že naším nepřítelem je Amerika. Náš nepřítel je právě tady,“ skandovali protestující před teheránskou univerzitou.

Pořádková policie už v sobotu zasáhla proti tisícům demonstrantů slzným plynem. Dnes do hlavního města přesunula posily.

Trump varoval před dalším masakrem demonstrantů

Americký prezident Donald Trump účastníky demonstrací proti íránské vládě podpořil. S poukazem na listopadové potlačení íránských demonstrací Trump varoval íránský režim před „dalším masakrem pokojných demonstrantů“.

Na teheránských vysokých školách se v sobotu sešly stovky lidí, kteří vyzývali k propuštění činitelů podílejících se na sestřelení letadla a k jejich postavení před soud.

Trump na twitteru napsal, že jeho vláda demonstrace v Íránu podrobně sleduje. Vyzval také íránské úřady, aby umožnily organizacím pro lidská práva protesty monitorovat. „Nesmí dojít k dalšímu masakru pokojných demonstrantů ani k zablokování internetu. Svět vás sleduje,“ napsal šéf Bílého domu na twitteru.

Při listopadových protivládních protestech v Teheránu a dalších městech zemřelo nejméně 300 lidí. Íránci tehdy vyšli do ulic poté, co vláda rozhodla o zvýšení cen benzinu až o 300 procent. Úřady následně při protestech zablokovaly přístup na internet a proti demonstracím, které přerostly v nesouhlas s náboženským vedením země, tvrdě zakročily. Podle organizace Amnesty International íránské bezpečnostní složky po neozbrojených demonstrantech střílely.

Kazin ( 12. ledna 2020 11:34 )

A co jinak zdraví slouží? No každý je nějak nemocný ale Ty jsi se trefil řádně do hlavy až Ti vypadl mozek

Kazin ( 12. ledna 2020 11:30 )

Co tak Tobě hodit u ***e granát? Tady jsi frajirek ale bouchacku u hlavy a jsi zasrany. Písmenkovy hrdino

Kazin ( 12. ledna 2020 11:27 )

Americký prezident ať drží hubu

adeso ( 12. ledna 2020 11:21 )

Trumpeta je takový zlý doby--ek.

CtenarBlesku ( 12. ledna 2020 10:34 )

Iran je bohata zeme s chudymi lidmi (jako vetsina diktatur - Severni Korea, Rusko, Venezuela....) protoze tam ma neomezenou moc par nabozenskych fanatiku kteri v Iranu ovladaji vse dulezite.
ze Trump podporuje pokojne demonstrace proti diktature je spravne. v Iranu je i demokraticka vlada a zvoleny prezident, bohuzel jejich moc je minimalni.
jenze nic na svete neni idealni, listopadove demonstrace nebyly uplne pokojne tak jak tvrdi Trump. na vlastni oci jsem videl tri vypalene banky. i banky patri monopolne nabozenske moci, takze i tohle je boj irancu za svobodu a proti diktature. Iranske gardy na nepokoje reagovali strelbou coz je jiste neumerne, ale ne zcela nelogicke. demonstrace by mely probihat bez excesu.svoboda je vzdy postavena na toleranci a ne na niceni majetku (jakkoliv jde o majetek diktatury). bohuzel lidi si velmi casto pletou svobodu s anarchii.

Chtel bych jen poupravit vyrok ze listopadove demonstrace byly pokojne. ne nebyly. vypalovani bankovnich domu nepovazuji za pokojnou demonsttaci. a slysel jsem ze demonstranti vypalovali i benzinky (i benzinove pumpy v Iranu vlastni nabozenska moc) a to nepovazuji za pokojne demonstrace.

Zobrazit celou diskusi