Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Krádež hřebce Putinova řezníka: Kadyrovův kůň zamíří do Ruska? Loňský pokus o únos nevyšel

Autor: Helena Lacinová, M. Voldřich - 
8. března 2023
05:00

Jak se krade českým státem zabavený hřebec čečenského vůdce Ramzana Kadyrova (46)? To se teď snaží zjistit policie, protože anglický plnokrevník Zazou (16) zmizel ze stáje Darhorse u Roudnice nad Labem. Údajně beze stop!

Kůň Putinova oblíbence, který byl zabaven kvůli ruské anexi Krymu v roce 2014, se podle policie vypařil ze stáje v Krabčicích v noci z pátku na sobotu. „V prostorách pro ustájení neznámý pachatel odstranil z posuvných dveří jistící řetěz s karabinou a chovného hřebce odvedl,“ uvedla policistka Pavla Kofrová. Hnědák má na čele znak ve tvaru nepravidelné bílé hvězdy, část pravé zadní nohy pod spěnkovým koubkem je rovněž bílá.

Vyšetřovatelé žádají o jakékoliv informace na linku 158. Podle zdroje Blesku odjeli ze stájí zřejmě s nepořízenou. „Dělali tu manévry, ale nenašli otisky prstů ani jiné stopy,“ řekl jeden z chovatelů. Sdílnější nebyl ani majitel Rostistav Kopecký. „Do ukončení vyšetřování nesmíme poskytovat informace,“ řekl. Odmítl specifikovat způsob zajištění zvířat, i to, jestli je objekt pod kamerovým dohledem. Hřebce koupil Kadyrov v roce 2012 za přibližně 28 milionů korun. Současnou hodnotu policie odhaduje na 400 tisíc.

Čečenský řezník Ramzan Kadyrov se účastnil čečenské války proti Rusku, v roce 1999 však své krajany zradil a přeběhl k nepříteli. Putin následně jmenoval jeho otce Achmata čečenským prezidentem, Ramzan tuto roli převzal v roce 2007. Podle lidsko-právních organizací má Kadyrov ve svém domě soukromou mučírnu, v Čečensku navíc organizuje únosy odpůrců.

Pokus už loni

Již loni v lednu se pokusili dva rusky mluvící muži převézt Kadyrovovy hřebce Zazou a Mikhaila Glinku do Polska. „Vynucovali si, abychom jim koně vydali, že to není náš majetek,“ uvedl pro Radiožurnál Rostislav Kopecký. Ten tehdy krádeži zamezil.

Převoz do Ruska nebude snadný. Odborník na dostihové koně Martin Cáp ze serveru Jezdci.cz tvrdí, že zatím není jisté, zda za únosem hřebce stojí lidé okolo Kadyrova. „Vzhledem k tomu pokusu z loňského ledna se taková hypotéza nabízí, ale nemusí to být jediná varianta,“ řekl Blesku. Podle něj lze koně po Evropské unii volně převážet, mají svůj »pas«, cokoliv nekalého odhalí ale jen namátkové kontroly. Cesta do Ruska by však byla mnohem složitější. „Jasno budeme mít v průběhu týdne, já si myslím, že pokud kůň skutečně míří na východ, tak šance na jeho zachycení nejsou vůbec malé,“ dodal.

O Kadyrovova koně se ve stáji Darhorse staral až do konce loňského roku trenér Arslangirej Šavujev, úspěšný žokej z dob Sovětského svazu. Ten ale v prosinci odjel zpět do vlasti a ve funkci ho nahradil Konstatin Kobzarev, manžel Šavujevovy dcery Anastasie. Oba se o koně nejen starají, ale v Krabčicích podle informací Blesku i bydlí.

Video  Ramzan Kadyrov - bohatství a manželky Putinova muže na černou práci  - Videohub
Video se připravuje ...

risan ( 8. března 2023 12:23 )

jasně a je také poptřeba zmínit, proč vlastně žiješ v ČR a nebydlíš dávno v rusku ?

risan ( 8. března 2023 10:35 )

ten kůň už nezávodí a je chovnej, takže má pořád obrovskou cenu, a 16 let je nic, obvykle se dožívají kolem 25 - 30 let, takže je na vrcholu svých rozmnožovacích sil )

fido2 ( 8. března 2023 09:28 )

Jestli on ho nechce darovat mladýmu ke svatbě.

risan ( 8. března 2023 07:54 )

nejlepší je, koně koupil za 28 milionů korun, .. jeho hodnota se odhaduje na 400 000,- Kč

risan ( 8. března 2023 07:29 )

tvl mají koně za statisíce a nemají tam kamerový systém ? zvlášť, když tam má koně takové ESO jako je ten špinavej vousáč a už se někdo snažl dříve koně ukrást. tipoval bych, že to někdo velmi tučně podmázl )) koně už samozřejmě nenajdou, ten je dávno mimo republiku, tohle nejsou žádní čučkaři jako pan majitel uvedené stáje. Celosvětový trapas )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání