Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rasistický plakát? Politička pobouřila fotkou v burce, Sannu Marinovou čekají těžké volby

Autor: ČTK, simao - 
28. března 2023
07:12

Ve Finsku se začátkem dubna uskuteční volby, v nichž se očekává těsný souboj sociálních demokratů premiérky Sanny Marinové s konzervativci z Národní koaliční strany a s nacionalistickou Stranou Finů. Ta tento měsíc vyvolala kritické reakce řady politiků a voličů plakátem, který mnozí označili za rasistický, uvedl server Euronews. Sdílela ho mladá finská politička Laura Jokelaová.

Laura Jokelaová, která kandiduje v metropoli Helsinkách, plakát zveřejnila na svých účtech na sociálních sítích a uvedla, že ho bude rozdávat také jako leták svým stoupencům.

Na levé straně obrázku je vidět polovina obličeje Jokelaové se slovy „víte proč“ ve finštině a s logem Strany Finů. Na pravé straně je tvář mladé političky zahalena burkou a doprovozena nápisem: „Východ Helsinek. Jako odcestovat do ciziny?“

„Pokud někomu připadá ten obrázek rasistický, pak se musí zeptat sám sebe, proč tomu tak je,“ řekla 31letá Jokelaová serveru Euronews. „Jestliže je tím důvodem Finka, která má na sobě burku, pak se můžete zamyslet nad vlastními předsudky a nad tím, proč to vyvolává negativní pocity,“ dodala.

Někteří diskutéři na internetu politickou reklamu Jokelaové podpořili. „Odvádíte skvělou práci,“ napsal jeden z nich, zatímco další nabídl, že političce pomůže letáky rozdávat. Jiný muž uvedl, že je „hanba, že nemůžeme dělat nic se zločinci z řad imigrantů, kteří zaplavují Finsko“. Policie je podle něj bezmocná.

Většina komentářů ale kritizovala postoj Jokelaové a Strany Finů, jejíž nejpopulárnější kandidát a bývalý stranický vůdce i další poslanci v minulosti čelili obviněním u soudu v případech souvisejících s rasismem.

Chtějí omezit migraci

Lídryně Strany Finů Riikka Purraová pak slibuje, že pokud vyhraje volby, její strana přímo omezí migraci. „Chceme zásadně snížit imigraci, která je pro naši zemi škodlivá,“ tvrdí. „Imigrační politika, kterou už nějakou dobu uplatňuje Dánsko a kterou chce nyní pod novou pravicovou vládou zavést Švédsko, je blízká tomu, co by Strana Finů chtěla uplatňovat ve Finsku,“ prohlásila Purraová.

Zasáhnout chce politička proti migrantům ze zemí „mimo Evropskou unii“. To se ale netýká Ukrajiny, kterou bude Strana Finů v případě volebního vítězství prý maximálně podporovat, stejně jako ukrajinské uprchlíky přicházející do Finska.

„Ukrajina musí tuto válku vyhrát. Musíme Ukrajinu podporovat, jak těžkými zbraněmi, tak humanitární pomoci i dalšími prostředky,“ podotkla Purraová.

Aliová: Nemůžeme zůstat zticha

„Chtějí samozřejmě upoutat naši pozornost a chtějí, abychom reagovali,“ prohlásila sociální demokratka Habiba Aliová, která je členkou městské rady ve městě Espoo, nacházejícím se západně od Helsinek. „My ale zároveň nemůžeme zůstat zticha a jen tak přihlížet jejich rasistickým projevům,“ dodala.

Aliová již dříve poukazovala na rasově a genderově motivované slovní útoky, jimž čelila v kampani před minulými finskými parlamentními volbami. Terčem výhrůžek znásilněním a dalšími typy násilností se podle svých slov stala především proto, že je žena z rodiny imigrantů.

Poslanec Suldaan Said Ahmed, který se narodil v Somálsku a letos kandiduje za Svaz levice, žije na východním předměstí Helsinek. „Měli by si uvědomit, v jaké době žijí. Finsko je v současnosti velmi rozmanitou zemí a je mnoho způsobů, jak být Finem,“ řekl serveru Euronews Ahmed, který se během předvolební kampaně v roce 2019 stal terčem evidentně rasově motivovaného násilného útoku.

Rozmanitý východ Helsinek

Aktivisté z nacionalistické Strany Finů v minulosti opakovaně označili východní část Helsinek, která je domovem velké multikulturní komunity, za nebezpečnou zónu. Ozan Yanar, který na východě metropole vyrostl a v letošních volbách kandiduje za Zelený svaz, považuje tato tvrzení za nepodložená.

„Východní Helsinky jsou velmi pěkná oblast, kde žijí Finové různého původu. Všechny předsudky spojované s východem Helsinek jsou chybné,“ prohlásil. „Politiky, kteří se snaží přitáhnout pozornost podobnými kritikami hlavního města, neberu vážně,“ dodal Yanar, který se narodil v Turecku a jako teenager přišel do Finska.

Strana Finů není v předvolební kampani obviňována z rasistických komentářů poprvé. Při volbách do Evropského parlamentu v roce 2019 mládežnické křídlo strany na sociálních sítích sdílelo příspěvek, který zobrazoval dva lidi tmavé pleti. Strana v příspěvku vybízela voliče, aby hlasovali pro ni, „pokud nechtějí, aby budoucnost Finska vypadala takto“.

V průzkumu zveřejněném minulé úterý opoziční konzervativní Národní koaliční strana těsně vedla s 20,8 procenta před vládnoucími sociálními demokraty premiérky Sanny Marinové a Stranou Finů, kteří získali shodně 19,3 procenta. Volby se uskuteční již 2. dubna.

Video  7 věcí, které jste nevěděli o Sanna Marin  - Videohub
Video se připravuje ...

boroboro ( 28. března 2023 11:20 )

Problémy máš hlavně ty, a to se vzděláním, z pravopisu ve tvém výkřiku bolí oči!
Naštěstí o pomoci Ukrajině rozhodují jiní, než přihlouplí omezenci tvého typu. Sláva Ukrajině!

Zobrazit celou diskusi