Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko evakuovalo z Izraele už přes 200 lidí. Černochová zmínila „dobrodružný“ let a rozdala suvenýry

Autor: unj, lig - 
13. října 2023
07:19

Na vojenské letiště v Kbelích přiletěl nad pátečním ránem pátý vojenský speciál a repatriované Čechy na terminálu vítala ministryně obrany Jana Černochová (49, ODS). Za „dobrodružný“ let strojem CASA rozdávala unaveným cestujícím suvenýry – batůžky s logem ministerstva obrany.

„Děkujeme za trpělivost lidem, kteří dneska tady přistáli v tomhle letadle, které úplně není ideální, aby v něm se v něm přepravovaly osoby,“ prohlásila ministryně. „Jsme rádi, že jsou všichni v pořádku, snad to pro ně byl i takový zážitek, tímhle letounem se jen tak někdo neproletí.“ Rezort obrany měl na přepravu k dispozici dvě letadla Airbus, jedno velké a jedno malé. „Ten velký se naneštěstí porouchal, takže jsme nechtěli nic riskovat a do Izraele jsme vyslali právě letoun CASA,“ vysvětlila šéfka obrany.

Zatím se do Česka podařilo dostat 232 osob a dva psy, malého mopse a urostlého dobrmana, který přiletěl právě v letadle CASA.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Pro dceru to byla hra

Ruth byla s manželem a dvouletou dcerkou na návštěvě rodiny ve středním Izraeli. Když v sobotu začaly znít sirény, nemohli uvěřit, co se děje. „Všichni jsou v šoku, nikdo útok Hamásu nečekal,“ prozradila Češka. Naštěstí bydleli v bytě se zabudovaným krytem, takže jen běhali „tam a zpátky“. „Měli jsme vždycky asi jen minutu a půl na to, se schovat. Dceři jsme z toho udělali hru, aby se nebála. Museli jsme zůstat v klidu a nestresovat se hlavně kvůli ní,“ vysvětlila.

 Původně se chtěli vrátit až na konci října, ale nakonec se rozhodli odletět. „Zaregistrovali jsme se do systému Drozd a pak mi přišel e-mail, jestli máme zájem odletět repatriačním letem. Nebylo to složité.“ Teď už je tříčlenná rodina v bezpečí v Česku, Ruth si dokonce pochvalovala armádní letadlo, kterým přiletěli na vojenské letiště v Kbelích kolem jedné ráno. „Let byl příjemný, vojáci mají fakt dobrá letadla,“ pousmála se nakonec.

Video  Ministryně obrany Jana Černochová u příletu letounu CASA v pražských Kbelích  - BleskúDavid Malík
Video se připravuje ...

krapotkin ( 13. října 2023 12:34 )

Je vidět, že si ministerstvo války dost ulilo stranou, aby mohla hlavní válečná štváčka rozdávat batohy, snad tam byla aspoň skromná svačinka. N abatůžcích byla snad i siluleta F 35 jako symbol vládní rozhazovačnosti a bl*osti.

krapotkin ( 13. října 2023 12:31 )

Třeba jo, ale po předložení zbrojního průkazu. Ozbrojení hohou být v tomto státě jen bývalý komouši.

yarda ( 13. října 2023 12:21 )

Ze by tam místo baťůžků nahnala polní kuchyni a rozdávala teplé snídaně?

Kuba Kubeš ( 13. října 2023 11:46 )

Populistické gesto, nic víc.

fido2 ( 13. října 2023 11:15 )

Třeba velkou šup zpátky. Psy nechat tady, ti za nic nemohou.

Zobrazit celou diskusi