Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Irit před Hamásem zachránil váleček a vysavač: S dcerou se zabarikádovala v protiraketovém krytu

Autor: vja, lig - 
15. října 2023
15:59

Izraelská žena a její dcera přežily 12hodinové obléhání kibucu ze strany Hamásu. Život jim zachránila provizorní barikáda vytvořená za pomoci vysavače a válečku na těsto. Další Izraelci se před teroristy Hamásu schovávali v křoví či pod mrtvolami, píše CNN.

Když se Irit Lahavová, obyvatelka kibucu Nir Oz, dozvěděla, že bojovníci Hamásu v sobotu 7.října pronikli do jejich komunity, uchýlila se s dcerou do bezpečné místnosti, jako by šlo o „běžné bombardování“, na které jsou v oblasti podle jejích slov zvyklí už roky. Brzy si však uvědomila, že místnost, která dříve sloužila jako protiletecký kryt, je špatně vybavena k tomu, aby zabránila postupujícím bojovníkům - nemá totiž ani zámek.

Všechny izraelské budovy postavené po roce 1993 musí mít protiletecké kryty - místnosti s betonovými stěnami a těžkými ocelovými dveřmi. Tyto jsou však navrženy tak, aby odolaly raketovému útoku, nikoliv ozbrojenému vpádu. Dveře jsou těžké, ale nemají zámky.

Zatímco kolem ní probíhaly boje, Lahavová se horečně obracela na svou rodinu a ostatní obyvatele kibucu s prosbou o radu. „Všude byla slyšet střelba a vybuchující granáty. Tak se snažím přijít na to, co mám dělat. Chystají se dostat do dveří? Jak mám zajistit, aby byly zamčené? Začala jsem psát a volat lidem z kibucu, jak zamknout dveře, nikdo však nevěděl,“ uvedla Lahavová.

Záchrana nakonec přišla z nepravděpodobného místa, když jí bratr poslal fotku, jak zapříčil dveře dvěma košťaty. „Pomyslela jsem si, že nemám žádná košťata. Jak bych to udělala? Ale pak jsem si vzpomněla, že mám váleček, který jsem zapříčila s vysavačem Dyson,“ řekla Lahavová.

„Je těžké si představit, že prostě umřete, když se k vám dostanou. Ty věci jsem prostě zapříčila o dveře. Měla jsem hrozný strach,“ dodala. Když Lahavová sestavovala provizorní barikádu, slyšela podle svých slov mužské hlasy, jak křičí a „všudypřítomné bušení“. „S dcerou jsme nemohly dělat nic jiného, než se objímat a schovávat se ve tmě. Byla jsem si jistá, že ať udělám cokoli, vysavač a váleček to nevydrží, ale vydrželo to,“ uvedla.

Lahavová řekla, že ona a její dcera pocítily úlevu, když po „osmi nebo deseti minutách křiku a střílení do všeho možného“ útočníci jejich dům opustili. Úleva však netrvala dlouho, protože přibližně o hodinu později se vrátili další bojovníci a „znovu se snažili prolomit dveře“, uvedla. „Bylo to tak děsivé,“ řekla Lahavová CNN. „Pak přišli potřetí znovu. Bylo to jako nekonečná noční můra.“ Lahavová odhaduje, že 30 % lidí žijících v kibucu buď zemřelo, nebo bylo uneseno během sobotních překvapivých útoků.

Schovávali se v keřích i pod mrtvými

Bojovníci Hamásu také zabili či zajali rukojmí na hudebním festivalu Nova v zemědělské oblasti poblíž hranic Gazy a Izraele. Mezi diváky byl toho dne i Rafael Zimerman, který přežil díky tomu, že se ukryl v bunkru a zakryl se těly, aby nebyl odhalen.

Zimerman řekl Andersonovi Cooperovi ze CNN, že on a jeho přátelé nejprve utíkali před dopadajícími raketami. Následně nasedli do auta, které je odvezlo do nedalekého bunkru, kde se skrývali další lidé. Podle svých slov byl blízko zadní části bunkru, protože se tam dostal jako jeden z prvních z asi 50 lidí. Slyšel však, jak policie bojuje s útočníky u vchodu.

Zimerman uvedl, že v jednu chvíli byl do bunkru vhozen slzný plyn. „Nedalo se tam dýchat,“ řekl. Po použití plynu vnikli útočníci do bunkru a začali střílet a házet zábleskové granáty. „Jen jsem se zakryl mrtvými lidmi, spoustou mrtvých lidí,“ řekl. „Zůstal jsem tam uvnitř celé hodiny a čekal, až umřu, víte?,“ uvedl. Zimerman, který má po útoku zranění od střepin, řekl, že byl jedním z hrstky lidí, kteří se z bunkru dostali živí.

Pětadvacetiletá Lee Sasiová, která se také choulila v bunkru, uvedla, že viděla, jak jejího strýce a další ženu v krytu zasáhly střepiny granátu. „Viděla jsem tolik věcí, že to ani nedokážu popsat. Viděla jsem vnitřnosti, měla jsem krev po celém těle. Museli jsme se zahrabat pod ty mrtvoly, abychom se ochránili před granáty a kulkami,“ řekla Jakeu Tapperovi z CNN. Podle Sasiové někteří z jejích známých, kteří přežili, „nemohou po tomto utrpení ani mluvit“. „Nejsou schopni jíst. Nespí,“ dodala.

Amir Ben Natan, další účastník festivalu, přežil díky úkrytu v křoví. Natan řekl, že se rozhodl neutíkat na nedaleké pole, kam prchalo mnoho dalších lidí. Toto rozhodnutí mu možná zachránilo život, protože video, které získala CNN, dokazuje, že několik z těch, kteří se přes pole snažili prchnout, bylo později zastřeleno.

„Viděl jsem po své levé straně keř a napadlo mě, že bych se tam mohl schovat, a rozhodl jsem se, že je to nejspíš nejlepší možnost,“ řekl Natan. „Asi po hodině přijeli dva policisté a řekli nám, abychom se odtamtud přesunuli. Byl jsem tam s několika dalšími lidmi,“ dodal Natan.

„Necítil jsem se v bezpečí, takže jsem se krátce (poté) rozhodl znovu se schovat v jiném křoví. Věděl jsem, že mě kdykoli může zasáhnout kulka, granát nebo něco jiného. A pak po chvíli bylo ticho a já slyšel, jak kousek od nás hovoří teroristé. Jen jsem se modlil, aby nás neobjevili.“ Izraelští záchranáři napočítali po masakru poblíž místa konání festivalu Nova asi 260 těl.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online
Video  Propustí Hamás unesené dívky? České děti v pásmu Gazy. A Felix s Dádou zdrcení nemocí dcery. 
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi