Yeli, která žije s rodinou v Izraeli, přicestovala do Prahy v doprovodu svých příbuzných. Novinářům, kteří u letiště čekali, popsala svůj strach i to, jak to v zemi momentálně vypadá. „Bylo to strašný, byli jsme v úkrytu a bála jsem se tak, že jsem začala brečet,“ řekla školačka. „Teď školu nemáme, asi budeme mít distanční výuku. Nejradši bych teď byla tady. Co dělají spolužáci úplně nevím, někdo jel do Tel Avivu, kde to není tak strašné, nevím, jestli ale náhodou nejeli úplně mimo Izrael. Někdo šel do Kaify, kde to také moc není, ale včera už se tam také něco dělo,“ uvedla.

Na cestující před letištěm čekali příbuzní, jiní si hned po příletu objednávali taxi. Na palubě byla podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) i spisovatelka Eva Erbenová, podle šéfa diplomacie nejstarší krajanka žijící v Izraeli. Je jí 92 let. Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake řekl, že pro ni ministerstvo vyslalo auto, které ji po příletu odvezlo do hotelu. S novináři se nesetkala.

Do Izraele mají ještě ve čtvrtek odstartovat další tři repatriační lety z Prahy, zemi chce podle informací velvyslanectví v Tel Avivu opustit ještě asi 130 českých občanů. Všichni se vejdou do tří naplánovaných repatriačních letů, sdělil Drake. Ve čtvrtek večer je v plánu odlet posledního repatriačního letu vypraveného českou vládou.

Fotogalerie
58 fotografií