Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rusku příští rok dojdou peníze, varuje kdysi nejbohatší Rus Děripaska. A za co kritizoval vládu?

Autor: mav, lig - 
5. března 2023
09:52

Kreml a provládní propaganda dopad sankcí na ruské hospodářství bagatelizuje, hliníkový magnát Oleg Děripaska (55) to však vidí jinak. „Už příští rok nebudou žádné peníze. Budeme potřebovat zahraniční investory,“ prohlásil ve čtvrtek na Krasnojarském ekonomickém fóru na Sibiři.

„S penězi už jsou vážné problémy, takže se byznys začal otřásat,“ prohlásil Děripaska, jenž v 90. letech ohromně zbohatl na privatizaci hliníkáren. 

Začátkem století byl nejbohatším člověkem v Rusku, po globální finanční krizi let 2007-8 výrazně zchudl, nyní se nachází v páté desítce žebříčku nejmajetnějších Rusů. Ke 3. 3. jeho jmění magazín Forbes odhaduje na 2,9 miliardy amerických dolarů (64 mld. Kč).

Západní sankce dopadají i přímo na Děripasku, USA je na něj uvalily roku 2018 vedle dalších dvou tuctů ruských oligarchů a státních představitelů. Američané ho donutili opustit pozice ve vedení své firmy Rusal - druhého největšího výrobce hliníku na světě, stejně jako v energetické skupině En+.  

Další obvinění přišlo loni v září - a to, že se Děripaska se svými lidmi snažil americké sankce obcházet. Mj. proto, aby v USA jeho přítelkyně mohla porodit (novorozenci automaticky získávají americké občanství); poprvé to vyšlo, před druhým porodem už Jekatěrinu Voroninovou úřady poslaly zpátky, uvádí americké ministerstvo spravedlnosti.

Po zahájení aktuální ruské invaze na Ukrajinu Děripasku na sankční seznamy přidaly i EU, Velká Británie a Austrálie. Mj. přišel o občanství Kypru, který dříve aktivně lákal ruské boháče.

Ideální vztahy však nemá ani s ruskými vládci. Už začátkem bojů Děripaska kritizoval „speciální vojenskou operaci“, respektive varoval, že reakce zbytku světa uvalí Rusko do „dvou staletí zatracení“. Stále to vidí podobně: „Mysleli jsme, že jsme evropská země. Příštích 25 let budeme zase víc myslet na svou asijskou minulost,“ konstatoval teď v Krasnojarsku.

Vládu viní i z nestálého prostředí pro byznys. „Pokud budeme každé čtvrtletí měnit pravidla hry v závislosti na nějakých problémech, pak nám nikdo nebude věřit: Ani ruští, ani zahraniční podnikatelé,“ zdůraznil miliardář. Podle jeho názoru je ekonomická situace v zemi „velmi obtížná a nepředvídatelná“ a taková zůstane minimálně do poloviny roku 2025. Zahraniční investoři budou muset přijít ze „spřátelených zemí“, nejspíš z Asie. Ale i čínské firmy nezřídka berou v potaz sankce západních zemí, s nimi se obchody nechtějí rozházet.

Za zátěž prohlásil i byrokraty a bezpečnostní složky, navrhuje jejich počet dvakrát až třikrát snížit. „Státní kapitalismus je cesta, která nikam nevede,“ dodal. Svými vyjádřeními podle telegramového kanálu Baza neudělal radost gubernátorovi Krasnojarského kraje, jenž seděl vedle něj. Připustil, že je „připraven ke snížení počtu zaměstnanců“, ale „v tak otevřeném publiku“ není prý vhodné probírat ty další, „delikátní otázky“.

22:23
Dnes

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
Dnes

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
Dnes

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa