Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Český expert o Hamásu, Putinovi i dopadu na Ukrajinu: Proč teror Rusům hraje do karet?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
19. října 2023
15:55
Autor: Pavlína Horáková, lig - 
19. října 2023
14:25

Zraky celého světa se upínají ke dvěma válečným konfliktům. Již 603 dnů bojují a umírají lidé ve válce na Ukrajině a od brutálního a bezprecedentního útoku teroristické organizace Hamás v ulicích Izraele uplynuly téměř dva týdny. Obě války si již vyžádaly tisíce obětí i zraněných. Jak spolu souvisí? A co válka na Blízkém východě přinese Rusku. Nejen na tom mluvil v dnešním Epicentru, politický geograf Michael Romancov.

Podle Romancova Rusko není v tento okamžik žádným významným hybatelem dění na Blízkém východě, tedy brutálního konfliktu mezi Izraelem a Hamásem. Naopak, podle něj, Putinovi tato situace náramně hraje do karet.

"To je něco, co Rusku bezesporu kvůli válce, kterou vede na Ukrajině a proti komu ji vede, nepochybně v tento okamžik vyhovuje," uvedl Romancov.

„Myslím si, že to je něco, k čemu se prostě teď Rusko “přifaří”. Je to vidět třeba na ruských aktivitách v Radě bezpečnosti OSN. Uvidíme, jestli a jakým způsobem se do toho případně i otevřeně zapojí Írán. Rusko si v  tomto kontextu bude přihřívat svou vlastní polévku,“ uvedl Michael Romancov v Epicentru.

Rusko v posledních letech, jak uvedl Romancov, dávalo jednoznačně najevo, že má zájem na blízkovýchodní stabilitě a potírání terorismu globálně i v kontextu Blízkého východu.To podle něj bylo ze strany Ruska oficiální zdůvodnění, které tehdy akceptoval celý svět, proč Rusové vstoupili do Sýrie.

Ruská propaganda využívá napětí v Izraeli ve svůj prospěch

Pro Putina je v tuto chvíli důležité, že hlavní pozornost je momentálně, přenesená někam jinam než na boje na Ukrajině, míní Romancov.

„Ruská propagandistická mašinérie toho samozřejmě využívá ve svůj prospěch, karikuje situaci Ukrajinců, kteří až dosud byli tím hlavním příjemcem západní, primárně americké pomoci i pozornosti,“ uvedl politický geograf a dodává, že jasným příkladem toho byla cesta amerického prezidenta Bidena do Izraele.  

„V Rusku říkají, ‘takto vidíte Ukrajinci, teď začíná váš konec’, protože prostě Američané přenesou svoji pozornost na Izrael. Já se nedomnívám, že se tak stane, nicméně uvidíme v nejbližších dnech,“ doplnil Romancov.

Přijdou Ukrajinci o zbraně?

Pozornost je jedna věc, otázkou, ale zůstávají finanční prostředky a dodávky zbraní ze západních zemí. Obavy, že by tyto dodávky byly přesměrovány do Izraele, jak by mohlo být zbožným přáním Ruska, Ukrajina mít nemusí. 

„Já se nedomnívám, že k tomu dojde, pokud ten problém zůstane na ose Izrael -Hamás- Izrael, případně Palestina - Izrael, tak není důvod k tomu, aby to Ukrajina nějakým způsobem bezprostředně pocítila. Pokud by došlo, nedejbože, k vyvolání nebo k rozšíření konfliktu právě třeba o Írán, tak tam bychom se už potom bavili o něčem úplně jiném,“ konstatuje Romancov.

Putin v roli mírotvorce

Vladimír Putin se nedávno nechal slyšet, že Rusko je připraveno pomoci při urovnání toho konfliktu, pasoval se tako do role mírotvorce. Také mluvil o tom, že jsou připraveni spolupracovat se všemi konstruktivně uvažujícími partnery. Podle Romancova jsou to ale jen jeho planá slova.

„V tento okamžik je to naprostý nonsens. Je to dobrá ukázka toho, jak Rusko využívá toho, co se stalo, protože Rusové nebo Číňané budou říkat, ‘my usilujeme o mír, sice pro ně nehneme prstem,’ ale to jsou slova, na které svět čeká,“ a dodává, že podle něj, pak spousta různých ‘intelektuálů’  bude říkat: „Podívejte se, západ by měl naslouchat Rusku nebo Číně,“ uzavřel politický geograf.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Jirik-ta ( 19. října 2023 18:50 )

http­s://ww­w.id­nes.cz­/zpra­vy/zah­ranic­ni/am­nesty-international-muceni-a-vrazdy-na-ukrajine-na-dennim-porad­ku.A1­50522_­113428­_zah­ranic­ni_vez

http­s://ww­w.e1­5.cz­/zah­ranic­ni/mu­ceni-unosy-i-vezneni-civilistu-v-donbasu-pachaji-zlociny-obe-strany-1310140
ostřelování Rusů na Donbasu byl teroristický čin.

Jirik-ta ( 19. října 2023 18:48 )

laurerahardy ( 19. října 2023 16:30 )

Objektivitu nehledejme v celém našem mediálním mainstreamu. Romancov z toho prostě nijak nevybočuje.

JosefKamjdu ( 19. října 2023 16:18 )

Ubohej, malej, temnej člověk. Ale vynáší mu to.

RASPUTIN ( 19. října 2023 15:29 )

"Expert" Romancev je zvyklý papouškovat pouze ty správné a přípustné názory, takže objektivitu v jeho vystoupení nehledejme

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa