Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mrtvých Izraelců už je tolik, že televize zřizuje nový kanál: Bude vysílat jen jména obětí

Autor: ČTK - 
11. října 2023
10:27

Izraelská veřejnoprávní stanice Kan zřizuje nový kanál, na kterém bude vysílat jména Izraelců, kteří zahynuli při sobotních krvavých útocích Hamásu z Pásma Gazy a v pokračujících bojích, píše zpravodajský web The Times of Israel. Počet izraelských obětí přesahuje 1200, včetně 170 vojáků. Izrael tvrdí, že na svém území zabil 1500 teroristů.

Do nemocnic bylo od soboty podle izraelského ministerstva zdravotnictví v Izraeli odvezeno 3007 zraněných, z nichž 471 je stále hospitalizováno,včetně 109 lidí ve vážném stavu.

Ozbrojenci z Hamásu na Izrael v sobotu ráno zaútočili po souši, moři a ze vzduchu a řadu příhraničních obcí obsadili na mnoho hodin. Zvěrstva, která se na těchto místech stala, se teprve objasňují. Jen na hudebním festivalu v blízkosti Pásma Gazy bylo zavražděno asi 260 mladých lidí, v kibucu Kfar Aza radikálové podle armády vraždili i mimina a některé oběti byly sťaty. Desítky Izraelců Hamás odvezl do Pásma Gazy jako rukojmí. Mluvčí skupiny pohrozil jejich zabitím, pokud bude Izrael pokračovat v náletech v Pásmu Gazy. Izrael, Spojené státy a EU pokládají Hamás za teroristickou organizaci.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi