Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Je v Česku vyšší riziko teroristického útoku? Fiala promluvil o Izraeli i migrantech

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
19. října 2023
17:39
Autor: ČTK, simao, lig - 
19. října 2023
14:15

Bezpečnostní rada státu (BRS) dnes odpoledne řešila dění v Izraeli i situaci na hranicích Česka. Na tiskové konferenci vystoupil premiér Petr Fiala (ODS) a policejní prezident Martin Vondrášek. „České republice bezprostřední nebezpečí nehrozí, nezvyšuje se riziko teroristických útoků a všechny příslušné složky dělají to, co je potřeba, k tomu, abychom i preventivně chránili všechny rizikové objekty a akce,“ vzkázal Fiala. Řešila se přitom i situace kolem nelegální migrace a zachytávání pašeráckých skupin.

„Nejdůležitějším úkolem státu je zajistit bezpečnost svých občanů,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS) po mimořádném jednání Bezpečnostní rady státu. „Tím hlavním tématem byla samozřejmě situace v Izraeli a na Blízkém východě a vliv, který tato situace, eskalace napětí, teroristické útoky Hamásu mají na ČR a bezpečnostní situaci v Evropě,“ vysvětloval Fiala. 

„Důležitá zpráva pro občany ČR je tato: České republice žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí, žádným způsobem se nezvýšilo riziko možného teroristického útoku v ČR,“ oznámil Fiala.

Fiala: Bezpečnost občanů nepodceňujeme

„Izrael má plné právo na obranu vlastní země, my jsme v kontaktu s našimi izraelskými přáteli, mají naši plnou podporu. Současně jsme si vědomi všech těch dopadů situace na Blízkém východě a zvýšeného napětí, proto se připravujeme - a k tomu sloužila i dnešní Bezpečnostní rada státu - na všechny možné scénáře, i když jsou třeba velmi nepravděpodobné (...) Bezpečnost občanů nepodceňujeme, problémům se snažíme předcházet, proto jsme také přistoupili k sadě preventivních opatření, která chrání rizikové objekty a rizikové akce,“ doplnil Fiala.

Izrael aktuálně útočí v Pásmu Gazy poté, co ozbrojenci hnutí Hamás 7. října vypálili tisíce raket na Izrael, pronikli na jeho území, zavraždili stovky civilistů a dalších téměř 200 vzali do Gazy jako rukojmí. Při odvetném izraelském bombardování Pásma Gazy zemřelo 3300 lidí, uvedla palestinská ministryně zdravotnictví Maj Kajlová. Čeští politici vyjadřují podporu Izraeli opakovaně, zemi minulý týden navštívil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Řešili i propalestinské protesty

 

Účastníci dnešního jednání ve Strakově akademii probírali i otázku přístupu k propalestinským demonstracím.

Policejní prezident Martin Vondrášek připomenul, že v Česku existuje právo pokojně se shromažďovat. Organizátoři akcí však mají povinnost je nahlašovat příslušným správním úřadům a ty na místě rozhodují, zda jsou důvody je případně rozpustit. Na místě má policie nicméně vždy specialisty na extremismus, kteří jsou připraveni reagovat v případě, že by cokoli vybočilo z linií daných českým právním řádem, uvedl Vondrášek. Zmínil i dlouhodobou spolupráci s bezpečnostními analytiky.

S protesty se v posledních dnech potýká Německo, zvýšená bezpečnostní opatření kvůli incidentům na svém území zavedly i Belgie a Francie. Protesty v Německu vypukly po úterním výbuchu v nemocnici v Pásmu Gazy, kde podle palestinských úřadů ovládaných radikálním hnutím Hamás zemřely stovky lidí.

Zatímco Hamás připisuje odpovědnost izraelskému bombardování, Izrael tvrdí, že nemocnici zasáhla palestinská raketa. V Belgii zvýšená opatření reagovala na zastřelení dvou švédských fotbalových fanoušků Tunisanem, který se hlásil k teroristické organizaci Islámský stát (IS). Ve Francii je kvůli ubodání učitele vyšetřovaný dvacetiletý mladík, který se též přihlásil IS.

 

Situace kolem nelegální migrace

Bezpečnostní rada státu řešila i situaci kolem nelegálních migrantů. Opatření na hranicích v posledních týdnech kvůli migrační vlně posílilo Česko, ale i okolní země.

ČR dva týdny dělá namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem. Obnovení kontrol na německé straně hranic s ČR naopak oznámila v pondělí spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová, od středy kontroluje namátkově hranice s Českem také Rakousko.

„My postupujeme tak, abychom zabránili vstupu nelegálních migrantů na naše území, abychom přerušili trasy, kterými nelegální migrace a organizace pašeráckých zločineckých skupin probíhá přes naše území a zároveň, a to je důležité, také konstruktivně jednáme a hledáme společné evropské řešení. I přes rostoucí čísla počty nelegálních migrantů v ČR jsou výrazně nižší, než v minulých letech. A my pro to děláme hodně,“ ujišťoval Fiala.

Česko dál odmítá jakoukoliv formu přerozdělování nelegálních migrantů, uvedl Fiala. „Léta se o tom mluví, ale ty evropské nástroje v ruce nemáme,“ poznamenal Fiala. „Skutečně naším cílem musí být, aby se tito lidé do Evropy vůbec nevydávali, abychom nepodporovali žádnými kroky jako EU pašeráky a obchodníky s lidským neštěstím,“ poznamenal Fiala.

Zavádět uvnitř Schengenského prostoru kontroly - byť namátkové - mezi jednotlivými státy, není podle Fialy výhodné a dlouhodobé řešení, je třeba se opět více soustředit na vnější hranice EU a nalézt řešení na celoevropské úrovni.

Klarka Klarka ( 21. října 2023 08:40 )

Z Izraele Ukrajinci žádají o pomoc, ochranu a možnost návratu domů garancí bezpečí Zelenskyjho...toto se v českých médiích nepíše.
Ukrajinci z Česka zpět na Ukrajinu! Z Polska utíkáte , neboť podpora žádná! Dle UA z Izraele je to UA bezpečná! Díky Vám ČR přestává být bezpečná!Moc chlastáte! Vadí mi vaše opilecké řvaní a zpěv pod okny! Ukrajinky nevyjímaje! Nádo poidtí domoj!

Avice Jinotka ( 20. října 2023 11:18 )

SAMOZŘEJMĚ JDE O TOHO FIALOVÉ BL-EČKA Z Brna-

Avice Jinotka ( 20. října 2023 11:17 )

tohoto bl-a když vidím, udělá se mi špatně. Větší nemehlo, lháře, neschopu, vlezdo***ku a ukrajinsjkého fanatika jsme ve vládě už mít nemohli. Naše občany okrádá kde se dá i nedá, takový grázl v obleku tu ještě VE VLÁDĚ NEÚŘADOVAL.

st.rec ( 20. října 2023 08:20 )

Riziko teroru z cizích států tady nehrozí,všichni to vzdávají protože (zatím)neODSunutí teroristi si nikoho ke korytu nepustí.A představa že se dvě nebo tři teroristické skupiny vymlátí navzájem je utopie.

Jirik-ta ( 20. října 2023 08:19 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa