Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Americká chlouba míří k Izraeli: Obří loď se stíhačkami i vrtulníky doprovází torpédoborce

Autor: VaB, ČTK, swp - 
11. října 2023
05:00

Na svou druhou misi pluje USS Gerald R. Ford, největší letadlová loď námořnictva Spojených států. Její posádka společně s několika podpůrnými plavidly bude střežit východní Středomoří, kde bude asistovat aktuálně napadenému Izraeli, který čelí brutálním útokům palestinských radikálů z hnutí Hamás. USS Gerald R. Ford je nejmodernější letadlovou lodí, ze které mohou startovat i stíhačky 5. generace F35.

Nejnovější a zároveň vůbec největší letadlová loď USS Gerald R. Ford poprvé vyplula v červenci roku 2017. Její stavba trvala dvanáct let a ve službě vystřídala 342 metrů dlouhou loď USS Enterprise, která americkému námořnictvu sloužila přes padesát let.

Moderní plavidlo je pojmenováno po 38. prezidentovi Spojených států Geraldu Fordovi, který v námořnictvu sloužil. Její cena byla 12,9 miliardy dolarů, posádku tvoří téměř pět tisíc důstojníků, námořníků a členů leteckého personálu. Americké námořnictvo má k dispozici celkem jedenáct letadlových lodí, deset z nich je nižší třídy Nimitz.

Pobyt nedaleko izraelských břehů je pro USS Gerald R. Ford teprve druhou ostrou misi. Americké ministerstvo se rozhodlo, že kvůli aktuální válce vyšle Izraelcům na pomoc svou obrovskou loď. Aktuálně tedy z Ameriky pluje do východní části Středozemního moře. Kromě široké škály podpory předají Američané napadené zemi také zbraně.

Masivní doprovod

Letadlová loď ale nikdy nepluje sama. V rámci její ochrany a zajištění bojeschopnosti vyplouvá ze základny v Norfolku ve Virginii společně s několika torpédoborci a doprovodnými loďmi. Kromě toho na lodi může přistát hned několik druhů letadel včetně vrtulníků.

90 letadel na palubě

Na loď se podle serveru Naval Technology vejde až 90 letadel různého typu. Z lodi mohou odstartovat stíhačky 5. generace F353, stíhačka F/A 18 určena pro vzdušné souboje, několik stíhacích letounů E/A 18G Growler. Tyto stroje jsou určeny hlavně pro radioelektronické boje.

Spolu s nimi mohou z „dráhy“ letadlové lodi startovat i letouny včasné výstrahy Grumman E-2 Hawkeye. Na už takhle poměrně přeplněnou loď se vejdou i vrtulníky, které mohou sloužit k přepravě posádky nebo materiálu.

Poháněna dvěma jadernými reaktory

Aby se loď dala do pohybu a na moři vydržela prakticky bez přestávky, je poháněna dvěma jadernými reaktory Bechter A1B. Používají se pouze na této super lodi. Reaktory generují 600 megawatů energie, kterými by se dalo napájet až 260 tisíc rodinných domů.

Přes 330 metrů dlouhá a 76 metrů vysoká loď pluje maximální rychlostí 55 kilometrů za hodinu. Na hlavním můstku se nachází také dvojice vysoce výkonných radarů, které dokážou vyhledat, sledovat a eliminovat různé druhy raket, letounů. Zároveň se loď o sebe v takovém případě dokáže sama postarat. Díky naváděným střelám nebo raketám, které ty nepřátelské zničí.

Video  Palestinci vraždí a unášejí! Kadyrov chce zrušit volby v Rusku. A Soukup žene k soudu Agátu  - Bára Horáková, Lukáš Červeny, reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání
Články odjinud