V hodně brzkých ranních hodinách se na palubě vládního speciálu dostalo do bezpečí domova 34 Čechů, kteří uvízli v Izraeli poté, co na jeho území vtrhnulo radikální islámské hnutí Hamás. Od soboty se na jihu země odehrávají tvrdé a krvavé boje, které obě strany v součtu stály tisíce životů. Podle svědectví civilistů, kterým se z Izraele podařilo uprchnout, jsou komerční lety beznadějně vyprodané, a pokud se náhodou několik letenek objeví, v řádech několika sekund jsou opět pryč.

České velvyslanectví v Izraeli proto usilovně pracuje na tom, aby do bezpečí dostalo všechny české občany, kteří se ze země nemají jak dostat. Mezi prvními desítkami Čechů, kteří se v rámci repatriačního letu dostali do bezpečí, byl také Lukáš (41).

Ten má však pro strach uděláno a jen tak ho nic nerozhodí. „Byl jsem na dovolené a byl jsem úplně v pohodě. Když to vypuklo, byl jsem v Haifě a já jsem si tím nenechal zkazit náladu,“ řekl Blesku bezprostředně po návratu do vlasti.

Lukáš (41) si válkou v Izraeli dovolenou zkazit nenechal: "Neměl jsem strach ani na vteřinu!"
Autor: Blesk:Tonda Tran

Sem tam proletěla helikoptéra

Na severu Izraele se podle svých slov cítil bezpečně, navzdory všem krvavým scénám, které byly v médiích k vidění: „Sem tam nad námi proletěla helikoptéra a tím to pro mě haslo. Z toho co bylo ve zprávách, jsem nebyl nijak vedle,“ sdělil reportérovi Blesku naprosto klidným hlasem. To že se mu podařilo dostat na palubu vládního speciálu, přesto považuje za štěstí: „Zrušili nám dva lety, které jsme koupili, a ambasáda nám nabídla tento repatriační let, měli jsme štěstí, že jsme se tam dostali.“

Strach podle svých slov ale necítil ani v nejmenším: „Já hodně cestuji, a proto jsem strach opravdu neměl. Necítil jsem se ohroženě ani na vteřinu. V Izraeli je totiž všude spousta ozbrojených lidí a vojáků,“ vysvětluje Lukáš. Dovolenou v Izraeli si rozhodně zkazit nenechal. „Večer jsme normálně chodili na procházky, trávili jsme čas u moře, zašli jsme si na oběd a tak dále,“ vypráví Lukáš.

„Můžu mluvit pouze za sebe, ale kdybych neměl internet, nejspíš vůbec nevím, že se něco děje,“ dodává, přestože zkázonosné bomby dopadají na Izrael a nevybírají si, koho zrovna usmrtí.

Video
Video se připravuje ...

Lipavský po návratu z Izraele: Pryč chtějí desítky Čechů ČTK

Fotogalerie
26 fotografií