Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Otřesné snímky z Pásma Gazy: Těla mrtvých ukládají do zmrzlinářské dodávky!

Autor: rc, ČTK - 
16. října 2023
09:50

Izrael pokračuje v odvetných útocích na Pásmo Gazy. Situace Palestinců, kteří nemají z úzkého pobřežního pásu o velikosti menší než Praha kam uniknout, je podle mezinárodních organizací kritická. Svět nyní obletěly fotografie, které zachycují situaci v místní nemocnici. Zdravotníci jsou údajně nuceni ukládat těla mrtvých dětí do zmrzlinářské dodávky. Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy navíc uvedlo, že každých pět minut někdo zemře.

Izrael také v noci na pondělí 16. října pokračoval v útocích na Pásmo Gazy a jih Libanonu, kde míří na cíle radikálního hnutí Hizballáh. Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) mezitím podle serveru BBC News varoval, že zásoby pohonných hmot v nemocnicích v Gaze vydrží jen 24 hodin, a pak budou zdravotnická zařízení bez elektřiny, což ohrozí tisíce pacientů na životě. „Vypnutí záložních generátorů by ohrozilo životy tisíců pacientů,“ uvedla OCHA.

Generální tajemník OSN António Guterres uvedl, že Blízký východ je na hraně propasti. „Byly zabity tisíce lidí, včetně žen a dětí. V Gaze už dokonce docházejí pytle na mrtvoly,“ nechal se slyšet šéf UNRWA Philippe Lazzarini. Podle agentury Reuters úřady v Gaze zvažují, že budou kopat masové hroby.

Zmrzlinářské vozy jako márnice

Situace je kritická i v nemocnici al-Aksá ve městě Dajr al-Balah. Jak uvedl britský deník Daily Star, zdravotníci nemají kam ukládat mrtvé. Márnice na místě jsou přeplněné nebo poškozené izraelskými raketovými útoky. Těla obětí tak začali zaměstnanci ukládat do zmrzlinářských dodávek. Na snímcích je zachycen moment, kdy zdravotníci odnáší tělo v pytli z nemocnice a ukládají jej do dodávky. „Márnice v nemocnici se zhroutily,“ uvedl jeden ze zaměstnanců. „Nemocnice byla nucena přivézt studené lednice, aby do nich těla uložila,“ dodal.

Smrt „každých 5 minut“

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze navíc uvedlo, že situace je kritická natolik, že „každý pět minut“ někdo zemře. „Zdravotnická zařízení v severní Gaze nadále přijímají příliv zraněných pacientů a snaží se fungovat nad maximální kapacitu. Donutit více než dva tisíce pacientů k přesídlení do jižní Gazy, kde jsou zdravotnická zařízení již na maximální kapacitu, by se mohlo rovnat rozsudku smrti,“ uvedla podle informací britského deníku Světová zdravotnická organizace, která tímto prohlášením reagovala na výzvu Izraele, aby civilisté opustili severní část Gazy a přesunuli se na jih.

Lékař Mohammed Qandeel, který pracuje v nemocnici Násir ve městě Chán Júnis uvedl, že na jednotce intenzivní péče v současné chvíli mají pětatřicet pacientů na ventilátorech a dalších šedesát na dialýze. „Všichni tito pacienti jsou v ohrožení života, pokud bude odpojena elektřina.“

Alespoň trochu zlepšit situaci by mohlo otevření hraničního přechodu Rafáh mezi Egyptem a Pásmem Gazy, kudy by do jinak zcela uzavřené oblasti mohla začít proudit humanitární pomoc.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Hamás se připravoval útok na Izrael několik měsíců.  - Hamás
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání