Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poláci po volbách vyhlíží novou vládu. Prezident Duda si zve všechny šéfy stran

Autor: ČTK - 
19. října 2023
10:25

Polský prezident Andrzej Duda pozve příští týden na konzultace zástupce všech uskupení zastoupených v novém parlamentu, uvedl dnes v rozhlasové stanici Rádio Zet prezidentův poradce Marcin Mastalerek. Prezidentská kancelář mezitím podle televize TVN 24 oznámila, že prezident bude příští úterý a ve středu postupně jednat se zástupci jednotlivých uskupení, a to v pořadí podle výsledků nedělních voleb.

V nedělních volbách sice nejvíce hlasů získala strana Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského, která je u moci již dvě volební období za sebou, ale přišla o většinu v Sejmu, klíčové dolní komoře parlamentu. Tu mají tři opoziční uskupení, která v nedělním klání skončila na druhé, třetí a čtvrté příčce – Občanská koalice bývalého premiéra Donalda Tuska, Třetí cesta a Nová levice. V novém Sejmu bude zastoupena také krajněpravicová Konferderace.

U prezidenta Dudy byl již ve středu premiér Mateusz Morawiecki. Podle vládního mluvčího šlo o „rutinní setkání“, ale Mastalerek v Rádiu Zet reagoval na spekulace médií, že právě Morawieckého prezident pověří úkolem vytvořit novou vládu. „To jsou spiklenecké teorie,“ řekl poradce s tím, že šlo o běžnou schůzku, domluvenou ještě před volbami, a jednalo se o prioritách polského předsednictví v Evropské unii. O nové vládě se podle něj vůbec nemluvilo.

Ústava počítá s třemi možnými kroky po volbách: první patří prezidentovi, který svolá první zasedání nového Sejmu a Senátu do 30 dnů od voleb. Na prvním zasedání Sejmu musí dosavadní premiér podat demisi a prezident ji musí přijmout. Odstupující vláda pak plní své povinnosti až do vzniku nového kabinetu. Prezident pak nominuje nového premiéra, přičemž obvykle jde o politika navrženého parlamentní většinou. Navržený premiér pak navrhne prezidentovi novou vládu. Prezident následně během 14 dnů od prvního zasedání Sejmu jmenuje novou vládu. Nový premiér během 14 dnů od jmenování požádá Sejm o důvěru. Pokud ji vláda nezíská, iniciativu přebírá Sejm. Pokud by se vládu nepodařilo vytvořit ani na třetí pokus, prezident musí vypsat nové volby.

Média připouštějí, že prezident může svěřit úkol sestavit novou vládu prakticky komukoliv, výsledek voleb v tom nehraje roli. V praxi ale kandidát PiS nebude mít šanci vytvořit novou vládu, pokud nedokáže získat část opozičních poslanců k požadované většině 231 hlasů. V druhém kroku však iniciativa náleží Sejmu, ve kterém má dosavadní opozice většinu 248 poslanců, a tak může přečkat první kroky prezidenta a PiS, než vytvoří vládu, jejíž přísahu bude muset šéf státu přijmout.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi