Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Příběhy hrdinství z Pásma Gazy: Inbar (25) postřílela teroristy a zachránila celý kibuc!

  • Autor: pma,lig - 
    12. 10. 2023
    10:00

    Od soboty ráno, kdy radikální palestinská islamistická skupina Hamás rozpoutala v Pásmu Gazy krvavou řež, žijí Izraelci ve strachu z nadcházejících dní a bojí se o své rodiny. Někteří lidé jako Alexandre Look (†33) byli natolik stateční, že vlastním tělem tvořili pro teroristy barikádu, bohužel marně. Jiní si zase mysleli, že jsou i se svými rodinami již v bezpečí. Členové Hamásu ale vnikli do jejich domů a zastřelili je jen pár chvil poté, co vyděšení Izraelci napsali svým blízkým, že jsou i s dětmi v pořádku.

  • 1.Neuvěřitelná odvaha Inbar Liebermanové (25)

    Imbar Liebermanová (25) prokázala velké hrdinství - postavila se teroristům z Hamásu! Imbar Liebermanová (25) prokázala velké hrdinství - postavila se teroristům z Hamásu! | Facebook.com

    Je jí teprve pětadvacet let, a přesto svým jednáním dokázala zachránit desítky lidí. Řeč je o Izraelce Inbar Liebermanové, která je ve vedení bezpečnostní služby v kibucu (zemědělská či průmyslová osada v Izraeli, pozn. redakce) Nir Am. Hrdinka dokázala zneškodnit zhruba dvacítku teroristů a jejich útok tím odrazila.

    Britskýmu deníku The Daily Mail se žena svěřila s tím, jak se vše o víkendu událo. „Rychle jsem si uvědomila, že se přicházející zvuky liší od těch, které jsem slyšela při obvyklých raketových útocích na kibuc. Spěchala jsem otevřít zbrojnici a rozdělila jsem zbraně mezi 12členný bezpečnostní tým,“ vysvětlila Inbar. Skupina posléze začala útok Hamásu odrážet a několik teroristů usmrtila sama žena.

    Lidé statečné Izraelce na sociálních sítích vzdávají hold a oslavují ji. „Až bude po všem, měla by tato žena dostat Izraelskou cenu,“ zaznívalo na internetu opakovaně v komentářích.

    Izraelská cena se udílí každoročně během Dne izraelské nezávislost, který připadá na 14. května a je to nejvyšší vyznamenání, které může Izraelec od státu dostat.

  • 2.Lee Sasiová si zachránila život tím, že se schovala pod mrtvoly

    Aby si Lee Sasiová zachránila život před teroristy z Hamásu, skrývala se pod mrtvými těli. Aby si Lee Sasiová zachránila život před teroristy z Hamásu, skrývala se pod mrtvými těli. | Instagram.com/leesasi

    Lee Sasiová byla jednou ze zhruba 3000 účastníků techno festivalu nedaleko Pásma Gazy. Poté, co teroristé z palestinské islamistické skupiny Hamás násilně vnikli do areálu, začal doslova boj o holý život.

    Ten si mladá žena dokázala zachránit velmi drastickým způsobem. Lee se totiž společně s další zhruba třicítkou účastníků schovala v jednom z bunkrů, kam ale zakrátko vtrhli teroristé a začali střílet.

    Lee v následujících několika hodinách komunikovala se svým přítelem, kterému napsala velmi mrazivé zprávy. Část této komunikace zveřejnila později na sociálních sítích i izraelská novinářka Natasha Raquel Kirtchuk Gutmanová. „V bunkru jsem se ukrývala pod mrtvými těly. Nedělám si legraci,“ šokovala žena a přiložila i fotografie, ze které je patrné, že se skutečně nacházela v obležení mrtvých těl. 

    ​„Podařilo se mi z bunkru kontaktovat rodinu a našli někoho, kdo nás přišel zachránit. Myslím, že to byli bývalí vojáci. V bunkru s námi byla zřejmě i dcera jednoho z nich. Měli jsme štěstí. Je zázrak, že jsme se dostali pryč,napsala ve zprávě partnerovi Lee. Z 35 lidí v bunkru přežilo jen 10.

  • 3.Hrdina Alexandre Look (†33)

    Alexandre Look z kanadského Montrealu se svým tělem postavil do cesty útočníkům z Hamásu, aby ochránil ostatní. Alexandre Look z kanadského Montrealu se svým tělem postavil do cesty útočníkům z Hamásu, aby ochránil ostatní. | Facebook.com/Alain Haim Look

    Extremisté z radikálního hnutí Hamás zaútočili během uplynulého víkendu na festivalu techno hudby, který se konal poblíž Pásma Gazy. Akce si vyžádala stovky zraněných ale bohužel i 260 obětí. Mezi nimi byl i třiatřicetiletý Kanaďan Alexandre Lock.

    Ten se ještě nakrátko stihl spojit se svou matkou Raquel Ohnonou Lookovou. Ta při videohovoru se synem slyšela v pozadí výkřiky a pláč. „A pak jsem slyšela, jak Alexandre řekl svým přátelům: ‚Vracejí se. Je jich hodně.‘ A pak jsem slyšela jen spoustu výstřelů, spoustu nábojů a pak jsme neslyšeli nic,“ svěřila se pro televizi CBC maminka.

    Později vyšlo najevo, že se muž před smrtí schovával s dalšími lidmi ve speciálním bunkru. Ten byl sice navržen tak, aby chránil jeho obyvatele před raketami, neměl však dveře. Statečný Alexandre se tak rozhodl zbytek lidí v bunkru bránit vlastním tělem.

    „Byl to náš štít. Přísahám vám, byl to náš štít. Kdyby nebylo jeho, bylo by nás všech 30 mrtvých,“ svěřila se manželům Lookovým jedna z žen, která byla společně s jejich synem a dalšími lidmi v bunkru. Rodiče zabitého muže přiznávají, že jsou sice šťastní, že jejich syn zemřel jako hrdina, nic mu už ale život nevrátí.

    „Jako správný válečník zemřel jako hrdina, když chtěl chránit lidi, se kterými byl,“ nechal se slyšet otec zesnulého Kanaďana.

  • 4.Hamás vyvraždil pětičlennou rodinu chvílí poté, co příbuzným napsali, že jsou v pořádku

    Teroristé z Hamásu popravili pětičlennou rodinu. Teroristé z Hamásu popravili pětičlennou rodinu. | Facebook.com/Yishai Mor Shlichim Sydney

    Velkou bolest teď zažívají příbuzní izraelských manželů Tamar Kedem-Siman Tov a její životní lásky Yonatana. Dvojice v sobotu po vypuknutí bojů v kibucu Nir Oz na předměstí Gazy vyhodnotila, že musí s dětmi ihned do bezpečí. 

    Pětičlenná rodina složená z rodičů, šestiletých dvojčátek Shachar a Arbel a nejmladšího synka Omera se schovala do bunkru uvnitř jejich domu.

    „Ahoj lidi, dostali jsme se do úkrytu v našem domě, všichni jsme v pořádku,“ zaznělo v poslední zprávě, kterou 35letá Tamar poslala svým přátelům do australského Sydney. Jen pár okamžiků nato ale do domu násilně vnikli palestinští teroristé a chladnokrevně celou rodinu povraždili.

    Zavražděný Yonatan byl provozním manažerem a pěstitelem pšenice v kibucu Nir Oz. Jeho žena Tamar byla komunitní aktivistka, která usilovala hlavně o stejná práva žen i mužů. „Vždy se starala o chudé lidi, vždy se starala o to, aby lidé méně šťastní měli stejné příležitosti. Byla živým příkladem těchto hodnot,“ vyjádřila se o Tamar její přítelkyně a spolupracovinice Mor. 

  • 5.Galerie článku

    Video  Útok terorisů z Hamásu na Izrael: Exploze a mrtví v izraelských ulicích  - Reuters
    Video se připravuje ...

bizon_pepa ( 12. října 2023 12:42 )

To máš z jaké hry?

Tomasj ( 12. října 2023 11:16 )

každý občan a občanka ČR by měla projít vojenským výcvikem na kozici střelce lehkého kulometu a tento kulomet ise zásobou 1000Kusů střeliva mít doma pro případ obrany před teroristy.

Zobrazit celou diskusi