Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Hamás verbuje do svých řad chlapce ve školním věku: Jsou připraveni bránit Gazu

Autor: rc, ČTK - 
16. října 2023
12:24

Radikální hnutí Hamás verbuje do svých řad chlapce ve školním věku. Dokazovat to mají fotografie, které se objevily na sociální síti Telegram sdílené Izraelci. Na snímcích jsou vidět chlapci ve věku kolem čtrnácti let věku v uniformách a se zbraněmi v rukou.

Hnutí Hamás předminulou sobotu vypálilo na Izrael tisíce raket, zatímco stovky jeho bojovníků překročily hranici Pásma Gazy a začaly vraždit izraelské civilisty a bojovat s izraelskými bezpečnostními složkami. Izrael nejprve ozbrojence ze svého území vytlačil a pak v odvetě zahájil totální blokádu Pásma Gazy a rozsáhlé bombardování tohoto území. Patrně chystá pozemní ofenzivu do hustě zalidněné enklávy s cílem zničit politické a vojenské vedení Hamásu.

Izraelská pohotovostní jednotka na sociální síti Telegram informovala, že hnutí Hamás zřejmě cvičí k obraně Pásma Gazy děti. Na síti v neděli 15. října publikovala sérii fotografií, na nichž jsou vidět ozbrojení chlapci, jimž je kolem čtrnácti let. Někteří z nich se však zdají být daleko mladšími.

Jednotka dále uvedla, že na tělech mrtvých ozbrojenců objevili GoPro kamery. Na jedné z kamer byly zaznamenány chvíle z tréninku mladých chlapců. „Mezi záběry jsme také našli důkazy o cynické indoktrinaci palestinských dětí v něčem, co vypadá jako jakési výcvikové tábory vojenského stylu,“ napsala jednotka k fotografiím. 

„Záznamy z těchto GoPro a dalších kamer ukazují, jak Hamás a další teroristické skupiny připravovaly a motivovaly své síly k masakrům proti civilistům,“ dodali Izraelci.

Izraelské útoky v Pásmu Gazy mají k 16. říjnu již 2750 palestinských obětí, 9700 lidí utrpělo zranění, uvádí bilance tamního ministerstva zdravotnictví, píše agentura Reuters a izraelská média. Nedělní bilance byla 2670 mrtvých Palestinců. Počet izraelských obětí podle nedělních čísel činí nejméně 1400. Na obou stranách pravděpodobně tvoří většinu obětí civilisté.

Mezinárodní organizace varují před humanitární katastrofou v izolovaném palestinském území. „Byly zabity tisíce lidí, včetně žen a dětí. V Gaze už dokonce docházejí pytle na mrtvoly,“ nechal se slyšet šéf Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) Philippe Lazzarini. Podle agentury Reuters úřady v Gaze zvažují, že budou kopat hromadné hroby.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Hamás se připravoval útok na Izrael několik měsíců.  - Hamás
Video se připravuje ...

nadčasový MP ( 17. října 2023 15:11 )

Nenechávají si to líbit průběžně již skoro 80 let. Když po každé jejich podobné akci dostanou po čuni, tak se zase na chvíli uklidní. O nějaké území a samostatnost jim už dávno nejde. V samostatné zemi bez podpory Izraele by chroustali chrousty.

kamil capka ( 16. října 2023 19:33 )

Izrael byla vždicky Palestina. V průběhu války a po válce Palestinu obsadili židové. To si muslimové nenechají asi líbit a do války se určitě zapojí i okolní země.

Petr Pan ( 16. října 2023 19:02 )

Tak ,klukům bych promítl německý film "Most" z 1959.To by pro ně byl očistec.

eiben ( 16. října 2023 16:40 )

Tady je dukaz, ze i palestinske decko je terorista. Zadne slitovani s fotkama mrtvich palestinskych decek

Lomikel ( 16. října 2023 15:55 )

To už palestínskej Arabům musí téct pěkně do bot.
Když už povolávají do zbraně Hamásjugend....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání