Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tisíce lidí truchlily za padlého obránce Da Vinciho (†27): U rakve Zelenskyj i finská premiérka

Aktualizováno -
10. března 2023
17:05
Autor: ČTK - 
10. března 2023
16:36

Tisíce lidí dnes dorazily do centra Kyjeva na rozloučení s padlým ukrajinským obráncem Dmytrem Kocjubajlem známým pod přezdívkou Da Vinci. Pietního shromáždění se zúčastnili i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, finská premiérka Sanna Marinová, která je v ukrajinské metropoli na oficiální návštěvě, nebo velitel ukrajinské armády Valerij Zalužnyj. Informoval o tom server BBC News.

Sedmadvacetiletý Kocjubajlo zemřel tento měsíc při bojích s ruskými invazními jednotkami u Bachmutu na ukrajinském Donbasu.

Kocjubajlo byl na frontě od roku 2014, kdy po ruské anexi Krymu propukla na východě Ukrajiny válka s proruskými separatisty podporovanými Moskvou. Hned v prvním roce svého působení byl v Doněcké oblasti těžce raněn při tankové palbě. V roce 2021 mu Zelenskyj udělil vyznamenání Hrdina Ukrajiny. Kocjubajlova přezdívka podle ukrajinského serveru Hromadske souvisí s tím, že snil o kariéře umělce a studoval na uměleckých školách.

Zádušní mše za Kocjubajla se odehrála v kyjevském chrámu svatého Michala, který je spojován s bojem za ukrajinskou nezávislost. Během lidového povstání na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdanu Nezaležnosti) v roce 2014 v něm vznikl provizorní lazaret pro raněné.

Mezi těmi, kdo dnes přišli položit květiny na Da Vinciho rakev, byli i ukrajinský prezident a finská premiérka, v první řadě byl mj. i ministr obrany Oleksij Reznikov.

Video  Generál Jiří Šedivý: Válku jsem nepředpokládal  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

22:57
Dnes

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
Dnes

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:26
Dnes

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa