Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Co je Hizballáh a jakou roli bude hrát ve válce Hamásu proti Izraeli?

Autor: ver - 
22. října 2023
05:00

Hizballáh neboli Strana Boží je jedním z nejvýznamnějších islamistických hnutí na Blízkém východě. Sídlí v Libanonu a její součástí je i silné vojenské křídlo, které způsobuje obavy západnímu světu v probíhající válce Izraele s Hamásem. Organizace má v zemi významný vliv, vlastní televizní stanice, rozsáhlou síť sociálních služeb včetně klinik a škol a její rozrůstající se obchodní zájmy, legální i nelegální, přinášejí hnutí stovky milionů dolarů. Informuje o tom britský The Guardian

Široká škála zdrojů a úzké vazby na Írán a Sýrii pomohly Hizballáhu překonat četné problémy během jeho 40leté existence. Íránské Islámské revoluční gardy hrály klíčovou roli v samých začátcích organizace, kdy působily jako mentor nově vznikajícího hnutí. Hizballáh je důležitou organizací v celém blízkovýchodním regionu a jeho zástupci byli údajně nasazeni do Iráku, aby vycvičili šíitské milice, a do Jemenu proti povstalecké skupině Hútíů. 

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Krvavá historie

Od svého založení skupinou radikálních šíitských duchovních v roce 1982 je Hizballáh obviňován z množství krvavých násilných činů v Libanonu, Izraeli a dalších zemích. Odborníci na terorismus hnutí považují za průkopníka masových sebevražedných útoků.

Hizballáh, označený za teroristickou organizaci Spojenými státy, Izraelem i dalšími zeměmi, ovládá většinu libanonských šíitských oblastí, a to jižní Bejrút, jižní Libanon a východní údolí Bekaa.

Vztahy mezi Hizballáhem a palestinským Hamásem nebyly vždy tak dobré, jak je tomu nyní. Hamás je odnoží sunnitského hnutí Muslimské bratrstvo, zatímco ideologickým pramenem Hizballáhu je Íránská revoluce.

Tyto dvě skupiny se názorově rozešly mimo jiné kvůli krizi v Sýrii během občanské války, kdy Hamás odmítl podpořit vládu Bašára al-Asada. Zástupci obou organizací se však pravidelně schází a spojuje je společný cíl v podobě zničení Izraele. 

Ačkoliv pro to neexistují jasné důkazy, experti spojují vliv Hizballáhu i se zvěrstvy, jichž se Hamás od 7. října dopouští v Izraeli. „Není pochyb o tom, že Hamás se s Hizballáhem radil (o útoku na Izrael, pozn.red.). Bylo to jako z příručky Hizballáhu,“ řekl Matthew Levitt z Washingtonského institutu pro politiku Blízkého východu.

Současná hrozba

Hizballáh má sílu 20 000 bojovníků, mnoho z nich je kvalitně vycvičeno a dobře vyzbrojeno a jejich řady mohou být rychle rozšířeny povoláním 30 000 brigádníků.  „A to nepočítáme hůře vycvičené pomocníky, kteří jsou připraveni se k hnutí přidat,“ řekl Naveed Ahmed, nezávislý analytik specializující se na Hizballáh. 

Mnoho velitelů Hizballáhu získalo užitečné zkušenosti v bojích v Sýrii, kde se organizace masově rozšířila, aby posílila Asadův režim. Experti tvrdí, že základnu Hizballáhu v jižním Libanonu v současné době brání systém bunkrů, tunelů a podzemních skladišť.

Kromě toho má Hizballáh obrovské zásoby raket s dlouhým doletem, které by mohly zasáhnout téměř jakékoliv místo v Izraeli. Nedávné izraelské nálety v Sýrii byly pravděpodobně zaměřeny na zastavení dalších dodávek, které Hizballáh dostává od Íránu.

„Jsou po zuby ozbrojení. Mají nahromaděné rakety, spoustu dělostřeleckých granátů, mají drony s dlouhým dosahem schopné nést těžký náklad. Je to velmi obratná a vyspělá vojenská organizace,“ řekl Ahmed.

Válka Izraele s Hamásem

Napětí podél izraelské hranice s Libanonem je velmi vysoké. Došlo k několikadenním střetům a několika úmrtím. V úterý do města Metula na severu Izraele dopadla protitanková střela odpálená z Libanonu. Izraelské obranné síly reagovaly zapojením dělostřelectva a nálety. Desítky vesnic jižně od hranic byly evakuovány.

Pokud se vůdci Hizballáhu (nebo pravděpodobněji Teherán) rozhodnou pro vyhrocení současné situace, mohlo by to vést ke krvavému a obtížnému konfliktu, který by Izrael musel vést na dvou frontách, a k jeho potenciální eskalaci se zapojením Sýrie, Íránu, Spojených států a dalších zemí. 

Někteří analytici se domnívají, že Hizballáh, ačkoliv je jednou z jeho hlavních ideologií zničení Izraele, má příliš mnoho co ztratit, než aby riskoval otevřený konflikt. Mnozí naznačují, že Hizballáh se už nějakou dobu snaží vyvolat krátkou válku, většímu konfliktu se ale chce vyhnout. 

Dalším faktorem, který vstupuje do hry, je masivní americká pomoc, která v současné době proudí do východního Středomoří, a která je do oblasti zasílána s jasným záměrem zastrašit Hizballáh a jeho patrony v Teheránu.

„Nikdo, ani suverénní národ, nebude ignorovat dvě skupiny letadlových lodí. Hizballáhu to nezabrání v malých útocích, ale přiměje ho to velmi pečlivě přemýšlet o tom, zda vykonat něco většího,“ řekl Levitt.

Co se stane, až bude zahájena očekávaná izraelská pozemní ofenzíva do Gazy, je otázka. Mluvčí Hizballáhu popsal jeho dosavadní útoky jako „varování“ Izraeli. Vysocí představitelé Hizballáhu opakovaně prohlásili, že nebudou stát stranou. 

Video  Český expert o Hamásu, Putinovi i dopadu na Ukrajinu. Proč teror Rusům vyhovuje?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi